Waarom is iedereen gek op Zumba?

Waarom lijkt iedereen wel verslaafd aan Zumba? Zumba is zo aantrekkelijk, omdat het een volledige body-workout is. Je verbrandt er de nodige calorieën mee, stimuleert je gevoel van ritme en evenwicht en het is bovendien mooi meegenomen dat je de buik-, arm- en beenspieren versterkt.
Waarom is iedereen gek op Zumba?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je ooit gehoord van Zumba? Meer dan waarschijnlijk heb je de naam al gehoord of heb je er een idee van wat ermee bedoeld wordt. Maar misschien ben je toch helemaal niet zeker van waarom zo veel mensen er dol op zijn en wil je graag ontdekken waarom het zo’n fantastische work-out is voor zowel lichaam als geest als je regelmatig aan Zumba doet.

Enkele jaren geleden zag je plots overal Zumba-cursussen opduiken en vandaag blijken die nog altijd even populair. Ze blijken dan ook een fantastische manier om je lichaam te trainen en gewicht te verliezen.

Het is leuk om te doen

Misschien heb je nog nooit over Zumba gehoord en wil je er graag nog meer over weten. Ontdek dan in dit artikel wat Zumba zo leuk maakt en wat de voordelen zijn van een regelmatige Zumba-les.

Wat is Zumba nu eigenlijk?

Zumba is een mix van Latijns-Amerikaanse muziek, zoals:

  • salsa, 
  • merengue,
  • bachata en
  • flamenco.

Zumba combineert fitness met dans en een hoge dosis plezier als alternatief voor een volledige body-workout in de sportschool. Je lichaam raakt in topconditie en je verliest al lachend en dansend snel die overtollige kilo’s.

Het is een volledige work-out die door elke leeftijdsgroep uitgevoerd kan worden. Het is leuk voor jong en oud, jongens en meiden. Hieruit volgt dat het niet enkel voorbehouden is aan atleten met een goede conditie.

Gewoon beginnen

Ben je er nooit aan begonnen, maar wil je het toch graag eens uitproberen, dan kan je er gerust meteen aan beginnen. Je hebt echt geen uitgebreide of speciale voorbereiding nodig. Met een beetje gevoel voor ritme en een goed humeur kom je vast al een heel eind.

Zumba-les

Beslis je om regelmatig een Zumba-lesje mee te pikken, dan zal je merken dat het een fantastische manier is om van die vervelende vetrolletjes af te komen en dat je zelfs na de eerste maand gegarandeerd het verschil in de spiegel zal zien.

Het beste aan Zumba is echter ook dat je niet enkel snel vet verbrandt, maar dat je tegelijkertijd elke spiergroep in het lichaam traint en je gevoel voor evenwicht, ritme en je goede humeur aanscherpt.

Ben je er klaar voor om de voordelen van Zumba te ontdekken?

De voordelen van een Zumba-les

Net als elke andere aërobe work-out heeft Zumba heel wat voordelen voor het lichaam en ook je geest. Het is een bijzondere work-out, die je heel wat plezier en resultaat belooft. Veel campagnes tegen overgewicht en obesitas promoten het. Dat doet men omdat de resultaten ervan zo snel en positief zijn.

Zumba is je beste vriend als je besloten hebt om opnieuw aan je conditie te werken en je eveneens graag je slanke figuurtje terugkrijgt.

Calorieën verbranden

De leuke en gevarieerde danspassen en bewegingen zorgen ervoor dat elk spiertje in je lichaam aan het werk gezet wordt, waardoor je makkelijk 800 calorieën kan verliezen tijdens één enkele Zumba-les. Natuurlijk hangt dit cijfer ook af van de duur van de volledige work-out en de snelheid van je eigen stofwisseling.

Toch zal je merken dat iedereen die Zumba start, na enkele weken reeds enkele kilo’s lichter weegt.

Een strak lichaam

Strakke Benen

De zwoele en snelle ritmes van de exotische deuntjes krijgen iedereen aan het dansen, waardoor elk deel van het lichaam goed getraind wordt. Na enkele sessies merk je in de spiegel dat armen, benen en zelfs buikspieren er strakker gaan uitzien.

Het is dolle pret

Het voornaamste doel van Zumba is je uit die saaie routine van een klassieke work-out te halen en training te combineren met plezier! Het is gedaan met zuchtend naar de sportschool te vertrekken om opnieuw diezelfde oefeningen uit te voeren. Trainen wordt super leuk als je al dansend weer in vorm kan komen en overtollig lichaamsgewicht kan verliezen.

Je traint je goede humeur

Net als bij een gewone training of een loopprogramma worden ook endorfines geproduceerd tijdens een Zumba-les. Endorfines worden ook wel eens het gelukshormoon genoemd en spelen een cruciale rol in de preventie tegen depressie en zwaarmoedigheid. Een leuke Zumba-les met kennissen uit de buurt laat je gegarandeerd lachend naar huis toe gaan.

De muziek en aangename ritmes bezorgen je bovendien ook een lekker geluksgevoel en je waant je eventjes op een exotische plaats waar je vrij kan dansen, bewegen en plezier maken. Je merkt vast dat na de les dit positieve gevoel nog heel wat uurtjes kan nazinderen en je je lekker in je vel voelt.

Een goede manier om stress te verminderen

Dansen

Het dansen, de leuke ritmes en de aërobe oefeningen zorgen ervoor dat het lichaam hormonen produceert die stress te lijf gaan.

Pik een Zumb-lesje mee na een heftige dag op het werk en laat eventjes alle stress en druk van je afglijden.

Je humeur en algemene welzijn varen er wel bij en je zal merken dat je beter voorbereid de volgende drukke dag tegemoet zal gaan.

Verminder de productie van melkzuur

Je hebt zelf waarschijnlijk al ooit het vervelende gevoel ervaren na het lopen of een stevige work-out, dat veroorzaakt wordt door een te hoog niveau van melkzuur in de spieren. Het gevolg hiervan zijn stijve en stramme spieren.

Geen vuiltje aan de lucht met Zumba. Er werd integendeel opgemerkt dat de waarden van melkzuur in het lichaam daalden na het volgen van een uurtje Zumba.

Het is fantastisch voor elke leeftijd

Oudere Mensen die Sporten

Van jong tot oud, iedereen heeft plezier tijdens een Zumba-workout. Voor elke leeftijdsgroep bestaan verschillende niveaus en routines. Instructeurs worden bovendien zorgvuldig getraind om instructies en intensiteit aan te passen aan elke individuele deelnemer van de groep.

Je zal versteld staan van het resultaat

Heb je de beslissing genomen op zoek te gaan naar een cursus in de buurt, dan zal je versteld staan van de resultaten die je na enkele weken ongetwijfeld zal boeken. Een fitter en strakker lichaam en een goede conditie om trots op te zijn. Je zal merken dat het je geen enkele moeite zal kosten om elke week paraat te zijn voor de volgende les.

Je ontmoet bovendien leuke mensen

Dansen doe je niet alleen en Zumba geeft je de kans samen met vrienden een leuke tijd te beleven of nieuwe mensen uit de buurt te leren kennen. Heb je een drukke dag en geen tijd om naar buiten te gaan? Dan vind je zelfs online ongetwijfeld een leuke Zumba-groep.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Delextrat, A. A., Warner, S., Graham, S., & Neupert, E. (2016). An 8-Week Exercise Intervention Based on Zumba Improves Aerobic Fitness and Psychological Well-Being in Healthy Women. Journal of Physical Activity and Health. http://doi.org/10.1123/jpah.2014-0535

  • Krishnan, S., Tokar, T. N., Boylan, M. M., Griffin, K., Feng, D., Mcmurry, L., … Cooper, J. A. (2015). Zumba® dance improves health in overweight/obese or type 2 diabetic women. American Journal of Health Behavior. http://doi.org/10.5993/AJHB.39.1.12

  • Delextrat, A., Bateman, J., Esser, P., Targen, N., & Dawes, H. (2016). The potential benefits of Zumba Gold® in people with mild-to-moderate Parkinson’s: Feasibility and effects of dance styles and number of sessions. Complementary Therapies in Medicine. http://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.05.009

  • Vendramin, B., Bergamin, M., Gobbo, S., Cugusi, L., Duregon, F., Bullo, V., … Ermolao, A. (2016). Health Benefits of Zumba Fitness Training: A Systematic Review. PM and R. http://doi.org/10.1016/j.pmrj.2016.06.010


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.