Meer dan 10 redenen om meer avocado te eten

2 juni 2015

Vreemd genoeg is dit fruit niet zo populair als appels en sinaasappels, ondanks dat het een heleboel eigenschappen heeft. Omdat ze veel vet bevatten, denken veel mensen dat avocado’s niet goed zijn om mee af te vallen of om in een sportdieet te passen. In dit artikel zal je leren dat avocado’s wel degelijk goed voor je zijn en je zal er vanaf nu meer avocado’s door willen eten.

Eén fruitsoort, veel eigenschappen

Als eerste moeten we vermelden dat het vet in avocado’s niet zo schadelijk is als sommige mensen vaak denken. Avocado’s zijn één van de beste fruitsoorten voor atleten, omdat ze veel energie geven en daardoor zorgen voor een betere workout.

Maar ze zijn goed voor meer dan alleen je workout. Ze zijn ook goed voor mensen die op een kantoor werken, kinderen, ouderen, zwangere vrouwen etc. Eigenlijk zijn ze goed voor iedereen! Avocado’s helpen bij het verbeteren van cholesterol, terwijl ze tegelijkertijd het hartritme stabiliseren (daarom is het goed voor atleten). Een avocado bevat enkelvoudige onverzadigde vetten, oliezuur en alfa-linoleenzuur (beter bekend als omega 3-vetzuren).

avocado2

Avocado’s bevorderen de groei en het herstellen van spieren, omdat ze een goede hoeveelheid proteïne, kalium en zink bevatten, meer zelfs dan bananen. Hun goede vetten verbeteren het testosterongehalte.

Ze verminderen ook gewrichtsontstekingen (aan te raden tegen artritis) en bevorderen het herstel van het kraakbeen, door hun vetzuren en vitamine E. Ze houden het hongergevoel langer buiten de deur door hun oplosbare en onoplosbare vezels. Ze vertragen de afbraak van koolhydraten. Het grote aantal oliezuren activeert gebieden in de hersenen, die het hongergevoel afhouden.

En alsof dat nog niet genoeg was, verbeteren avocado’s het immuunsysteem door hun hoge carotenoïdegehalte. Luteïne, een ander onderdeel van avocado’s, werkt als antioxidant en beschermt tegen aandoeningen aan het gezichtsvermogen. Het makkelijke van deze vrucht is dat hij rauw gegeten kan worden in salade, met groente, zo uit de hand, met geroosterd brood etc.

Avocado3

Zoals eerder al gezegd zijn avocado’s goed voor zwangere vrouwen, omdat ze ziektes bij zowel de moeder als de baby voorkomen, vooral als er een voorgeschiedenis is van zwangerschapskwalen. Omdat ze veel foliumzuur bevatten, zijn ze een cruciaal onderdeel van deze periode in het leven van een vrouw, zodat zij geen medicijnen en chemicaliën hoeft in te nemen. Als je zwanger wilt worden, aarzel dan niet om avocado te eten om zo je lichaam en gezondheid voor te bereiden op de zwangerschap.

Patiënten die lijden aan hoge cholesterol kunnen ook profiteren van de voordelen van deze vrucht, omdat avocado’s de slechte cholesterol verlagen en de goede juist verhogen. Dit is ongetwijfeld belangrijk bij het voorkomen van hart- en vaatproblemen, zoals een beroerte, die steeds vaker voorkomen.

Avocado4

Avocado’s zijn ook goed voor het uiterlijk. Ze zorgen er namelijk voor dat je er jong uit blijft zijn en beschermen je haar. Je kunt ze dus toevoegen aan je lijst van nuttige middelen om jezelf er jonger en mooier uit te laten zien. Gebruik het vruchtvlees als gezichtsmasker als je door de zon bent verbrand en ook voor het verminderen van rimpels.

Door hun romige consistentie kunnen ze gebruikt worden als vervanging voor boter of mayonaise. Je kunt ze gebruiken bij het bakken van taart, bananenbrood, brownies, sandwiches, op toast als snack, saladedressing etc.

De traditionele geneeskunde dicht aan avocado’s verschillende eigenschappen toe, zoals de werking als lustopwekker en ter voorkoming van diarree. Voor deze gevallen kunnen ook de pit, bladeren en zelfs de schil worden gebruikt. Maar dit niet alleen: ze kunnen ook dysenterie en kaalheid voorkomen.

En de pit?

Je kunt niet alleen het vlees van de avocado eten, maar ook de pit. Het klinkt je misschien vreemd in de oren omdat hij zo hard is, maar je kunt hem malen en in verschillende brouwsels gebruiken, rauw of gekookt. Ze kunnen op verschillende manieren worden gebruikt.

Avocado5

De meerderheid van de aminozuren in dit fruit zitten in de pit. De olie kan cholesterol terugbrengen en het lichaam beschermen tegen hart- en vaatziekten en hartaanvallen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het meer oplosbare vezels bevat dan welk ander voedsel dan ook. Het is ook goed tegen diarree en of ontstekingen in de darmen. In verschillende landen worden avocado’s gebruikt als geneesmiddel tegen spijsverteringsproblemen.

De pit van de avocado bevat fenolverbindingen, die helpen bij het voorkomen van darmzweren, evenals bacteriële en virale infecties. Omdat ze flavonol bevatten, voorkomen ze de groei van tumoren. Ze kunnen ook gebruikt worden ter versterking van het immuunsysteem en ter voorkoming van slopende ziektes, zoals vroegtijdige veroudering. Mensen die last hebben van artritis en vergelijkbare aandoeningen ontdekten dat avocadopitten de pijn hielpen verminderen. Avocado-olie laat het haar glanzen en helpt ook tegen roos. Het heeft ook een verjongend effect en maakt de huid steviger en vrij van rimpels.

Het malen, roosteren en als thee drinken van avocadopitten is goed tegen astma-aanvallen en volgens QiGong geneeskunde voel je je er harmonieus en energiek door. Avocadopitten kunnen op verschillende manieren worden bereid: droog, gemalen of geroosterd, in salades, infusies, shakes, smoothies of gewoon zo (hoewel ze een beetje bitter smaken).

En, wil jij al meer avocado’s eten?

Foto’s eigendom van Javier Lastra, Joselu Blanco, Jaanus Silla, Luca Nebuloni en Harmony Rae.
Bekijk Ook