Voordelen en toepassingen van zuurstofwater

Zuurstofwater, of waterstofperoxide (H2O2) heeft vele toepassingsmogelijkheden, zowel in je huis als met betrekking tot je gezondheid.
Voordelen en toepassingen van zuurstofwater

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zuurstofwater heeft desinfecterende, blekende en ontsmettende eigenschappen, die erg bevorderend zijn voor je huis, gezondheid en schoonheid. Ontdek hieronder meer over de toepassingen van zuurstofwater!

Waterstofperoxide, beter bekend als zuurstofwater (H2O2) heeft veel bevorderende eigenschappen. Het kan gebruikt worden in je hele huis. Het is erg belangrijk om te weten dat dit product niet in grote hoeveelheden gebruikt moet worden. Het kan namelijk giftig zijn.

Maar nu je dit weet, zou je volledig gebruik moeten maken van de vele toepassingsmogelijkheden, vooral de desinfecterende en ontsmettende eigenschappen.

Zuurstofwater kan op verschillende manieren in je huis gebruikt worden. Dit product wordt ook gebruikt in de schoonheidsindustrie, vooral in producten voor je haar.

11 voordelen en toepassingen van zuurstofwater

Als we rekening houden met de desinfecterende, blekende en ontsmettende eigenschappen van zuurstofwater, dan kan je op de volgende manieren in je huis profiteren van de voordelen.

Wonden schoonmaken

Thuis, op school en in vele medische kantoren wordt zuurstofwater gebruikt om kleine wonden schoon te maken en te desinfecteren. In dit geval is het aanbevolen om 5% (of minder) waterstofperoxide te gebruiken. Dep voor kleine sneetjes een wattenschijfje met de vloeistof op het aangetaste gebied.

Kleren bleken

Kleren bleken is een van de toepassingen van zuurstofwater

Als een alternatief voor bleek, kan je zuurstofwater gebruiken om kleren weer wit te maken. Je doet dit door één kopje peroxide bij de kleren te doen terwijl je ze laat weken.

Het is ook ideaal voor het verwijderen van bloedvlekken die al in je kleren zitten, door het direct op je kleren aan te brengen. De vlek zal vervolgens direct verdwijnen!

Voetschimmel

Een van de toepassingen van zuurstofwater is het gebruik tegen voetschimmel. Als je vaak problemen hebt met schimmel op de voeten en nagels, dan is het aanbevolen om een 50/50 mengsel te maken met net zoveel water als waterstofperoxide.Laat je voeten in de avond een paar minuten weken en droog ze daarna goed af.

Aften in de mond

Een van de toepassingen van zuurstofwater is het gebruik bij zweren in de mond

Een van de andere toepassingen van zuurstofwater is dat het een uitstekende mondspoeling is, die effectief, goedkoop maar vrij onbekend is. Het is een ideale mondspoeling en veroorzaakt geen interne irritaties.

Naast het desinfecteren van de mond, is het ook uitstekend voor het behandelen van ontstekingen in de mond of keel, zoals aften. Om deze te behandelen is het aanbevolen om het onverdund direct aan te brengen op de bron van de pijn of infectie. Het is echter ook effectief als je het met een beetje water mengt. Gorgel een paar seconden en spuug het daarna uit.

Tanden bleken

Als je zuurstofwater gebruikt als een alternatieve mondspoeling, zal je na een tijdje merken dat het ook een effectief middel is om je tanden te bleken!

Darmspoeling

Wist je dat het spoelen van je darmen ook tot de toepassingen van zuurstofwater behoort? Het is aanbevolen om 235 ml zuurstofwater met 19 liter heet water te mengen. Gebruik als richtlijn 10 tot 20 ml water per kilo lichaamsgewicht. Gebruik niet meer dan aanbevolen en zorg dat je de juiste spoelapparatuur hebt, zoals een slang en een spoelzak.

Klysma

Een klysma is niet hetzelfde als een darmspoeling. Het water komt bij een klysma niet zo ver als bij een darmspoeling. Voor een klysma is het aanbevolen om een eetlepel met 3% zuurstofwater met 1 liter heet, gedestilleerd water te gebruiken.

Huidverkleuring

Een van de toepassingen van zuurstofwater is het gebruik bij huidverkleuring

Zuurstofwater is uitstekend om huidverkleuring en littekens te bestrijden. Als je het consequent gebruikt, dan zul je al binnen twee weken resultaat zien! Het is aanbevolen om het met een wattenschijfje aan te brengen op de aangetaste gebieden, maar doe dit niet in de buurt van je ogen, aangezien dit irritaties kan veroorzaken.

Je onderarmen reinigen

Waterstofperoxide is ideaal voor het reinigen en bleken van je oksels, die kunnen beschadigen of verkleuren door deodoranten. Het kan ook helpen om vervelende geurtjes te bestrijden.

Huis reinigen

Een van de toepassingen van zuurstofwater is je huis er mee reinigen

Los 60 ml 3% zuurstofwater op in afwasmiddel. Je afwas zal er meer door gaan glanzen. Om snijplanken schoon te maken en alle bacteriën die hierin ophopen te doden, kun je het beste 3% waterstofperoxide mengen met een zelfde hoeveelheid azijn.

Gebruik tot slot een gelijk mengsel warm water en 3% zuurstofwater, om je badkamer, gootstenen, vloeren enz. te desinfecteren.

Highlights in je haar

Veel haarmiddelen en haarkleuring gebruiken zuurstofwater. Je kan dit thuis ook gematigd gebruiken als een natuurlijk middel om je haar lichter te maken.

Verdun 3% waterstofperoxide met een gelijke hoeveelheid water in een spuitbus. Maak je haar vervolgens nat en breng het aan op de gewenste gebieden.

Kam je haar goed door en droog het daarna met een haardroger. Na een tijdje zal dit delen van je haar lichter maken en er veel natuurlijker uit zien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.