7 goede redenen om melk met honing te drinken

Melk met honing is niet alleen goed om keelpijn te verlichten. Het helpt ook onze weerstand bij fysieke inspanning te verhogen en het bestrijdt slapeloosheid.
7 goede redenen om melk met honing te drinken

Laatste update: 19 november, 2018

Melk met honing is een heerlijk drankje en geloof het of niet, het is ook een goede optie om je zoete trek te stillen. Ook geeft het je iets warms voor het slapen gaan.

Deze drank biedt vele voordelen. En die willen we vandaag met je delen.

Honing wordt al lange tijd gebruikt als natuurlijke remedie voor diverse aandoeningen. Dit omdat het antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen heeft. Ook bevat het veel antioxidanten.

Daarnaast heeft het een kalmerend en ontstekingsremmend effect. Dit helpt om aandoeningen aan de luchtwegen te verlichten.

Melk wordt van oudsher boven andere dranken verkozen, omdat het vitamine A, B-complex en D bevat. Daarnaast bevat het mineralen als calcium en is het rijk aan dierlijke eiwitten en melkzuur.

Daarom kan melk met honing je unieke voordelen voor je gezondheid leveren. We zullen een aantal van deze voordelen in dit artikel beschrijven.

Voordelen van het drinken van melk met honing

Sojamelk

1. Het beschermt je huid

Melk met honing heeft reinigende en antimicrobiële eigenschappen. Deze werken perfect samen als je ze combineert.

Het is zelfs zo dat veel schoonheidsproducten deze twee ingrediënten als hoofdbestanddeel gebruiken. Ze kunnen je een gezonde, stralende huid geven. Het drinken van melk met honing helpt je huid van binnenuit.

Als je wilt, kun je zelfs een bad nemen in melk met honing. Dat doe je zo:

 • Meng gelijke delen melk met honing met het badwater.
 • Week je lichaam in het bad. Doe dit net zo lang als je normaal gesproken in bad ligt.

Je huid zal van buitenaf gevoed worden door het absorberen van de eigenschappen van je badwater.

2. Het bevordert je spijsvertering

Honing heeft prebiotische eigenschappen. Dit betekent dat het de groei en ontwikkeling van goede bacteriën stimuleert. Deze zijn een grote hulp voor je darmen en je spijsvertering.

Aan de andere kant hebben prebiotica een stimulerend effect op de bifidobacterium. Dit is een soort probiotica die in melk gevonden wordt.

Daarnaast bevorderen de koolhydraten en ogliosachariden in honing de goede bacteriën. Deze bestanddelen houden de bacteriën gezond en werkend in je spijsverteringskanaal.

Dit alles vertaalt zicht in de eliminatie van:

 • Constipatie
 • Krampen
 • Opgezwollen gevoel
 • Schadelijke bacteriën

3. Het verhoogt je weerstand

Beweging

Het iedere morgen drinken van melk met honing verhoogt de weerstand van je lichaam. Dit komt omdat melk eiwitten levert en honing koolhydraten. Deze zijn beide nodig om je metabolisme te stimuleren.

Het maakt niet uit hoe oud je bent. Iedere dag melk met honing drinken is zeer nuttig.

Met dank aan de enzymen worden de dierlijke eiwitten uit de melk afgebroken tot aminozuren. Deze worden vervolgens gebruikt om de eiwitten die je lichaam kan gebruiken te vormen. Het overschot van dit proces wordt geoxideerd als bruikbare energie.

4. Het helpt je botten gezond te houden

Beenderen

Honing heeft het fantastische vermogen om nutriënten te transporteren. Het kan voedingsstoffen uit voedsel naar ieder deel van je lichaam brengen. Dit geldt in het bijzonder voor calcium. Hierdoor kan je lichaam het veel makkelijker absorberen.

Melk is een rijke calciumbron. Door het met honing te drinken, geef je je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft om je botten gezond te houden.

Het helpt ook om de opname van calcium te optimaliseren. Effectief voorkomt dit het ontstaan van ziektes als osteoporose en gewrichtsontstekingen als je ouder wordt.

Misschien ook interessant om te lezen:
Osteoporose bestrijden met natuurlijke behandelingen

5. Het bestrijd slapeloosheid

Het drinken van warme melk met honing voor het slapen gaan is een van de bekendste manieren om in slaap te komen als je last hebt van slapeloosheid.

Zowel honing als melk zijn hierbij goede hulpmiddelen, maar samen intensiveert hun effect.

Laten we de ingrediënten eens apart bekijken.

 • Honing is een zeldzaam zoet ingrediënt. Het geeft je meer controle over de insuline die je lichaam produceert. Hierdoor geven je hersenen meer tryptofaan vrij. Deze chemische stof wordt dan omgezet in serotonine. Dat is het hormoon dat je helpt om te slapen.
 • Warme melk zorgt ervoor dat je maag lekker aanvoelt. Dit komt door de temperatuur. Je zou het dan ook voor het naar bed gaan moeten drinken.

6. Het heeft anti-verouderingseigenschappen

Verfrissing

De combinatie van melk en honing levert de rest van je lichaam ook vele voordelen op. Dit komt omdat dit drankje je lichaam behendiger en jeugdiger maakt.

De antioxidanten in deze combinatie vallen vrije radicalen aan. Deze hebben een groot effect op alle systemen van je lichaam. Ze tasten je huid aan en produceren zowel rimpels als ouderdomsvlekken. Daarnaast tasten ze het algehele functioneren van je lichaam aan.

Als je je zo lang mogelijk jong wilt voelen en er jong uit wilt zien, is het zeer behulpzaam om deze combinatie van melk en honing te gebruiken.

7. Het heeft antibacteriële eigenschappen

Het drinken van melk met honing heeft op sommige bacteriën een zeer goede invloed.

Als je warme melk met honing drinkt, verminder je klachten zoals:

Daarnaast help je ook je ademhalingsstelsel als je een verkoudheid hebt of moet hoesten.

Profiteer van deze beide fantastische natuurlijke producten. En onthoud: je zou een goed gebalanceerd voedingspatroon en goede gewoontes moeten hebben. Hier horen regelmatig bewegen en het vermijden van tabak bij. Als je dat doet, heb je nog meer profijt van de effecten van deze drank.  Wellicht ook interessant voor jou

Wat is de gezondste melk voor kinderen?
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Wat is de gezondste melk voor kinderen?

Er zijn vele soorten melk op de markt, zoals volle melk, magere melk, calciumrijke melk en halfvolle melk. Maar wat is nu de gezondste melk voor ki...  • Abdulwahid Ajibola, Joseph P Chamunorwa, y Kennedy H Erlwanger, “Nutraceutical values of natural honey and its contribution to human health and wealth”, Nutr Metab (Lond). 2012; 9: 61.
  • Gheldof N, Wang XH, Engeseth NJ. “Buckwheat honey increases serum antioxidant capacity in humans”, J Agric Food Chem. 2003 Feb 26;51(5):1500-5.
  • Paul IM1, Beiler J, McMonagle A, Shaffer ML, Duda L, Berlin CM Jr., “Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents”, Arch Pediatr Adolesc Med. 2007 Dec;161(12):1140-6.
  • Josse AR, Phillips SM., “Impact of milk consumption and resistance training on body composition of female athletes”, Med Sport Sci. 2012;59:94-103.
  • Nikki C. Bush, Jessica A. Alvarez, Suzanne S. Choquette, Gary R. Hunter, Robert A. Oster, Betty E. Darnell, y Barbara A. Gower“Dietary calcium intake is associated with less gain in intra-abdominal adipose tissue over 1 yr”, Obesity (Silver Spring), 2010 Nov; 18(11): 2101–2104.