10 voordelen van het drinken van warm citroenwater

25 oktober 2018
Je hebt vast wel eens gehoord dat het drinken van warm citroenwater erg goed voor je is. Maar waarom is dat precies?

Citroenen worden al eeuwenlang geroemd om de vele voordelen die ze bieden voor de gezondheid. In dit artikel delen we de tien voordelen van het elke ochtend drinken van warm citroenwater.

De twee voornaamste van deze voordelen is het sterke antibacteriële en antivirale vermogen, die de citrusvruchten hebben en hun vermogen het immuunsysteem te stimuleren. Citroensap staat tevens bekend als hulpmiddel bij gewichtsverlies, omdat het de spijsvertering bevordert en de lever reinigt. 

Citroenen bevatten een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen. Zo bevatten de gele vruchten citroenzuur, calcium, magnesium, vitamine C, bioflavonoїden, pectine en limoneen – deze stoffen bevorderen de immuniteit en gaan infecties tegen. Hieronder volgen de 10 voordelen van het elke ochtend drinken van warm citroenwater.

Hoe bereid ik warm citroenwater?

Voor het maken van citroenwater zou je gezuiverd water moeten gebruiken en het water moet warm zijn, maar niet heet. Gebruik geen koud water! Het lichaam doet er langer over om koud water te verwerken en verbruikt daarbij meer energie dan bij het verwerken van warm water.

Gebruik altijd verse of indien mogelijk organische citroenen, nooit citroensap uit een flesje. Pers het sap van een halve citroen uit in een glas warm water en drink het in de ochtend zodra je opstaat op een lege maag.

Voordelen van citroensap en warm water

1. Het bevordert de spijsvertering

Citroensap helpt ongewenste materialen en gifstoffen uit het lichaam te drijven. Door de atomische samenstelling, die lijkt op de atomische samenstelling van speeksel en het chloorzuur van digestieve sappen, helpt het de lever bij het produceren van gal, een zuur dat nodig is voor de spijsvertering.

Citroenen zijn ook rijk aan mineralen en vitamines en helpen gifstoffen in het spijsverteringskanaal af te breken. De verteringseigenschappen die citroensap heeft, helpen symptomen van een slechte spijsvertering te verzachten – symptomen zoals brandend maagzuur, oprispingen en een opgeblazen gevoel in de onderbuik.

Het Amerikaanse Kankerinstituut raadt kankerpatiënten aan warm citroenwater te drinken om de darmbeweging te stimuleren.

2. Door de urineafdrijvende eigenschappen reinigt het je systeem

Citroensap draagt bij aan het uitdrijven van ongewenste stoffen, omdat je van citroenen vaker moet plassen. Zodoende worden gifstoffen sneller uit het lichaam vrijgelaten wanneer je citroenwater drinkt, wat ervoor zorgt dat je urinewegen gezond blijven.

Het citroenzuur in citroenen helpt de functie van leverenzymen te maximaliseren, dit stimuleert de lever en bevordert ontgifting.

3. Het stimuleert je immuunsysteem

Citroen is goed voor het immuunsysteem

Dankzij de hoeveelheid vitamine C die citroenen bevatten, zijn ze erg behulpzaam bij het versterken van je immuunsysteem.

Citroenen zijn rijk aan vitamine C. Deze vitamine is ideaal wanneer je vecht tegen een verkoudheid. Citroenen zitten ook bomvol kalium, wat de hersenen en het zenuwstelsel stimuleert. Kalium helpt bovendien de bloeddruk te reguleren.

Het ascorbinezuur (vitamine C) dat in citroenen zit, heeft een ontstekingsremmend effect en wordt gebruikt als ondersteuning bij astma en andere ademhalingsproblemen. Daarnaast verbetert het de opname van ijzer in het lichaam. IJzer speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem.

Citroenen bevatten ook saponinen, die anti-microbiële eigenschappen hebben, die je beschermen tegen verkoudheid of griep. Nog een andere reden om deze vrucht in je dieet op te nemen: citroenen helpen de hoeveelheid speeksel die het lichaam produceert te verminderen.

4. Het balanceert de pH-waarde

De pH-waarde van je lichaam is van levensbelang en alkalische voeding houdt deze waarde in balans. En laat citroenen nu net één van de meest alkalische voedingsmiddelen zijn, die er bestaan.

Hoewel het duidelijk is dat ze veel zuur bevatten, hebben ze zodra ze in ons lichaam terechtkomen een alkalische werking. In tegenstelling tot wat ook wel geloofd wordt, verhoogt citroenzuur de zuurgraad in het lichaam niet zodra het is gemetaboliseerd.

Citroenen bevatten evenveel citroenzuur als ascorbinezuur. Dit is een zwak zuur, dat gemakkelijk opgenomen wordt in het lichaam en er zodoende voor zorgt dat het mineraalgehalte in citroenen het bloed kan alkaliseren. Je loopt alleen kans om ziek te worden als het lichaam een te lage pH-waarde en dus een te hoge zuurgraad heeft.

Het regelmatig drinken van warm citroenwater zal helpen de zuurgraad in het lichaam te verlagen. Hieronder valt ook het urinezuur in de gewrichten, wat één van de voornaamste oorzaken is van pijn of zwellingen.

5. Het zuivert de huid

Citroensap maakt de huid lichter

Naast het reinigen van je gezicht is citroensap ook ideaal om je handen mee te wassen of te gebruiken bij een vettige huid. Vitamine C helpt, net als andere antioxidanten, rimpels en donkere vlekken te verminderen en vecht tegen vrije radicalen.

De alkalische aard van vitamine C is van belang voor een gezonde, stralende huid en doodt bacteriën waarvan bekend is dat ze acne kunnen veroorzaken. Je kunt citroensap zelfs direct aanbrengen op littekens of ouderdomsvlekken om er voor te zorgen dat ze minder zichtbaar worden.

Omdat citroenwater gifstoffen uit het bloed verwijdert, kun je het zowel inwendig als uitwendig effectief toepassen. Het natuurlijk hoge gehalte aan vitamine C in citroenen verjongt de huid van binnenuit.

Lees ook:
Ontdek de geweldige voordelen van het citroendieet

6. Het geeft je energie en verbetert je stemming

De energie die mensen krijgen van voedsel is afkomstig uit de atomen en moleculen waaruit dit voedsel is opgebouwd. Wanneer positief geladen ionen, die in voedsel zitten in het spijsverteringskanaal terecht komen, krijgen ze te maken met negatief geladen ionen. Hieruit komt een reactie voort.

Citroenen zijn één van de weinige soorten voedsel, die meer negatief geladen ionen bevatten, waardoor je lichaam meer energie krijgt wanneer deze ionen in het spijsverteringskanaal terechtkomen. De geur die citroenen hebben draagt ook energieverhogende eigenschappen in zich.

De geur van citroensap kan je stemming verbeteren en je geest leegmaken. Citroensap kan ook helpen angstige gevoelens en depressie te verminderen.

7. Het bevordert genezing

Het ascorbinezuur (vitamine C) dat in citroenen aanwezig is, bevordert genezing en is een essentiële voedingstof voor het behouden van gezonde botten en gezond bindweefsel en kraakbeen.

Zoals we eerder al aangaven heeft vitamine C ook ontstekingsremmende eigenschappen. Vitamine C is over het algemeen een essentiële voedingsstof voor het behouden van een goede gezondheid en een goed herstel van stress of verwondingen.

8. Het verfrist de adem

Vrouw heeft last van slechte adem

Naast het verfrissen van de adem, werken citroenen ook verzachtend bij kiespijn en ontstoken tandvlees. Onthoud wel dat citroenzuur kan leiden tot tanderosie.

Het is daarom verstandig om eerst je tanden te poetsen voordat je citroenwater drinkt of even te wachten als je graag na het drinken je tanden wilt poetsen. Je kunt ook na het drinken van citroenwater je mond spoelen met wat gezuiverd water.

9. Het hydrateert je lymfensysteem

Warm citroenwater ondersteunt het immuunsysteem, doordat het je lichaam hydrateert en het vocht dat het lichaam verloren heeft vervangt.

Wanneer je lichaam niet genoeg vocht binnen heeft gekregen, kun je last krijgen van bijverschijnselen, zoals een vermoeid of slap gevoel, verslechterde immuunfuncties, constipatie, verminderde energie, lage of hoge bloeddruk, slaaptekort, gebrek aan mentale helderheid etc.

10. Het helpt bij het afvallen

Vrouw knijpt in buikvet

De vermagerende werking van citroenen is alom bekend en wordt zeer gewaardeerd. De vrucht is uitstekend voor ontgifting en het verminderen van ontstekingen. Het bevat een heleboel vitamine C, wat werkt als antioxidant.

Citroenen zijn rijk aan pectinevezels, die hongergevoel of trek tegengaan. Onderzoek lijkt aan te tonen dat mensen die een alkalisch dieet aanhouden sneller gewicht verliezen.