De voordelen van aerobe bewegingsvormen

Om het meeste profijt te hebben van aerobics is het belangrijk om het in je dagelijkse routine op te nemen en om ook een gezond dieet te volgen. Door je voortgang bij te houden zul je je gemotiveerder voelen.
De voordelen van aerobe bewegingsvormen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Aerobe bewegingsvormen helpen bij het verbranden van vet. Het wordt daarom sterk aanbevolen aan diegenen die willen afvallen of een gezond gewicht willen bereiken. Maar dit is slechts een van de vele voordelen van aerobe bewegingsvormen. 

Hoewel de meerderheid van de mensen deze vorm van lichaamsbeweging alleen om deze reden doet, zullen we in dit artikel ontdekken dat aerobe bewegingsvormen veel meer voordelen biedt. Dankzij aerobe bewegingsvormen hebben we niet alleen fysieke voordelen, maar ook psychologische.

Aerobe bewegingsvormen en fysieke gezondheid

We zullen beginnen met te kijken naar de voordelen van aerobe bewegingsvormen voor onze fysieke gezondheid. Waarschijnlijk weet je al wat deze zijn of heb je er in ieder geval van gehoord. Het is echter de moeite waard om er even bij stil te staan. Zoals we al zeiden doen aerobe bewegingsvormen namelijk veel meer dan alleen te helpen met gewicht te verliezen.

Aerobe bewegingsvormen verhogen je uithoudingsvermogen

Aerobics verhoogt je uithoudingsvermogen

Een van de positieve aspecten van aerobe bewegingsvormen is dat het je uithoudingsvermogen vergroot.

Ben je wel eens gaan winkelen en raakte je onderweg al uitgeput? Of merk je dat je kortademig wordt als je de trap oploopt? Dit komt door gebrek aan uithoudingsvermogen.

Dankzij aerobe bewegingsvormen kan dit worden verholpen. Je moet dit echter wel regelmatig doen.

 • Na verloop van tijd zal je longcapaciteit toenemen en je zult merken dat je het minder moeilijk vindt om heuvels of trappen te beklimmen, en dat je langer kunt rennen en minder uitgeput raakt.

Het helpt bij het verwijderen van vet

Of het nu komt door wat we eten of door hoe we gebouwd zijn, vet hoopt zich op in ongewenste delen van ons lichaam. Aerobe bewegingsvormen zijn daarom een uitstekende optie.

Dat gezegd hebbende is het belangrijk te onthouden dat het vet dat je verliest niet van één plek zal zijn. Het zal dus veel langer duren voordat het effect zichtbaar zal zijn op bepaalde plekken.

 • Het is daarom noodzakelijk om ons ervan bewust te zijn dat we moeten doorzetten en heel geduldig moeten zijn.
 • Je kunt bijvoorbeeld vet kwijtraken van de buik, maar dit is misschien pas zichtbaar na enkele maanden van regelmatige aerobe bewegingsvormen gecombineerd met een gezond dieet.

Er zijn verschillende soorten aerobe bewegingsvormen

Verschillende soorten aerobics

Een ander positief aspect van aerobe bewegingsvormen is dat er veel verschillende soorten zijn. Zo kun je kiezen welke het beste bij je past en dus die je het beste motiveert.

Hier volgen enkele suggesties:

 • Fietsen (statisch of niet)
 • Lopen (op een loopband of in de natuur)
 • Hardlopen (in de sportschool of buiten)
 • Zumba
 • Aerobicslessen

Zoals je kunt zien zijn dit verschillende soorten van lichaamsbeweging die we allemaal kennen. Als je bijvoorbeeld wilt hardlopen dan kun je ervoor kiezen om het buitenshuis of in de sportschool te doen.

Het goede van naar de sportschool gaan is dat je daar naar georganiseerde lessen kunt gaan. Doordat je voor deze service moet betalen zal het je motivatie vergroten.

Als je besluit om buiten aan lichaamsbeweging te doen kan het helpen om een aantal mobiele apps te downloaden om je voortgang bij te houden. Of betrek een vriend of vriendin bij je activiteiten.

 • Het is echter belangrijk om je bewust te zijn van je eigen capaciteiten om jezelf te motiveren.
 • Als je volledig afhankelijk bent van anderen zul je niet zo volhardend zijn als je zou moeten zijn om de fysieke veranderingen die je zou moeten bereiken te behalen.

Aerobe bewegingsvormen zijn erg goed voor je geest

Aerobe bewegingsvormen helpen ons om meer kracht te krijgen, om af te vallen en zelfs om gezonder te willen eten. Er zijn echter ook enkele voordelen die niet zichtbaar zijn maar die je wel zult opmerken: de psychologische voordelen.

 • Aerobe bewegingsvormen zijn goed om je hoofd leeg te maken en het wegwerken van stress in je leven.
 • Wanneer we aan lichaamsbeweging doen komt er oxytocine vrij. Dit is een stof die ons ontspant, kalmeert en ons gelukkiger maakt. Hierdoor is dagelijks aan lichaamsbeweging doen erg nuttig voor je mentale welzijn.

Dit alles zal je ook helpen je zelfbeeld te vergroten of het vast te houden op een gezond niveau.

Dit is ook de reden waarom lichaamsbeweging zeer wordt aanbevolen aan diegenen die een moeilijke tijd doormaken of die aan een depressie lijden. Als je last hebt van bezorgdheid of zelfs tandenknarsen kan het je helpen.

Heb jij al aerobe bewegingsvormen opgenomen in je dagelijkse routine? Combineer je het met krachttraining of andere vormen van lichaamsbeweging? Als je antwoorden daarop ja zijn horen we graag over je ervaringen.

Mensen die aan lichaamsbeweging doen lijken altijd een glimlach op hun gezicht te hebben en blij te zijn. Daar moet een reden voor zijn, toch? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.