5 voordelen van het eten van ananas

Het eten van ananas levert veel vezels en vitamine C. Dat is de reden waarom het eten van ananas wordt aangeraden om constipatie te bestrijden. Leer meer over de ongelooflijke voordelen van deze vrucht in dit artikel!
5 voordelen van het eten van ananas
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je ooit nagedacht over de voordelen van het eten van ananas? Deze vrucht heeft meerdere opvallende eigenschappen.

Een ananas ziet er misschien maar raar uit van de buitenkant, met zijn puntige bovenkant en ruwe textuur, maar als je hem opensnijdt kun je niks anders dan verbaasd zijn. Zodra je de ananas aansnijdt, zul je zien hoe mooi goudkleurig en sappig deze vrucht is. Je kunt jezelf niet weerhouden om een hapje te proeven.

Ananassen hebben een heerlijke tropische smaak. De combinatie van zoet en zuur voegt een unieke smaak toe op een warme dag.

Naast de bijzondere kenmerken, is het ook heel voedzaam om ananas te eten. Lees gauw verder en ontdek de ongelooflijke voordelen van het eten van ananas.

1. Ananas verbetert je spijsvertering

Stukjes ananas

Ananas is rijk aan niet-oplosbare vezels. Deze vezels blijven zo goed als onveranderd als ze met water in aanraking komen. Niet-onoplosbare vezels werken als een spons in je darmen. Ze zorgen ervoor dat de afvalstoffen makkelijk door je darm vervoerd kunnen worden. Hierdoor verminderen ze problemen zoals constipatie.

Door de gezondheid van je darmen te verbeteren, verbeteren vezels ook de gezondheid van je huid. Dit komt omdat het gifstoffen uit je lichaam verwijdert.

Als je op dieet bent om af te vallen, moet je ook weten dat het eten van ananas een goede manier is om je zoete trek te stillen. Ondertussen levert het je lichaam ook water en vezels.

Maar de voordelen houden daar niet op. Ananas is ook rijk aan bromelaïne, een enzym dat je lichaam helpt om optimaal van de voordelen van eiwitten te kunnen profiteren. Als het je darmen bereikt, verzorgt het de afbraak van voedsel en de absorptie van voedingsstoffen.

Tegelijkertijd vermindert het de zure reflux van de maag en symptomen van zuurbranden.

We raden aan om te lezen over: De beste drankjes als je wilt afvallen

2. Ananas ondersteunt je hart

Een ander voordeel van het eten van ananas is dat het de kans op hartaanvallen en cardiovasculaire risico’s kan verminderen. Dit komt doordat deze heerlijke vrucht bloedklonten kan bestrijden. Onderzoek heeft uitgewezen dat bromelaïne hierbij kan helpen.

Als je al bekend bent met hartproblemen, is het een goed idee om een schijf ananas aan je gebruikelijke voedingspatroon, dat je volgt op doktersadvies,  toe te voegen.

Dankzij de kalium die in ananas aanwezig is, kan het goed zijn voor de bloeddoorstroming. Het is een goede manier om de effecten van artherosclerose te verminderen.

3. Ananas is een uitstekende bron van voedingsstoffen

Ananas snijden

Ja, ananas kan inderdaad fantastisch zijn voor je algemene gezondheid. Maar wat is het geheim van ananas? Waarom is het zo gezond? Het antwoord op deze twee vragen ligt in de voedingsstoffen die deze vrucht bevat.

We hebben al een paar keer iets gezegd over bromelaïne. Dit enzym is onlangs uitgebreid onderzocht om zijn voordelen en mogelijke toepassingen in de geneeskunde.

Daarnaast bevat ananas ook mangaan, waar je maar 20 mg per dag van nodig hebt om aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid te komen. Dit mineraal bestrijdt vrije radicalen en kan daardoor:

  • Je immuunsysteem bevorderen.
  • De gezondheid van je zenuwstelsel en hersenen versterken.
  • Botten vormen en vernieuwen, omdat het de absorptie van calcium mogelijk maakt.
  • De glucosespiegel reguleren.

Om al deze voordelen te verkrijgen, hoef je maar 5 mg per dag binnen te krijgen. Dat komt overeen met een schijf ananas.

4. Ananas bevat vitamine C

Ananassap

Een schijf ananas bevat ongeveer 75 mg vitamine C.

Denk je dat dat te weinig is? De gemiddelde vrouw moet 75 mg per dag binnen krijgen. Voor mannen is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid 90 mg. Daarom is een schijf ananas per dag alles wat je nodig hebt om je vitamine C binnen te krijgen.

De hoge concentratie vitamine C heeft geleid tot de ontwikkeling van voedingsadviezen die op ananas gebaseerd zijn, zoals het ananasdieet. Maar wij raden zulke extreme diëten niet aan. Het is beter om van veel verschillende voedingsmiddelen een beetje te eten, dan alleen maar ananas of welk ander fruit dan ook.

5. Een ander voordeel van het eten van ananas is preventie van kanker

Volgens onderzoek kan bromelaïne kan helpen bij het bestrijden van kankercellen, in combinatie met andere therapieën zoals chemotherapie.

Als je op dit moment wordt behandeld voor kanker, ga daar dan mee door, maar voeg deze vrucht toe aan je dagelijks eetpatroon om je herstel te bevorderen.

Met deze kennis in gedachten, zul je zonder twijfel trek hebben gekregen in een lekker stuk ananas. Als je niet al regelmatig ananas at, raden we je aan om dit vaker te gaan doen.

Onthoud dat een uitgebalanceerde voeding alle voedselgroepen bevat. In de groep fruit is het eten van ananas een uitstekende keuze. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hassan, A., Othman, Z., & Siriphanich, J. (2011). Pineapple ( Ananas comosus L. Merr.). In Postharvest Biology and Technology of Tropical and Subtropical Fruits (p. 194–218e). Elsevier. https://doi.org/10.1533/9780857092618.194
  • Taussig, S. J., & Batkin, S. (1988). Bromelain, the enzyme complex of pineapple (Ananas comosus) and its clinical application. An update. Journal of Ethnopharmacology22(2), 191–203. https://doi.org/10.1016/0378-8741(88)90127-4
  • Pavan R, Jain S, Shraddha, Kumar A. Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Biotechnol Res Int. 2012;2012:976203. doi:10.1155/2012/976203
  • Brien, S., Lewith, G., Walker, A., Hicks, S. M., & Middleton, D. (2004). Bromelain as a Treatment for Osteoarthritis: a Review of Clinical Studies. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine1(3), 251–257. https://doi.org/10.1093/ecam/neh035
  • Bartholomew, D. P. (2018). Ananas comosus. In Handbook of Flowering: Volume I (pp. 450–454). CRC Press. https://doi.org/10.1201/9781351072533
  • Gangopadhyay, G., & Mukherjee, K. K. (2015). Pineapple [Ananas comosus (L.) Merr. Methods in Molecular Biology (Clifton, N.J.)1224, 293–305. https://doi.org/10.1007/978-1-4939-1658-0_23

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.