Oefeningen om de bloedcirculatie op gang te brengen

Voelen je ledematen lui of moe aan? Heb je ontstoken of blauwe aderen? Probeer dan deze oefeningen eens!
Oefeningen om de bloedcirculatie op gang te brengen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het toepassen van bepaalde gezonde gewoonten kan helpen de bloedcirculatie op gang te brengen op een manier die pijn verlicht en ziekten voorkomt. Lichaamsbeweging helpt bijvoorbeeld bloed door je benen te pompen. Zo voorkomt het dat er ontstekingen ontstaan of dat er spataderen verschijnen. 

Regelmatige lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je bloed zich door je hele lichaam verplaatst. Het versterkt tegelijkertijd je slagaders en aders om te voorkomen dat ze verslechteren. Het is ook één van de beste manieren om cholesterol te verminderen en van gifstoffen af te komen, beide gekoppeld aan aandoeningen met betrekking tot de bloedsomloop.

Het meest interessante is dat het niet nodig is om naar de sportschool te gaan om van de voordelen te kunnen profiteren. Er is een reeks oefeningen die je gewoon thuis kunt doen zonder machines of professionele apparaten nodig te hebben.

Wil je hier meer over leren? In dit artikel zullen we bespreken waarom het belangrijk is om je bloedcirculatie op gang te brengen. Daarnaast zullen we het ook hebben over enkele eenvoudige oefeningen die je aan je routine toe kunt voegen.

Wat is het belang van een goede bloedcirculatie?

Hoe de bloedcirculatie op gang te brengen

Alle organen van ons lichaam zijn afhankelijk van een goede bloedsomloop om in optimale omstandigheden te kunnen functioneren. Daarom kunnen ernstige symptomen of ziekten worden veroorzaakt als er een bepaald probleem of obstructie is. Dit kan de kwaliteit van leven beïnvloeden.

Een goede bloedcirculatie helpt om zuurstof en voedingsstoffen zonder belemmering te laten stromen. Daarom speelt beweging een sleutelrol bij het transport van de energie die nodig is voor alle functies van het lichaam.

Wat veroorzaakt circulatieproblemen? Er zijn veel mogelijke redenen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • een sedentaire levensstijl hebben.
 • het consumeren van voedsel dat rijk is aan verzadigde vetten en transvetten.
 • te hoog cholesterol of diabetes hebben.
 • consumptie van alcoholische dranken of gebruik van tabak.
 • het dragen van te strakke kleding.
 • lijden aan hart-en vaatziekten.
 • last hebben van stress.

5 oefeningen om de bloedcirculatie op gang te brengen

De bewegingen die je lichaam maakt tijdens het trainen zijn uitstekend voor het stimuleren van de bloeddoorstroming. Daarom is het het beste om te beginnen met lichaamsbeweging als onderdeel van je dagelijkse routine.

1. Je benen omhoog doen

Oefeningen om de bloedcirculatie op gang te brengen

Je benen omhoog doen is een eenvoudige activiteit die helpt je spieren te versterken en tegelijkertijd je bloedcirculatie in je onderlichaam verbetert. Het wordt aanbevolen als een manier om te helpen bij spataderen. Het helpt namelijk ook ontstekingen als gevolg van spanning te verminderen.

Wat moet je doen?

 • Ga op de grond of op je bed liggen. Til daarna je benen omhoog, richting het plafond en probeer ze zo veel mogelijk uit te rekken.
 • Houd deze houding een paar seconden vast, buig daarna je knieën en strek je benen weer uit.
 • Herhaal dit tussen de 15 en 20 keer, totdat je je meer ontspannen voelt.

2. Fietsbewegingen

Hoewel regelmatige lichaamsbeweging op een fiets een uitstekende manier is om je bloedcirculatie op gang te brengen, heeft het bewegen van je benen alsof je op een fiets zit ook veel voordelen. Je versterkt hiermee namelijk je buikspieren. Tevens verbetert het de bloedtoevoer naar je hart.

Wat moet je doen?

 • Ga liggen met je gezicht naar boven, met je handen achter je hoofd of in je nek, met de benen gestrekt.
 • Doe je benen vervolgens iets omhoog en doe de beenbewegingen van fietsen na. Doe dit een minuut.
 • Span je buikspieren aan zodat je benen niet te makkelijk op de grond vallen.
 • Herhaal deze oefening 2 of 3 keer, iedere keer een minuut.

3. Hakken optillen

Hielen omhoog om de bloedcirculatie op gang te brengen

Zoals de naam al zegt, bestaat deze oefening uit het optillen van je hakken zodat je op je tenen staat. Deze beweging brengt de bloedcirculatie weer op gang. Het versterkt na verloop van tijd ook je spieren.

Wat moet je doen?

 • Sta rechtop met je handen langs je lichaam en houd kleine gewichten vast.
 • Til je hakken van de grond zodat de druk op je tenen komt.
 • Blijf vervolgens 3 tot 5 seconden in deze positie staan. Keer daarna terug naar de startpositie.
 • Herhaal dit 15 tot 20 keer.

4. Steps

Steps om de bloedcirculatie op gang te brengen

Er zijn vele redenen voor de gezondheid van je bloedsomloop om aan steps te doen. Ten eerste is het een cardiovasculaire activiteit die je helpt gewicht te verliezen. Hierdoor neemt de druk op je aderen af. Het helpt ook bij de bloeddoorstroming en vermindert ontstekingen in je benen.

Wat moet je doen?

 • Zoek een bankje of iets als een trapje waarop je omhoog kunt gaan.
 • Als je dit hebt gevonden, zet je een voet op het oppervlak en laat je een voet op de grond staan. Houd je handen naast je. Verplaats vervolgens je gewicht naar het been dat voor staat, en ga daarop staan.
 • Wissel je benen af en herhaal deze beweging 15 keer.
 • Je kan natuurlijk ook de trap oplopen.

5. Benen uit elkaar

Oefeningen met benen om de bloedcirculatie op gang te brengen

Deze activiteit kan op de vloer worden uitgevoerd of op een comfortabeler oppervlak zoals een bed of yogamat. Vanwege de beweging die je gaat maken zal de bloeddoorstroming van je onderlichaam naar je hart verbeteren. Ook dit zal het verschijnen van spataderen verminderen.

Wat moet je doen?

 • Ga liggen op een oppervlak naar keuze, kijkend naar het plafond.
 • Til vervolgens je benen van de grond en houd ze gestrekt. Beweeg ze uit elkaar zonder ze de grond te laten raken.
 • Breng ze daarna weer naast elkaar en herhaal deze beweging 15 tot 20 keer.

Voelen je ledematen lui of moe aan? Heb je ontstoken of blauwe aderen? Probeer dan deze oefeningen eens om je bloedcirculatie op gang te brengen!

Je kunt ze ook gewoon uitproberen zelfs als je geen problemen met de bloedsomloop hebt. Ze zijn heel heilzaam, snel en gemakkelijk. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.