7 soorten meditatie en hun voordelen

Er zijn heel veel verschillende soorten meditatie. Veel mensen weten niet dat deze ook verschillende voordelen bieden. Ontdek welke soort meditatie bij jou past. We bespreken 7 soorten in dit artikel.
7 soorten meditatie en hun voordelen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn diverse redenen waarom zoveel mensen beginnen met mediteren, bijvoorbeeld stress, angsten en het niet weten hoe zij hun emoties onder controle kunnen krijgen. In dit artikel zullen we je de voordelen van zeven soorten meditatie laten zien.

Als we het hebben over meditatie, denken we er vaak niet aan dat er heel veel verschillende soorten meditatie bestaan. Maar om een goede keuze te kunnen maken voor een bepaalde soort meditatie, moet je weten welke soort het beste aansluit bij jouw karakter en behoeften.

Daarom willen we je vandaag nader kennis laten maken met zeven soorten meditatie die vandaag de dag bestaan, de voordelen die ze bieden en voor wie ze goed zijn.

Zeven soorten meditatie

1. Oerklankmeditatie

Mediteren op het strand

Oerklankmeditatie is gebaseerd op mantra’s. Maar wat is een mantra eigenlijk?

Een mantra is een geluid, een woord of een zin. Door dit steeds te herhalen ontstaat een magisch effect. De meeste bekende mantra is de klassieke ‘ooooommmm’. Door een mantra steeds te herhalen, kun je gedachtes die je uit het heden halen laten verdwijnen.

Je denkt misschien wel dat mantra’s geluiden zijn die willekeurig gekozen zijn, maar de waarheid is dat het allemaal heilige geluiden zijn. Mantra’s hebben al vanuit de oudheid een bepaalde betekenis die niet is veranderd in de voorbije eeuwen.

Oerklankmeditatie schept afstand tussen jou en de mentale ruis die je verhindert om je kalm te voelen.

2. Vipassanameditatie

Meditatie bij boom

Vipassanameditatie wordt ook wel inzichtmeditatie genoemd.

Deze vorm van meditatie richt zich op het ademen door de neus en het identificeren van je gedachten en emoties. Je observeert deze zonder er een oordeel over te vellen.

Dit soort meditatie helpt je om dingen te zien zoals ze zijn, zonder ze te veroordelen. Het opent je ogen en laat je bovendien begrijpen wat er om je heen gebeurt.

3. Zazenmeditatie

Zazenmeditatie, of zitmeditatie, richt zich op de ademhaling. Er is echter een essentieel verschil tussen Zazenmeditatie en Vipassanameditatie. Zazenmeditatie is niet gebaseerd op de ademhaling door de neus. Het richt zich op de beweging van je buik.

Voor deze variant van meditatie moet je rechtop zitten. Je kin moet hierbij naar beneden wijzen en je handen moeten op je buik liggen.

Zazenmeditatie leert om te kijken naar de gedachten die in je hoofd opkomen. Je observeert ze één voor één, waarna je de gedachte loslaat.

4. Mettameditatie

Meditatie

Mettameditatie komt uit het Tibetaanse boeddhisme. Het wordt ook de meditatie van ‘liefdevolle vriendelijkheid’ genoemd. Het is het ontwikkelen van gedachten van welwillendheid en vriendelijkheid.

Met dank aan deze vorm van meditatie leer je om meer empathie te hebben voor andere mensen. Je zult het leven ook met meer positiviteit tegemoet treden.

Bovendien leer je om zowel jezelf als anderen te accepteren.

Mettameditatie is zeer geschikt voor mensen met een:

  • laag zelfbeeld
  • perfectionistische instelling
  • zelfkritische houding

Zij kunnen dus veel voordeel behalen door deze vorm van meditatie te beoefenen.

5. Kundalinimeditatie

Het hoofddoel van Kundalinimeditatie is het wakker maken van je geest. Je doet dit met mantra’s en gezangen die doordringen in je onderbewuste geest.

Deze soort van meditatie richt zich voornamelijk op je wervelkolom. De energie van Kundalinimeditatie bevindt zich bovendien in je onderrug.

Als je mantra’s of gezangen ten gehore brengt, maak je de energie vrij die zich in je wervelkolom bevindt. Daarna word je wakker. Als je een beetje verder gaat, kun je verlichting bereiken.

6. Chakrameditatie

De posities van de chakra's

Volgens het Hindoeïsme heeft het menselijk lichaam zes chakra’s. Dit zijn de centra van energie die door je hele lichaam heen verdeeld zijn.

Deze vorm van meditatie focust zich op geluiden, de positie van je handen en visualisatie. Het richten van je aandacht op ieder chakra zal je dus in verbinding brengen met je fysieke lichaam.

7. Tonglenmeditatie

De laatste soort meditatie die we vandaag willen bespreken is Tonglenmeditatie. Deze meditatievorm helpt om je te verbinden met dat wat je laat lijden. Ook helpt het je om pijn te accepteren en jezelf hiervan te bevrijden.

Mensen hebben de neiging om weg te lopen van alles waarvan ze denken dat het negatief is of hen pijn zal doen, maar dit maakt de situatie vaak alleen maar erger. Daarom is deze vorm van meditatie erop gericht om je effectief om te leren gaan met deze moeilijke omstandigheden die zich in je leven voordoen.

Tonglenmeditatie helpt je om negativiteit kwijt te raken. Daarnaast helpt het je om compassie en empathie te tonen. Daarom is er bij deze meditatie vorm ook speciale aandacht voor de ademhaling naast de meditatie.

Heb je al eens een van deze soorten meditatie geprobeerd? Of een variatie hiervan? Hoewel ze allemaal op positiviteit gericht zijn, hebben ze allemaal een ander accent. Het mooie is dat je vervolgens zelf kan kiezen wat het beste voor jou werkt en wat je nodig hebt om te genezen.

Wat is jouw favoriete soort van meditatie? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Zeidan, F., Johnson, S. K., Diamond, B. J., David, Z., & Goolkasian, P. (2010). Mindfulness meditation improves cognition: Evidence of brief mental training. Consciousness and Cognition. https://doi.org/10.1016/j.concog.2010.03.014
  • Frewen, P., Rogers, N., Flodrowski, L., & Lanius, R. (2015). Mindfulness and Metta-based Trauma Therapy (MMTT): Initial Development and Proof-of-Concept of an Internet Resource. Mindfulness. https://doi.org/10.1007/s12671-015-0402-y
  • Grilley, P. (2007). Chakra theory and meditation. Miscellaneous.
  • McKnight, D. (2012). Tonglen Meditation’s Effect on Levels of Compassion and Self-Compassion: A Proof of Concept Study and. Upaya.Org.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.