6 medicinale planten tegen geheugenverlies

Dingen vergeten is heel normaal, maar wat als je geheugen je dusdanig in de steek laat dat je levenskwaliteit erdoor achteruitgaat? We spreken dan van progressief geheugenverlies, een verschijnsel dat wordt veroorzaakt door beschadiging of ziekte van hersengebieden die betrokken zijn bij de geheugenfunctie.
6 medicinale planten tegen geheugenverlies
Ghina Safadi

Beoordeeld en goedgekeurd door de diëtist Ghina Safadi.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Medische behandeling kan verbetering bieden bij geheugenverlies, maar ook de natuur zou ons volgens sommige onderzoeken kunnen voorzien van middelen tegen geheugenverlies, die ons geheugen zouden verbeteren. 

De chemische stoffen uit geneeskrachtige planten worden trouwens vaak gevonden in veel geneesmiddelen. Antioxidanten helpen bijvoorbeeld te voorkomen dat hersenweefsel schade oploopt door vrije radicalen.

Synthetische geneesmiddelen zijn echter specifiek ontworpen als behandeling, terwijl dat niet per se geldt voor natuurlijke remedies. Daarom moet je je gezond verstand gebruiken en altijd eerst een arts raadplegen.

Probeer deze planten tegen geheugenverlies

1. Tuinbonen

tuinbonen

Tuinbonen bevatten een grote hoeveelheid choline, een stof die belangrijk is voor de ontwikkeling van je hersenen.

Voeg tuinbonen dus toe aan je dagelijkse dieet of drink dagelijks een infusie van de tuinboon om je te helpen bij het versterken van je hersenen en het verbeteren van je geheugen.

2. Fenegriek

fenegriek

Ook deze plant bevat een aanzienlijke hoeveelheid choline en is daardoor mogelijk een goede bondgenoot in het gevecht tegen geheugenverlies. Je kunt fenegriek dus in de vorm van thee of een infusie aan je dagelijkse dieet toevoegen.

Aanbevolen wordt om twee kopjes van deze thee per dag te drinken.

3. Echte salie

bloemen

Salie zit bomvol antioxidanten, die de lichaamscellen zouden helpen om choline beter vast te houden. Je kunt van salie een infusie maken en hiervan 1 à 2 keer per week twee glazen drinken.

4. Rozemarijn

rozemarijn

Nog een plant die rijk is aan antioxidanten is rozemarijn. Om het geheugen te verbeteren kun je rozemarijn in de vorm van infusies gebruiken. Deze infusies kun je gemakkelijk maken door een kopje water te koken en hier een eetlepel rozemarijnbloesem aan toe te voegen.

  • Dek het water met de rozemarijn af en laat het tien minuten staan.
  • Je kunt van deze infusie tweemaal daags een klein kopje drinken.

Rozemarijn kan ook gebruikt worden in de vorm van olie.

  • Gebruik de olie om de nek en het voorhoofd te masseren.
  • Gebruik het kruid als als homeopathisch middel voor in bad.

5. Venkel

venkel

Venkel zou een positief effect hebben op leeftijdsgebonden geheugenverlies en sommige symptomen die geassocieerd worden met dementie.

Je kunt op venkelzaad kauwen of venkel, net als rozemarijn, gebruiken in de vorm van olie voor ontspannende massages. 

6. Brandnetel

brandnetel

Brandnetel stimuleert de oestrogeenproductie, wat het mentale vermogen kan verbeteren. Dagelijks dit kruid innemen kan dus misschien helpen de symptomen die door geheugenverlies worden veroorzaakt te verminderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.