De 7 meest hydraterende fruitsoorten

Hoewel watermeloen een van de meest bekende hydraterende fruitsoorten is, behoort ook ananas zeker tot deze groep. Daarnaast hebben beide vruchten ook ontstekingsremmende eigenschappen en helpen ze vochtretentie te voorkomen.
De 7 meest hydraterende fruitsoorten
Maria Patricia Pinero Corredor

Beoordeeld en goedgekeurd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Dagelijks voldoende water drinken is een van die gewoonten die we beslist moeten aannemen als we gezondheidsproblemen willen voorkomen. Hoewel we het misschien over het hoofd zien, speelt water een zeer belangrijke rol in het goed functioneren van al onze organen en systemen. Door voldoende te drinken zullen we gehydrateerd blijven. Gelukkig hoef je niet per se water te drinken, maar kun je bijvoorbeeld ook genieten van hydraterende fruitsoorten.

De opname van water versterkt de werking van de nieren en helpt het lichaam om bloed te filteren en zo afvalstoffen te verwijderen die het lichaam niet nodig heeft.

Daarnaast is het van essentieel belang voor de juiste oxygenatie van lichaamscellen en draagt het ook bij aan de stofwisseling en de hartfunctie.

Daarom is het ook zo belangrijk dat je lichaam er grote hoeveelheden van binnenkrijgt. Maar zoals we al zeiden, het is hiervoor niet per se noodzakelijk om water uit een glas te drinken. Je kunt water namelijk ook binnenkrijgen via voedsel, met name fruit.

In dit artikel zetten we de zeven meest hydraterende fruitsoorten voor je op een rijtje, zodat je ze in het vervolg kunt opnemen in je dieet.

De zeven meest hydraterende fruitsoorten

1. Ananas

Ananas is een van de meest hydraterende fruitsoorten

Ananas is een tropische vrucht die populair is geworden vanwege de vochtafdrijvende en ontstekingsremmende eigenschappen.

  • Het bestaat voor 95% uit water en is een vrije caloriearm vrucht die de hydratatie van lichaamscellen bevordert, waardoor hun oxygenatieproces wordt geoptimaliseerd.
  • Ananas bevat een enzym dat bromelaïne wordt genoemd. Dit enzym heeft antioxidante en reinigende eigenschappenen en bevordert de spijsvertering.
  • De vitamine C, evenals het kalium en magnesium dat ananas bevat, verbetert de gezondheid van het immuunsysteem en vermindert het risico op ziekten en infecties.

2. Pruimen

Pruimen staan vooral bekend om de voordelen die ze bieden voor de spijsvertering. Ze zijn namelijk in staat om de stoelgang te verbeteren en constipatie te voorkomen.

 • Deze gunstige eigenschappen hebben pruimen te danken aan hun hoog gehalte aan water (87%) en natuurlijke vezels die in ruil voor maar heel weinig calorieën, onze lichaamscellen voeden en de gezondheid van onze darmen beschermen.
 • Pruimen vormen een belangrijke bron van vitamines en mineralen, die de hartfunctie helpen verbeteren.
 • Bovendien zijn ze onder andere nuttig voor het beheersen van cholesterol en om ons bloed te ontgiften.

3. Kersen

Kersen behoren tot de groep meest hydraterende fruitsoorten

Ook kersen verdienen een plekje op de lijst ‘meest hydraterende fruitsoorten’. Een portie van 100 gram (ongeveer 10 kersen) bevat namelijk maar 63 calorieën en minstens 85% water.

 • Kersen zijn een goed voorbeeld van hydraterende fruitsoorten die vroegtijdige cellulaire veroudering helpen te voorkomen. Dit is met name te danken aan de bèta-caroteen en vitamine E die ze bevatten.
 • Daarnaast hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen en zijn ze dus ideaal voor het verminderen van de symptomen van gewrichtspijn.
 • Tot slot verbeteren kersen ook de leverfunctie en bevorderen ze de eliminatie van afvalstoffen om ziekten te voorkomen.

4. Meloen

Meloen is een zomerfruit dat meestal wordt gegeten ter verfrissing op dagen dat het zeer warm is.

 • Ten eerste behoort meloen tot de groep ‘meest hydraterende fruitsoorten’ omdat deze vrucht voor meer dan 86% uit water bestaat. Daarnaast bevat het ook vezels en antioxidanten die onze lichaamscellen beschermen.
 • Maar niet alleen dat, meloen wordt ook aanbevolen om het elektrolytengehalte in het lichaam te regelen, vooral wanneer er een onevenwichtigheid ontstaat door overmatig zweten.
 • Bovendien helpt deze vrucht om de nierfunctie te verbeteren, de productie van urine te verhogen en nierinfecties te voorkomen.
 • De vitamine C-bijdrage verbetert de gezondheid van het immuunsysteem en alsof dit nog niet genoeg is, verhoogt het ook de productie van collageen in de huid.

5. Watermeloen

Watermeloen is een van de meest hydraterende fruitsoorten

Watermeloen bestaan voor maar liefst 93% uit water.

Hierdoor is deze seizoensfruit een van de beste alternatieven om het lichaam gehydrateerd te houden. Niet alleen omdat het het lichaam hierdoor voorziet van water, maar ook omdat het tevens  essentiële mineralen levert.

 • Watermeloen bevat kalium, magnesium en ijzer, allemaal mineralen die nodig zijn voor het balanceren van de elektrolyten in het lichaam.
 • De vitaminen A en C die watermeloen bevat verbeteren de gezondheid van de huid en verminderen vroegtijdige aantasting van huidweefsel.
 • Bovendien heeft het een natuurlijke vochtafdrijvende werking en bevordert het de verwijdering van opgehoopt vocht.
 • Tot slot heeft deze vrucht een reinigende werking en helpt het bij het reguleren van de pH van ons bloed.

6. Grapefruit

De reden dat grapefruit een van de meest hydraterende fruitsoorten is, is dat het voor meer dan 85% uit water bestaat.

Bovendien is het de meest caloriearme citrusvrucht die er bestaat. Toch is het nog steeds een goede bron van vitamines en essentiële mineralen.

 • Grapefruit wordt vaak aanbevolen voor diëten voor gewichtsverlies, omdat het ervoor zorgt dat je langer vol zit en het de eliminatie van gifstoffen bevordert.
 • Het heeft vochtafdrijvende en ontstekingsremmende eigenschappen die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van spieren en gewrichten.
 • De antioxidanten verbeteren het cellulaire regeneratieproces van de huid en voorkomen vroegtijdige veroudering.

7. Perziken

Perziken behoren tot de groep meest hydraterende fruitsoorten

De perzik staat met name bekend om zijn heerlijke, zoete smaak, maar het is ook een hydraterende en stimulerende vrucht die kan helpen om het lichaam te voeden.

 • Perziken bestaan voor 89% uit water en zijn een geweldige bron van vitamine A en B-complex.
 • De carotenoïden en polyfenolen die ze bevatten helpen lichaamscellen te beschermen tegen oxidatieve stress, waardoor verslechtering van lichaamsweefsels wordt voorkomen.
 • Ze hebben prebiotische eigenschappen, die worden aanbevolen voor het verlichten van constipatie en de spijsvertering bevorderen.
 • Tot slot helpen perziken om de lever te reinigen en zijn ze gunstig om de huid te beschermen tegen gifstoffen.

Neem je deze vruchten al op in je dagelijkse dieet? Als je het moeilijk vindt om voldoende water te drinken, verhoog dan je consumptie van deze voedingsmiddelen om je lichaam gehydrateerd en gezond te houden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.