Natuurlijke afrodisiaca die lust opwekken

Wil je de passie in je relatie weer opwekken? In dit artikel geven we je een overzicht van de beste natuurlijke afrodisiaca gebruikt wereldwijd.
Natuurlijke afrodisiaca die lust opwekken

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Veel mensen experimenteren graag om de passie nieuw leven in te blazen, zonder op extremen over te gaan. Je kunt dit op meerdere manieren doen met natuurlijke middeltjes. Wij geven je daarom graag een overzicht van de beste natuurlijke afrodisiaca.

Weetjes over afrodisiaca

Een afrodisicum is een middel, eten of drinken dat het seksueel verlangen doet toenemen. De naam is afkomstig van de Griekse godin van de liefde, Aphrodite, die uit het schuim van de zee oprees toen de geslachtsdelen van Uranus in zee vielen, nadat zij door zijn zoon Kronus werden afgesneden.

Sommige afrodisiaca stimuleren de zintuigen, het oog wil ook wat. Andere kunnen we echter consumeren als drankjes, eten of specerijen.

Ze worden gebruikt in elke cultuur en tijdperk. Vooral India staat bekend als het land met een schat aan informatie over deze lustopwekkende middeltjes. Zo wordt in de Kama Sutra uitgebreid beschreven hoe de man zijn seksuele vermogen kan stimuleren door middel van honing en melk.

Jasmijn olie is een van de afrodisiaca

De traditionele Chinese geneeskunde daarentegen zweert vooral bij het gebruik van specerijen en kruiden zoals ginseng om het libido te verhogen. Hiermee kun je volgens deze geneeskunde zelfs tot op hoge leeftijd seksueel actief blijven.

In de Arabische cultuur gebruiken ze parfums, geuren en essentiële oliën om het plezier in de slaapkamer te verhogen. De Angelsaksische cultuur zweerde vooral bij het gebruik van voedsel zoals wortelen en asperge om ongekende hoogtes in het liefdesspel te bereiken.

De moderne wetenschap erkent echter maar een paar middelen als afrodisiacum. Een van deze middelen is de Spaanse vlieg. De werkzame stof is cantharidine. Deze stof helpt om de bloedvaten te verwijden. Hierdoor kan bij inname ervan, een erectie bij de man langer aanhouden.

Tot in de zeventiende eeuw werd het veel gebruikt. Het leidde echter regelmatig tot overdoses met dodelijke gevolgen. Dit zorgde ervoor dat het gebruik ervan werd afgeraden. Wie te veel Spaanse vlieg binnenkrijgt, loopt immers het risico op beschadiging van de nieren en maag. Bij overdosering leidt de stof cantharidine zelfs tot de dood.

De beste natuurlijke afrodisiaca

Meer en meer mensen geven toe dat niet altijd alles even vlotjes verloopt in de slaapkamer. Dit kan het gevolg zijn van vele oorzaken, zoals onder meer stress, vermoeidheid, problemen op het werk of in de relatie zelf. Indien er geen sprake is van ziekte of een lichamelijke aandoening, dan kunnen we gerust experimenteren met een aantal lekkere natuurlijke middelen om de passie opnieuw te doen oplaaien:

Ginko biloba

Gingko biloba is een bekend afrodisiacum. Het verbetert de doorbloeding.  Hierdoor houdt het het mannelijk geslachtsorgaan in uitstekende conditie en verhoogt het de potentie.

Koninginnegelei

Koninginnengelei stimuleert zowel het zenuwstelsel als de genitaliën. De positieve werking kan eventjes op zich laten wachten, maar heeft een langere werkingsduur.

Bruine suiker

Bruine suiker is één van de redenen waarom zoete desserts horen bij het afsluiten van een romantisch diner. Een lichte verhoging van de bloedsuikerspiegel stimuleert het liefdesspel. Anderzijds zorgt een te lage bloedsuikerspiegel dat er meer adrenaline vrijkomt. En dit remt de productie van lustopwekkende hormonen af.

Toetjes zijn natuurlijke afrodisiaca

Selderij

Selderij is actief ter hoogte van het urinewegstelsel. De werking ervan wordt sterker als je het consumeert in soep en in combinatie met bieten. In combinatie met sla is selderij echter minder krachtig.

Hazelnoten

Hazelnoten zouden net zoals alle andere gedroogde vruchten en noten lustverhogend werken. Ze werden in oude tradities verwerkt als decoratie in bruidstaarten. Er werden zelfs mandjes gevuld met noten naast het bed van het pasgetrouwde koppel gezet.

Uien

Uien en knoflook zouden we niet in grote hoeveelheden aanraden als er een romantisch etentje op de agenda staat. Aangezien ze zorgen voor een minder aangename adem. In de Arabische keuken worden ze echter wel veel gebruikt. En daarin staan ze dan ook bekend om hun uitgebreide en geraffineerde liefdesspel…

Uien zijn natuurlijke afrodisiaca

Aardbei

Aardbei wordt vooral gewaardeerd door de vrouw. Het ontspant namelijk de spieren in de schaamstreek,waardoor het het liefdesspel vergemakkelijkt.

Kruidnagel

Kruidnagel is een specerij met een heel uitgesproken geur en smaak. Als je het verwerkt in een drankje, geeft het echter een uitstekend resultaat.

Ginseng

Ginseng, dé koning der lustopwekkende middelen. Een warme ginsengthee een kwartier voor het slapengaan doet wonderen. In Chinese en Koreaanse tradities wordt het dan ook al eeuwenlang gebruikt.

Vijgen

Vijgen zijn een andere uitstekende optie als dessert en even zoet als de liefde die ze opwekken! In het oude Egypte en Griekenland was de vijgenboom heilig. Er zijn dan ook veel oude gebruiken terug te vinden, die verbonden zijn aan deze vrucht. Bijvoorbeeld een paar vijgen neerleggen op de stoep van de ongetrouwde alleenstaande vrouw in de hoop dat ze snel een echtgenoot zou vinden.

Vijgen zijn natuurlijke afrodisiaca

Maca

Maca is nog relatief onbekend in het Westen. Het wordt echter beschouwd als een superfood die allerlei gunstige stoffen bevat. Het staat eveneens bekend als één van de beste middelen om het libido te verhogen. Gebruik kleine hoeveelheden gemengd door een smoothie of soep.

Kaasjeskruid

Kaasjeskruid behoort tot de kruiden die ontspannen. Hierdoor kun je relaxter omgaan met de eerste keer. Naast een ontspannen gevoel zorgt het eveneens voor meer passie.

Walnoten

Walnoten en andere gedroogde vruchten staan tot op de dag van vandaag in vele culturen op het menu tijdens het huwelijksfeest en zijn het basisingrediënt in vele Chinese desserts.

Peper

Peper is verrassend genoeg een snelwerkend lustopwekkend middeltje. Samen met tomaat mag het niet op het romantische menu ontbreken. Gebruik het echter met mate. Zodat je romantische avondje niet in duigen valt.

Peterselie

Peterselie zorgt voor onvergetelijke liefdesnachten als je het vers of gekookt toevoegt aan al je soepen en gerechten.

Peterselie is een van de afrodisiaca

Pistachenoten

Pistachenoten kun je mengen met amandelen en gedroogd fruit, zoals vijgen. Bereid  je voor op wat dan komen gaat!

Rozemarijn

Rozemarijn wordt samen met munt geserveerd in een kruideninfusie als afsluiter van een lekker diner en ter voorbereiding op een vurige nacht.

Dadels

Dadels zijn een onuitputbare bron van energie. Ze staan daarom in de Arabische cultuur bekend als een heilige vrucht, die zorgt voor onvergetelijke nachten.

Pollen

Pollen zorgen eveneens voor een verhoogd libido. Het effect ervan is al merkbaar na een vijftal dagen. Start op maandag en merk het effect in het volgende weekend! Meng een kleine eetlepel bijenpollen met vruchtensap of yoghurt en drink het op nuchtere maag.

Avocado

Avocado wordt in Mexico vaak gebruikt als afrodisiacum en staat in de lokale keuken ook veel op het menu. De combinatie met peper zorgt gegarandeerd voor onvergetelijke momenten. Gebruik het echter met mate om maag- en darmoverlast te vermijden.

Chocolade

Chocolade behoeft geen uitleg. Het laat endorfines vrijkomen die je een opgewekt en vrolijk gevoel bezorgen. Verwerkt in een overheerlijk dessert is het een voorproefje voor al het leuks dat volgt!

Chocola is een van de natuurlijke afrodisiaca

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Shamloul, R. (2010). Natural aphrodisiacs. Journal of Sexual Medicine. https://doi.org/10.1111/j.1743-6109.2009.01521.x
  • Ali, J., Ansari, S., & Kotta, S. (2013). Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs. Pharmacognosy Reviews. https://doi.org/10.4103/0973-7847.112832
  • West, E., & Krychman, M. (2015). Natural Aphrodisiacs-A Review of Selected Sexual Enhancers. Sexual Medicine Reviews. https://doi.org/10.1002/smrj.62
  • Singh, B., Gupta, V., Bansal, P., Singh, R., & Kumar, D. (2010). Pharmacological potential of plant used as aphrodisiacs. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research.
  • Pratap, S. A., & Rajender, S. (2012). Potent natural aphrodisiacs for the management of erectile dysfunction and male sexual debilities. Frontiers in Bioscience (Scholar Edition).
  • Kim H; Lee G; Kim J. The Effects of Ginseng Saponin on Rabbit Cavernosal Smooth Muscle Relaxation in vitro. Korean Journal of Urology. 1998: 443-449.
  • Castaño Corredor M. Maca (Lepidium peruvianum Chacón): composición química y propiedades farmacológicas. Rev. fitoter. 2008; 8(1): 21-28.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.