Kan vis eten de pijn van reumatoïde artritis verlichten?

Vis is rijk aan omega 3-vetzuren, een bestanddeel dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
Kan vis eten de pijn van reumatoïde artritis verlichten?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

De symptomen van bepaalde ziekten kunnen worden bestreden met natuurlijk voedsel. Dit is ook het geval bij reumatoïde artritis. Hoewel er momenteel geen behandeling is, kan vis mogelijk de pijn van reumatoïde artritis verlichten.

Het belangrijkste symptoom van reumatoïde artritis is ontsteking van de gewrichten. Interessant is dat zeedieren een component met ontstekingsremmende eigenschappen bevatten: omega 3-vetzuren.

Degenen die lijden aan deze aandoening kunnen mogelijk de pijn van reumatoïde artritis verlichten door vis op te nemen in hun dagelijkse dieet.

Wat is reumatoïde artritis?

Pijn in elleboog

Deze aandoening omvat de chronische ontsteking van veel gewrichten, vooral die in de handen en voeten. De ontsteking is een gevolg van een overgevoelig immuunsysteem.

In sommige gevallen kan het zelfs vitale organen zoals het hart aantasten. Deze aandoening kan zelfs gekoppeld zijn aan het hart- en vaatstelsel. Na verloop van tijd kan het leiden tot het wegslijten van botten, maar ook tot gewrichtsvervormingen en stijfheid.

Omega 3-vetzuren als ontstekingsremmer

Een ontsteking is een normale functie van het immuunsysteem dat wordt geactiveerd door gespecialiseerde witte bloedcellen. Omega 3-vetzuren activeren de ontvanger die deze ontstekingsreactie blokkeert. Dit is geweldig voor patiënten met reumatoïde artritis, omdat deze ontstekingsreactie continu en pijnlijk is.

Helaas kunnen omega 3-vetzuren niet op natuurlijke wijze door het menselijk lichaam worden aangemaakt en moet men het binnenkrijgen via de voeding. Vis is het voedsel met de hoogste concentratie van deze voedingsstof en daardoor de beste optie wanneer je de pijn van reumatoïde artritis verlichten wilt.

Effecten van omega 3-vetzuren

Pijn in schouder

Het consumeren van 0,21 gram vetzuren per dag kan je kans op elke vorm van reumatoïde artritis met meer dan 50% verminderen. De ontstekingsremmende werking van meervoudig onverzadigde vetten is te danken aan eicosapentaeenzuur (EPA). Daarnaast kan het pijn verlichten en algemene gewrichtsflexibiliteit helpen.

Om echter verbeteringen te zien, moet je zorgen voor een constante consumptie van dit type vetzuur. Het duurt minstens twee tot zes maanden voordat je verbetering bij reuma op zal merken.

Wees voorzichtig met omega 6-vetzuren

Over het algemeen bevatten diëten meestal een grotere hoeveelheid omega 6-vetzuren. Dit is slecht voor personen met reumatoïde artritis, aangezien dit vetzuur een mogelijke veroorzaker van ontstekingen is.

Als zodanig is het het beste om een dieet te volgen met vergelijkbare hoeveelheden omega 3- en 6-vetzuren. Omega 6-vetzuren compleet vermijden is echter geen goede optie, omdat het de kans op het ontwikkelen van hartziekten kan verminderen.

Niet alle vissoorten zijn hetzelfde

Ananas- en garnalensalade

Het is belangrijk om te kiezen voor vissen met een hoger gehalte aan omega 3- dan omega 6-vetzuren.

 • Als zodanig zijn makreel en tonijn mogelijk de beste keuze.
 • Andere opties zijn ansjovis, garnalen en kabeljauw.
 • Schelpdieren zoals inktvis en octopus zijn ook uitstekende bronnen van omega 3-vetzuren.

Daarnaast hebben zalm en sardines ook een hoge concentratie, maar hun omega 6-vetzuren gehalte is veel hoger. Daarom worden ze minder aanbevolen voor een ontstekingsremmend dieet en moeten ze met mate worden gegeten.

Meervoudig onverzadigd vet beschermt ook je hart

Drie keer per week vis eten kan ook helpen om bepaalde problemen te voorkomen zoals:

 • ritmestoornissen
 • hartaandoeningen
 • plotseling overlijden door acuut hartfalen

Dit is te danken aan meervoudig onverzadigd vet dat voorkomt dat overtollig calcium in je hart terechtkomt en leidt tot veranderingen in het normale hartritme van een persoon.

Pijn van reumatoïde artritis verlichten met een ontstekingsremmend dieet

Vis aan dieet toevoegen

De vetzuren van een vis worden het best geconserveerd als ze vers of bevroren zijn. Vis uit blik kan een flinke hoeveelheid vetzuren verliezen, wat de ontstekingsremmende eigenschappen van de vis beïnvloedt.

Bovendien is het frituren van vis geen goede optie, omdat het vaak verzadigd vet toevoegt, wat het tegenovergestelde effect heeft. De beste optie voor het bereiden van vis is om het te stomen.

Sushi kan echter ook een goede optie zijn, omdat het alle voordelen biedt van het eten van vis in combinatie met snelle en gezonde bereidingswijzen.

Meer dan alleen vis

Vis is niet de enige manier om meervoudig onverzadigd vet binnen te krijgen. Plantaardige oliën zoals olijfolie, amandel- en sojaolie zijn een goede bron van dit behulpzame vet.

Andere producten die ook aanzienlijke hoeveelheden omega 3-vetzuren bevatten zijn:

 • linzen
 • zeewier
 • kikkererwten
 • noten
 • chiazaden

Veder bevatten ook aardbeien en avocado deze voedingsstof.

De beste indicator van de effectiviteit van omega 3-vetzuren, is dat er voedingssupplementen en zelfs medicijnen zijn die het bevatten. Het toevoegen aan je dagelijkse dieet is goed voor je gezondheid en kan mogelijk de pijn van reumatoïde artritis verlichten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Alhambra-Expósito, María Rosa, et al. “Recomendaciones dietéticas en la artritis reumatoide.” Revista Española de Nutrición Humana y Dietética 17.4 (2013): 165-171.
 • Alvarez, Lario Bonifacio, and Bonifacio Álvarez Lario. El libro de la artritis reumatoide. Ediciones Díaz de Santos, 2003.
 • González Cernadas, Leticia, Beatriz Rodríguez-Romero, and Lidia Carballo-Costa. “Importancia de los aspectos nutricionales en el proceso inflamatorio de pacientes con artritis reumatoide: una revisión.” Nutrición Hospitalaria 29.2 (2014): 237-245.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.