Vormen van dementie naast Alzheimer

Hoewel de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson de meest bekende vormen van dementie zijn, bestaan er ook andere vormen van dementie die net zo verwoestend zijn en waar mensen beslist meer over zouden moeten leren om ze te begrijpen en voorkomen.
Vormen van dementie naast Alzheimer

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

We hebben nog niet erg veel begrip van de veranderingen die zich in de hersenen voordoen als gevolg van de ziekte van Alzheimer. Dit gebrek aan informatie zou een van de redenen kunnen zijn waarom mensen geneigd zijn om verschillende vormen van dementie ten onrechte aan deze ziekte te relateren.

Vandaag willen we daarom een deel van deze verwarring uit de weg ruimen.

Enkele feiten over Alzheimer

De eerste symptomen van de ziekte van Alzheimer zijn bekend: moeite met het onthouden van namen en recente gesprekken. Naarmate de ziekte vordert, worden sommige symptomen echter ook erger. Daaropvolgende symptomen zijn onder andere:

  • Problemen met communiceren.
  • Veranderingen in het gedrag en het beoordelingsvermogen.
  • Zelfs problemen met eten of lopen.

De kans dat je last krijgt van Alzheimer en andere vormen van dementie wordt in de meeste gevallen vaak gebaseerd op je genen.

Alzheimer is niet de enige oorzaak van dementie, maar het is wel de meest voorkomende. Dit is misschien de reden waarom dit door bijna iedereen door de war wordt gehaald. 

Vormen van dementie naast Alzheimer

Oud koppel waarbij de vrouw lijdt aan een van de vormen van dementie

Nu we je een klein beetje hebben verteld over de ziekte van Alzheimer, willen we het ook graag hebben over andere vormen van dementie die er vaak mee worden verward.

1. Vasculaire dementie

In het geval van vasculaire dementie wordt de bloedtoevoer naar de hersenen verminderd als gevolg van een bloedpropje of een blokkade in de bloedvaten.

Dit is een van de vormen van dementie die beroertes kunnen veroorzaken. Het meest voorkomende symptoom van deze vorm van dementie is moeite met het maken van plannen en het organiseren.

Zorg voor de gezondheid van je hart. Doe je best om verharding van de bloedvaten of obstructies te voorkomen. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat je cholesterolgehalte en bloeddruk stabiel blijven. Daarnaast helpt het ook om diabetes te voorkomen.

2. De Lewy body dementie

Vrouw die last heeft van geheugenverlies en hierover praat met een deskundige

Lewy bodies bestaan ​​uit een eiwit dat bekend staat als alfa-synucleïne en dat zich vormt in het gebied van de hersenschors. Lewy bodies resulteren in geheugenverlies en problemen met het denkvermogen.

Van alle verschillende vormen van dementie is deze soort het meest vergelijkbaar met de ziekte van Alzheimer. Er zijn echter ook een paar punten waarop de twee van elkaar verschillen.

Deze vorm van dementie kan namelijk ook slaapstoornissen, hallucinaties en stijve spieren veroorzaken. Hierdoor lijken de symptomen van deze vorm van dementie ook op die van de ziekte van Parkinson.

Wanneer patiënten met deze dementie naar een bekende plek gaan, kunnen ze zich verloren voelen omdat ze die plaatsen die ze ooit goed kenden, compleet zijn vergeten. Zodra iemand een gevorderde fase van dementie bereikt, kan hij al verdwaald raken op weg naar de badkamer of zelfs op weg naar zijn eigen slaapkamer.

Van de meest voorkomende vormen van dementie staat deze op de tweede plaats. Alzheimer blijft tot nu toe het meest voorkomende type.

Houd je hersenen actief om dit probleem te voorkomen. Leer een nieuwe taal te spreken, leer de geschiedenis van nieuwe plaatsen kennen of doe onderzoek naar vreemde culturen. Hoge opleidingsniveaus en het stimuleren van je hersenen door middel van hobby’s kan helpen om de symptomen van deze ziekte te voorkomen.

3. Dementie veroorzaakt door de ziekte van Parkinson

Wanneer de ophopingen van alfa-synucleïne, waar we het eerder over hadden, zich verzamelen in een deel van de hersenen dat bekend staat als de substantia nigra, beschadigen ze de zenuwcellen die dopamine produceren.

Specialisten zijn van mening dat dit het moment is waarop problemen met maken van bewegingen zich voor beginnen te doen, wat een van de kenmerken is van de ziekte van Parkinson.

Deze situatie gaat ook gepaard met tremoren en de noodzaak om zeer langzaam te bewegen.

Het zorgwekkende aan de ziekte van Parkinson is dat er nog geen bekende oorzaak is vastgesteld om mensen te helpen om dit type dementie te voorkomen.

4. Frontotemporale dementie

Oudere man die last heeft van een van de vormen van dementie

Wanneer er sprake is van achteruitgang in de zenuwcellen van de frontale of temporale kwab van de hersenen, dan wordt dit ook wel frontotemporale dementie genoemd.

Dit kan veranderingen in persoonlijkheid, gedrag en communicatievaardigheden veroorzaken. Mensen die lijden aan deze vorm van dementie, kunnen impulsief worden. Ze kunnen bijvoorbeeld grote aankopen doen zonder hierover eerst te overleggen met hun partner.

Helaas bestaat er voor dit type dementie geen medicijnen om het te beheersen. Daarom is het belangrijk om een ​​gezonde levensstijl aan te nemen om de kans op letsel of mogelijke beroertes te verminderen.

5. Gemengde dementie

Na alle informatie die we tot nu toe hebben gedeeld, is het ook belangrijk om te weten dat er zich, om alles nog iets ingewikkelder te maken, ook tegelijkertijd een combinatie van verschillende veranderingen in iemands hersenen voor kunnen doen.

Dit staat bekend als gemengde dementie. Vaak gaat het hier om een combinatie van vasculaire dementie en de ziekte van Alzheimer.

Het is dus het beste om je hersenen actief te houden en alle risicofactoren te vermijden. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het is mogelijk. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.