6 medicinale planten om geheugenverlies te verbeteren

5 oktober 2015

Dingen vergeten is heel normaal, maar wat als je geheugen je dusdanig in de steek laat dat je levenskwaliteit erdoor achteruitgaat? We spreken dan van progressief geheugenverlies, een verschijnsel dat wordt veroorzaakt door beschadiging of ziekte van hersengebieden die betrokken zijn bij de geheugenfunctie. Medische behandeling kan verbetering bieden bij geheugenverlies, maar ook de natuur voorziet ons van middelen die onze geest kunnen versterken en ons geheugen verbeteren. 

De chemische stoffen uit geneeskrachtige planten worden vaak gevonden in veel geneesmiddelen. De eigenschappen van deze stoffen bieden zoveel voordelen, dat de wetenschap ze chemisch probeert te synthetiseren.

Voor het behandelen van geheugenverlies moeten we kijken naar planten die rijk zijn aan antioxidanten, oestrogenen bevatten en rijk zijn aan bestanddelen die het lichaam in staat stellen de stof acetylcholine (een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in het geheugen) langer vast te houden.

Antioxidanten voorkomen dat hersenweefsel schade oploopt door vrije radicalen en oestrogenen bevorderen de geheugenfunctie.

Hier de top 6 van planten die geheugenverlies tegengaan.

Tuinbonen

tuinbonen

Naast andere bestanddelen bevatten tuinbonen een grote hoeveelheid choline. Choline is een voorloper van acetylcholine. Voeg tuinbonen toe aan je dagelijkse dieet of drink dagelijks een infusie van de tuinboonplant om je te helpen bij het versterken van je hersenen en het verbeteren van je geheugen.

Fenegriek

fenegriek

Ook deze plant bevat een aanzienlijke hoeveelheid choline en is daardoor een goede bondgenoot in het gevecht tegen geheugenverlies. Je kunt fenegriek in de vorm van thee of een infusie aan je dagelijkse dieet toevoegen. Aanbevolen wordt om twee kopjes van deze thee per dag te drinken.

Echte salie

bloemen

Salie zit bomvol antioxidanten, die de lichaamscellen helpen acetylcholine beter vast te houden. Je kunt van salie een infusie maken en hiervan 1 à 2 keer per week twee glazen drinken.

Rozemarijn

rozemarijn

Nog een plant die rijk is aan antioxidanten is rozemarijn. Om het geheugen te verbeteren kun je rozemarijn in de vorm van infusies gebruiken. Deze infusies kun je gemakkelijk maken door een kopje water te koken en hier een eetlepel rozemarijnbloesem aan toe te voegen. Dek het water met de rozemarijn af en laat het tien minuten staan. Je kunt van deze infusie tweemaal daags een klein kopje drinken. Rozemarijn kan ook gebruikt worden in de vorm van olie. Gebruik de olie om de nek en het voorhoofd te masseren of als homeopathisch middel voor in bad.

Venkel

venkel

Studies hebben aangetoond dat venkel een positief effect heeft op leeftijdsgebonden geheugenverlies en sommige symptomen die geassocieerd worden met dementie. Je kunt op venkelzaad kauwen of venkel, net als rozemarijn, gebruiken in de vorm van olie voor ontspannende massages. 

Brandnetel

brandnetel

Brandnetel stimuleert de oestrogeenproductie, wat de mentale vermogens verbetert. Het dagelijks binnenkrijgen van dit kruid kan helpen de symptomen die door geheugenverlies worden veroorzaakt te verminderen.

Bekijk Ook