10 voedingsmiddelen die astma bestrijden

Astma is een chronische ziekte, die de luchtwegen beïnvloedt. Deze ziekte wordt namelijk veroorzaakt door bepaalde triggers die ervoor zorgen dat er ernstige problemen met de ademhaling ontstaan.
10 voedingsmiddelen die astma bestrijden

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

Astma is helaas nog niet te genezen. Toch kun je astma bestrijden en onder controle houden met een aantal medicijnen. Je kunt het ook verminderen door bepaalde voedingsmiddelen te eten. Dat is de reden waarom we een lijstje hebben gemaakt van de tien voedingsmiddelen die het beste astma bestrijden.

1. Astma bestrijden met avocado

Avocado is een zeer goede keuze voor mensen met astma. Vooral voor degenen bij wie het samenhangt met een walnootallergie. Avocado bevat ook glutation, een element dat cellen beschermt tegen vrije radicalen. Het heeft ook een groot ontgiftend vermogen.

2. Broccoli

Recente studies suggereren dat het eten van broccoli mensen met astma helpt om de effecten van deze aandoening te voorkomen. Tevens kan het eten van broccoli helpen bij het voorkomen van ontstekingen in de luchtwegen. Bovendien helpt het om vrije radicalen te elimineren.

3. Appels

Appels zijn een natuurlijk product, dat veel positieve effecten heeft voor mensen met astma. Deskundigen zeggen dat dit komt doordat appels veel bio-flavonoïden bevatten. Deze stoffen, zoals quercetine, werken namelijk als een natuurlijke anti-histamine en zijn ontstekingsremmers voor de luchtwegen.

4. Bananen

Astma bestrijden met banaan

Bananen kunnen mensen helpen om beter te ademen. Dat is ook waarom ze sterk worden aangeraden voor mensen met astma. Bananen bevatten ook pyridoxal, wat algemeen bekend staat als vitamine B6. Een van de functies van deze vitamine is het ontspannen van de bronchiale gladde spieren.

5. Gember

Mensen met astma kunnen ook gember eten. Specialisten zeggen namelijk dat gember ontstekingsremmende stoffen bevat, die astma behandelen. Sterker nog: zij zeggen dat het deze stoffen zijn die gember zijn kenmerkende smaak geven.

6. Spinazie

Astma bestrijden met spinazie

Ook spinazie is een zeer gezond product. Uit e en recent onderzoek blijkt dat spinazie kan helpen om astma te voorkomen. Dit zal je niet verbazen, want deze groente bevat veel voedingsstoffen en vitaminen, die essentieel zijn voor de goede werking van het lichaam.

7. Rozemarijn

Door de ontstekingsremmende eigenschappen en antioxidanten is rozemarijn een product dat sterk wordt aanbevolen aan mensen met astma. Met dit kruid kun je je luchtwegen gezond houden. Het zal je ook helpen de luchtwegen open houden.

8. Zonnebloempitten

Zonnebloempitten bevatten diverse voedingsstoffen en eigenschappen, die geweldig  zijn om astma te voorkomen. Dit zijn onder andere vitamine E, kalium en magnesium. Toch moeten sommige mensen voorzichtig zijn, want het eten hiervan kan een allergische reactie veroorzaken.

9. Munt

Astma bestrijden met munt

Munt heeft verschillende eigenschappen, die je luchtwegen vrij maken, wat enorm behulpzaam is voor mensen met astma. Dit product wordt daarom veel verwerkt in geneesmiddelen om problemen met de luchtwegen te behandelen.

10. Vitamine C

Een geweldige tip voor mensen met astma is om voedsel te eten wat rijk is aan vitamine C. Zoals je weet, bevat deze vitamine namelijk veel belangrijke voordelen voor je luchtwegen. Daarnaast heeft het ook antiseptische effecten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tresguerres, J.Villanua, M.López-Calderon, A. (2009). Sistema Respiratorio. In Anatomia y fisiologia del cuerpo humano. https://doi.org/10.1016/S0006-3495(00)76404-6
  • Rojas, E. Á., & De La Oliva, P. (2010). Insuficiencia respiratoria aguda en el niño. Revista Espanola de Pediatria.
  • Del, P. (2004). Patología del sistema respiratorio. Pathology.
  • CALVO FERNANDEZ, L. (1949). Asma infantil. Acta Pediátrica Española. https://doi.org/10.1016/S1245-1789(16)77913-3

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.