Mentale hulpmiddelen om met een depressie om te gaan

21 mei 2018
Hoewel veel mensen geloven dat psychologische therapie minder effectief is dan medicijnen, is de waarheid dat beide nodig zijn om een depressie te bestrijden vanuit een multidisciplinaire aanpak.

Kennis van mentale hulpmiddelen bij het omgaan met een depressie is een grote hulp bij de behandeling van psychische aandoeningen.

Wat is een depressie?

Depressie is een geestelijke gezondheidstoestand. Verdriet, schuldgevoelens en zelfvernietiging nemen degenen die eraan lijden over, en dit belemmert hun normale dagelijkse activiteiten.

Depressie vermindert de belangstelling voor waar ze ooit van genoten. Het begint meestal tijdens de adolescentie of als mensen tussen de 20 en 30 jaar oud zijn. Het komt echter ook voor bij kinderen.

In tegenstelling tot wat eerder werd gedacht, is depressie niet hetzelfde als zwakte. Het is ook niet noodzakelijk verbonden met gebrek aan affectie, trauma’s tijdens de kindertijd of persoonlijkheidsstoornissen.

De oorzaken kunnen zeer uiteenlopend zijn: het overlijden van een familielid, verbroken relaties, werksituaties, ernstige ziekte of zelfs hormonale veranderingen.

Uit statistieken blijkt dat 30% van de patiënten in de eerstelijnszorg depressieverschijnselen heeft en dat 10% in een ernstige toestand terechtkomt. Eén op de zes mensen kan door deze aandoening worden getroffen.

Symptomen van depressie

Symptomen van depressie: ongelukkig op het strand

Lusteloosheid, uitputting, verdriet, prikkelbaarheid of angst zijn symptomen van een depressie. Mensen verliezen hun vermogen om bepaalde emoties te ervaren, zoals geluk of plezier.

In plaats daarvan hebben ze gevoelens van schuld, hopeloosheid, verlatenheid, eenzaamheid en nutteloosheid.

In deze situaties heeft de persoon het moeilijk met het nemen van beslissingen. Ze slapen niet veel en kunnen uiteindelijk overwegen om zelfmoord te plegen. Ook zorgen ze niet meer voor hun persoonlijke hygiëne, hun kinderen of hun huisdieren.

Lichamelijke stoornissen en depressie

Lichamelijke stoornissen kunnen direct of indirect verband houden met depressie:

  • Schildklieraandoeningen kunnen bijvoorbeeld de hormonen beïnvloeden, wat depressieve symptomen kan veroorzaken.
  • Hersenmoedertumoren, multiple sclerose, de ziekte van Parkinson, dementie of slaapapneu kunnen een depressie veroorzaken.
  • Onder andere tuberculose, longontsteking, en hepatitis kunnen een rol spelen.
  • Angststoornissen, alcoholisme of schizofrenie kunnen het ook veroorzaken.

Depressie en nog veel meer

Verdriet

Depressie kan steeds verergeren en kan uiteindelijk een grote en hardnekkige toestand worden.

In het begin is de persoon verdrietig. Hun ogen zijn wekenlang iedere dag gevuld met tranen. Ze vermijden oogcontact en willen niet deelnemen aan gesprekken.

  • De aanhoudende depressieve aandoening duurt twee jaar of langer. Ze verliezen hun gevoel voor humor of het vermogen om van zichzelf te genieten; ze zijn zwijgzamer, pessimistischer en sceptischer.
  • In wat “premenstruele dysforische stoornis” wordt genoemd komen de symptomen alleen voor tijdens de dagen vlak voor de menstruatie. Het kan op jonge leeftijd beginnen, maar het verdwijnt met de menopauze.

Depressie: hoe te behandelen?

Depressie: hoe te behandelen?

Aanvullende behandelingen, psychotherapie en medicijnen zijn de medische hulpmiddelen die worden gebruikt om een depressie te bestrijden.

In het algemeen is er geen ziekenhuisopname nodig, tenzij je met zelfmoordgedachten, gewichtsverlies of hartproblemen te maken hebt.

  • Als de depressie licht is, kan psychotherapie voldoende zijn. Dit is een behandeling die individueel of in groepsverband kan worden uitgevoerd. Het helpt bij de geleidelijke aanpassing aan de druk van het leven.
  • Als de depressie van matig naar ernstig gaat, kan de therapie ook gepaard gaan met een nieuwe generatie anti-depressieve geneesmiddelen. Er zijn ook selectieve serotonine-heropnameremmers en monoamino-oxidaseremmers.
  • Indien dit allemaal geen verbetering oplevert kan elektroconvulsietherapie worden toegepast. Dit bestaat uit het plaatsen van elektroden op het hoofd die convulsies in de hersenen veroorzaken door het gebruik van stroomstoten. Het vereist een verdoving als het wordt uitgevoerd.
  • Depressie die verband houdt met de seizoenen wordt behandeld met lichttherapie. Dit gebeurt met een speciale lamp die licht uitstraalt en waar de persoon 30 minuten naast moet zitten, zonder er direct naar te kijken.

Bestrijd depressie met mentale hulpmiddelen

Er zijn veel mentale hulpmiddelen die je kunnen helpen omgaan met een depressie: