Natuurlijke afrodisiaca die lust opwekken

Wat is een afrodisiacum ? Volgens de psychologische wetenschap is het een product of voedsel dat het seksueel verlangen stimuleert. Vele partners experimenteren graag om de passie nieuw leven in te blazen, zonder op extremen over te gaan. Er zijn vele manieren om dit te doen met natuurlijke middeltjes en wij geven je in dit artikel graag een overzicht van de beste natuurlijke afrodisiaca die wereldwijd gebruikt worden.

Weetjes over afrodisiaca

Een afrodisicum is een middel, eten of drinken dat het seksueel verlangen doet toenemen. De naam is afkomstig van de Griekse godin van de liefde, Aphrodite, die uit het schuim van de zee oprees toen de geslachtsdelen van Uranus in zee vielen, nadat zij door zijn zoon Kronus werden afgesneden. Sommige afrodisiaca stimuleren de zintuigen -het oog wil ook wat-, terwijl we anderen kunnen consumeren als drankjes, eten of specerijen.

Ze worden gebruikt in elke cultuur en tijdperk en vooral India staat bekend als het land met een schat aan informatie over deze lustopwekkende middeltjes. Zo wordt in de Kama Sutra uitgebreid beschreven hoe de man zijn seksuele vermogen kan stimuleren door het gebruik van honing en melk.

Jasmijn olie

De traditionele Chinese geneeskunde daarentegen zweert vooral bij het gebruik van specerijen en kruiden zoals ginseng om het libido te verhogen en tot op hoge leeftijd seksueel actief te kunnen blijven. De Arabische cultuur staat bekend om het gebruiken van parfums, geuren en essentiële oliën om het plezier in de slaapkamer te verhogen. In de Angelsaksische cultuur zweerde men vooral bij het gebruik van voedsel zoals wortelen en asperge om ongekende hoogtes in het liefdesspel te bereiken.

In de moderne wetenschap zijn er echter maar een paar middelen die erkend worden als afrodisiacum en één ervan is de Spaanse vlieg. De werkzame stof is cantharidine. Dit heeft een bewezen bloedvatenverwijdende werking, waardoor bij inname van gecontroleerde hoeveelheden de bloedvaten verwijden en een erectie bij de man langer kan aanhouden. Tot in de 17e eeuw werd het veel gebruikt, tot regelmatige gevallen van overdoses met dodelijke gevolgen leidden tot het afraden van Spaanse vlieg. Wie te veel Spaanse Vlieg binnen krijgt, loopt immers het risico op beschadiging van de nieren en maag. Bij overdosering leidt de stof cantharidine zelfs tot de dood.

De beste natuurlijke afrodisiaca

Meer en meer mensen geven toe dat niet altijd alles even vlotjes verloopt in de slaapkamer. Dit kan het gevolg zijn van vele oorzaken, zoals onder meer stress, vermoeidheid, problemen op het werk of in de relatie zelf. Indien er geen sprake is van ziekte of een lichamelijke aandoening, dan kunnen we gerust experimenteren met een aantal lekkere natuurlijke middelen om de passie opnieuw te doen oplaaien:

 • Gingko biloba is een bekend superafrodisiacum, dat de doorbloeding verbetert en daardoor het mannelijk geslachtsorgaan in uitstekende conditie houdt en de potentie verhoogt.
 • Koninginnengelei stimuleert zowel het zenuwstelsel als de genitaliën. De positieve werking kan eventjes op zich laten wachten, maar heeft een langere werkingsduur.
 • Bruine suiker is één van de redenen waarom zoete desserts horen bij het afsluiten van een romantisch diner. Een lichte verhoging van de suikerspiegel stimuleert het liefdesspel. Anderzijds zorgt een te lage suikerspiegel voor een verhoogd vrijkomen van adrenaline, dat de productie van lustopwekkende hormonen afremt.

dessert

 • Selderij is actief ter hoogte van het urinair organenstelsel en de werking ervan verhoogt als het geconsumeerd wordt als soep en in combinatie met bieten. Samen met sla daarentegen wordt de werking ervan tegengegaan.
 • Hazelnoten zouden net zoals alle andere gedroogde vruchten en noten lustverhogend werken. Ze werden in oude tradities verwerkt als decoratie in bruidstaarten en er werden zelfs mandjes gevuld met noten naast het bed van het pasgetrouwde koppel gezet.
 • Uien en knoflook zouden we niet in grote hoeveelheden aanraden als er een romantisch etentje op de agenda staat, vanwege hun effect op de geur van onze adem. Anderzijds worden uien veel gebruikt in de Arabische keuken en zijn zij berucht om hun uitgebreide en geraffineerde liefdesspel…

Uien3

 • Aardbei wordt vooral gewaardeerd door de vrouw, omdat het de spieren in de genitale streek ontspant en daardoor het liefdesspel vergemakkelijkt.
 • Kruidnagel is een specerij met een heel uitgesproken geur en smaak, maar verwerkt in een drankje geeft het een uitstekend resultaat.
 • Ginseng, dé koning onder de lustopwekkende middelen. Een warme ginsengthee een kwartier voor het naar bed gaan zou wonderen doen en wordt al eeuwenlang gebruikt in Chinese en Koreaanse tradities.
 • Vijgen zijn een andere uitstekende optie als dessert en even zoet als de liefde die ze opwekken! In het oude Egypte en Griekenland was de vijgenboom heilig en er zijn veel oude gebruiken terug te vinden, die verbonden zijn aan deze vrucht, zoals vijgen leggen op de stoep van de ongetrouwde alleenstaande vrouw in de hoop dat ze snel een echtgenoot zou vinden.

Vijg

 • Maca is nog relatief onbekend in het Westen, maar wordt ook beschouwd als één van de ‘superfoods’ die talrijke gezondheidsbevorderende stoffen bevatten. Het staat eveneens bekend als één van de grootste libidoverhogende voedingsmiddelen. Gebruik kleine hoeveelheden gemengd door een smoothie of soep.
 • Kaasjeskruid behoort tot de kruiden die ontspannen en die je helpen relaxt om te gaan met de eerste keer. Naast een ontspannend gevoel zorgt het eveneens voor een groter gevoel van passie.
 • Walnoten en andere gedroogde vruchten  staan tot op de dag van vandaag in vele culturen op het menu tijdens het huwelijksfeest en zijn het basisingrediënt in vele Chinese desserts.
 • Peper is verrassend genoeg een snelwerkend lustopwekkend middeltje. Samen met tomaat mag het niet op het romantische menu ontbreken. Gebruik het echter met mate om gevoelige magen te ontlasten en je romantische avondje niet in het water te doen belanden.
 • Peterselie zorgt voor onvergetelijke liefdesnachten als je het vers of gekookt toevoegt aan al je soepen en gerechten.

Peterselie

 • Pistachenoten kun je mengen met amandelen en gedroogd fruit, zoals vijgen. Bereid  je voor op wat dan komen gaat!
 • Rozemarijn wordt samen met munt geserveerd in een kruideninfusie als afsluiter van een lekker diner en ter voorbereiding op een vurige nacht.
 • Dadels zijn een onuitputbare bron van energie en staan in de Arabische cultuur bekend als een heilige vrucht, die zorgt voor onvergetelijke nachten.
 • Pollen zorgen eveneens voor een verhoogd libido en het effect ervan is merkbaar na een vijftal dagen. Start op maandag en merk het effect in het volgende weekend! Meng een kleine eetlepel bijenpollen met vruchtensap of yoghurt en drink het op nuchtere maag.
 • Avocado wordt in Mexico vaak gebruikt als afrodisiacum en staat ook veel in de lokale keuken op het menu. De combinatie met peper in je gerecht zorgt gegarandeerd voor onvergetelijke momenten, maar gebruik het natuurlijk met mate om maag- en darmoverlast te vermijden.
 • Chocolade behoeft geen uitleg. Het laat endorfines vrijkomen die je een opgewekt en vrolijk gevoel bezorgen. Verwerkt in een overheerlijk dessert is het een voorproefje voor al het leuks dat volgt!

chocolade