De 10 geboden om stress en vermoeidheid tegen te gaan

Om stress niet te verergeren, kun je jezelf het beste beperken tot het drinken van één kopje koffie per dag en dit voor 12 uur 's middags. Kies liever voor natuurlijke sappen in plaats van frisdrank om je lichaam te voorzien van gezonde energie.

Vermoeidheid is meestal maar tijdelijk en komt opzetten als gevolg van lichamelijke inspanning, gebrek aan slaap of zelfs wanneer je gedurende de dag slecht gegeten hebt. Je lichaam kan echter ook chronische vermoeidheid ontwikkelen, een aandoening die verre van vluchtig is en juist lange periodes aanhoudt en je er zo van kan weerhouden een normaal leven te leiden.

Waardoor wordt chronische vermoeidheid veroorzaakt? Chronische vermoeidheid kan het gevolg zijn van een verscheidenheid aan factoren, van ziekte tot een gebrek aan vitamines of een niet gediagnosticeerde depressie. In dit artikel willen we ons echter richten op de vorm van vermoeidheid die wordt veroorzaakt door stress.

De dagelijkse druk die de meesten van ons ervaren kan moeilijk zijn om onder controle te houden en kan op den duur zelfs zeer slopend zijn. Het veranderen van je gewoontes en prioriteit geven aan enkele van deze stressvolle situaties zal zeer behulpzaam zijn. Letten op wat je eet en het opvolgen van het advies in dit artikel zullen het proces echter ook versnellen. Wil je het proberen? Breng deze tips om stress en vermoeidheid tegen te gaan vandaag nog in de praktijk!

1. Begin je dag met een glas warm water met citroen

Dit is een geweldige manier om je lichaam te alkaliseren, gifstoffen uit te spoelen en het immuunsysteem sterker te maken. Citroensap is een ware schat aan vitamines en mineralen, die kunnen helpen uitputting en vermoeidheid tegen te gaan. Begin door vijf dagen achtereenvolgend elke ochtend net nadat je wakker wordt warm water met citroen te drinken. Neem in het weekend een rustpauze en begin dan weer opnieuw. Je zult zien hoeveel verschil dit maakt!

2. Ja, havermout is geweldig tegen stress

Havermout is een superfood, rijk aan vitamines, mineralen en voedingsstoffen. Daarbij is havermout ook nog eens een zeer geneeskrachtig voedingsmiddel voor het zenuwstelsel. Het bevat een alkaloïde genaamd avenine, die een milde verdovende werking heeft. Havermout zal je helpen je dag ontspannender te beginnen, met de juiste voedingsstoffen om het veel voorkomende inzakkertje in de ochtend te voorkomen.

Door een paar amandelen aan je kom havermout toe te voegen zul je deze eigenschappen zelfs nog krachtiger maken.

3. Slechts één kop koffie per dag en geen frisdrank

Koffie

Koffie is een natuurlijke stimulans en daar koffie energie-opwekkende eigenschappen heeft en een zeer hoog gehalte antioxidanten bevat, is het helemaal geen slecht idee om ’s ochtends een kop koffie te drinken bij het ontbijt. Dit zal je helpen wakker te worden en je gemoedstoestand verbeteren.

Het is echter zeer belangrijk dat je deze dagelijkse hoeveelheid niet overschrijdt en dat je geen koffie drinkt na 12 uur ’s middags. Doordat je zenuwstelsel namelijk al beïnvloed is door stress, kan de cafeïne in koffie deze nervositeit erger maken.

Het is ook belangrijk aan te geven dat mensen die last hebben van stress of vermoeidheid vaak de neiging hebben naar frisdrank te grijpen als opkikker. Deze mensen hebben echter niet door dat frisdrank erg schadelijk is voor de gezondheid. De grote hoeveelheid suiker (zelfs in de light-versies) zal de symptomen van vermoeidheid alleen maar erger maken. De opkikker is maar tijdelijk en de daling in energie zal vele malen heftiger zijn. Kies in plaats van frisdrank voor natuurlijke sappen of zelfs een glas water met citroen.

4. Beweeg elke dag een beetje

Ondanks je vermoeidheid is het belangrijk om niet te vergeten dat deze vorm van vermoeidheid veroorzaakt wordt door stress en dat lichaamsbeweging een zeer effectieve manier is om stress tegen te gaan. Ga bijvoorbeeld wandelen, zwemmen, fietsen of zelfs dansen. Hierdoor zal het endorfinegehalte in je bloed omhoog gaan en de gezondheid van je hart erop vooruitgaan.

5. Acht uur slaap per nacht en twintig minuten in de middag

Slapen

Zelfs als je niet in slaap kunt vallen, kan het al behulpzaam zijn om alleen je ogen te sluiten en te proberen een beetje uit te rusten. Je lichaam en geest hebben het nodig. Probeer altijd hetzelfde schema aan te houden en elke dag op dezelfde tijdstippen te eten en te gaan slapen. Hierdoor zal je slaapkwaliteit verbeteren en kun je stress en vermoeidheid tegen gaan.

6. Adem pure zuurstof in, in een natuurlijke omgeving

Probeer gedurende de dag wat tijd vrij te maken om te genieten van de natuur. Breng elke dag een half uur buiten door in een frisse omgeving waar veel bomen zijn. Voel de frisse wind, de zon op je gezicht, adem diep in en uit en maak je geest even helemaal los. Denk niet na, laat jezelf gewoon helemaal opgaan in de vredige natuur. Dit is zeer therapeutisch.

7. Ongezoete natuurlijke yoghurt

Yoghurt

Geweldig als ontbijt of als tussendoortje. Natuurlijke yoghurt kan helpen de darmflora te regenereren en bevordert de secretie van serotonine, een hormoon dat de gemoedstoestand reguleert en verbetert.

Natuurlijke yoghurt is ook geweldig om stress en zelfs de lichaamstemperatuur te verlagen om beter te kunnen slapen.

8. Ongezoete pure chocola

Pure chocola is een natuurlijke bron van antioxidanten, calcium en magnesium en is daarom geweldig om vermoeidheid en de gevolgen van stress te verlichten. Wij zijn er dol op! Bewaar dus altijd wat pure chocolade in je tas. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ligt tussen de 30 en 60 gram.

9. Vis boven rood vlees

Blauwe vis, ook wel vette vis, is rijk aan proteïnen en gezonde vetzuren en is daarom een belangrijke voedselsoort die je zeker in je dieet zou moeten opnemen om vermoeidheid en stress tegen te gaan.

Zalm, alsook forel en sardines, zullen helpen het cortisolgehalte in je bloed te verlagen. Blauwe vis kan er zelfs voor zorgen dat je geen last meer hebt van de hoofdpijn en gewrichtspijn die vaak gepaard gaan met stress. Het is echt super gezond, dus laat nooit een stukje blauwe vis aan je voorbij gaan!

10. Een glas rode wijn per dag

Rode Wijn

Een glas rode wijn per dag is zeer goed voor je hart, reguleert de bloeddruk, is cholesterolverlagend en kan helpen angst en stress tegen te gaan. Vergeet deze kleine toost op de natuur niet en drink altijd met mate.

Bekijk Ook