Selderij, een verrassend gezonde groente

· 3 mei 2017
Selderij geeft een enigszins aparte smaak aan je gerechten, maar het is vooral heel gezond. Het kan helpen om een groot aantal gezondheidsproblemen te voorkomen.

Selderij heeft een verfrissende smaak. We zouden eigenlijk allemaal meer selderij moeten eten. Voeg het toe aan je dagelijkse dieet, want het is een geweldige voedzame groente.

Je kan selderij klaarmaken op veel verschillende manieren, want je kan het zowel gebruiken in salades en soepen als in smoothies en sausen. Het heeft een lekkere smaak en stilt de honger.

Al in de oudheid werd selderij vaak gebruikt als een geneeskrachtig middel. Men behandelde er verschillende ziekten mee. Het bleek immers genezend te werken bij problemen van de lever, het hart en de spijsvertering.

Vanzelfsprekend kan selderij in z’n eentje de kwaaltjes en pijntjes niet doen verdwijnen. We weten echter wel hoe geweldig het is voor de gezondheid. Het is gewoonweg een van de beste voedingsmiddelen. Voeg het dus zeker toe aan je dagelijkse voeding.

Ben je nog niet overtuigd? We geven je negen redenen waarom je meer selderij moet eten. Je zal het verschil merken in je gezondheid!

1. Selderij bevat weinig calorieën en heel veel voedingsstoffen

Wil je gewicht verliezen? Gebruik dan selderij in je dieet. Het is een groente met heel weinig calorieën.

  • Selderij bevat heel veel water en mineralen, zoals calcium, natrium en magnesium.
  • In deze groente zitten ook veel vitaminen, waaronder vitamine A, C, E, D, B6, B12 en vitamine K.
  • Bovendien bevat het etherische oliën, vezels en antioxidanten.

Dankzij al deze componenten heeft selderij een positief effect op de gezondheid, want het beschermt het hart en heeft een antibacteriële en diuretische uitwerking. Het is ook een ontsmettingsmiddel en werkt versterkend.

Selderij voor Gewichtsverlies

2. Eet meer selderij om ontstekingen te verminderen

Misschien heb je last van gewrichtspijn, want artritis of overbelasting van de spieren leidt tot ontstekingen. Spierpijn en gewrichtsproblemen kunnen inderdaad veel ongemak veroorzaken.

Selderij is een van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen die er bestaan. Eet de groente regelmatig en ervaar het effect ervan.

Polyacetyleen in selderij vermindert de ontsteking en ontspant de weefsels. Dit element helpt om gifstoffen te elimineren. Bovendien behandelt het de ontwikkeling van reumatoïde artritis, osteo-artritis, osteoporose, jicht, astma en bronchitis.

3. Selderij helpt je om te rustig te worden

Dit is heel interessant om te weten. Want dit effect van selderij is belangrijk voor je genezing. Verborgen tussen al die belangrijke mineralen vind je in deze groene groente ook magnesium. Dit mineraal, samen met de etherische oliën, helpt het zenuwstelsel te ontspannen. En die rust heb je immers nodig om te genezen.

4. Selderij is een uitstekend alkalisch voedingsmiddel

De groente bevat alkalische voedingsstoffen. Die komen vrij bij persing. Onthou echter ook dat vele eigenschappen van selderij verloren gaan tijdens het koken.

Eet de groente rauw of in smoothies. Door het rauw te eten, hou je zoveel mogelijk van de alkalische effecten over.

Gesneden Selderij

5. Selderij verbetert de spijsvertering

Maak een smoothie van selderij en kool. Dit is immers een goed middeltje om de vertering te vergemakkelijken en constipatie te voorkomen.

Waarom heeft deze groente dit effect op de spijsvertering? De aanwezige mineralen, zuren en fytonutriënten versterken op een fenomenale manier de vertering. Bovendien zijn ze in staat om darmgas te verlichten.

6. Selderij is goed voor je zicht

We kunnen je nog een andere reden geven om selderij te eten. Het heeft immers een ongelooflijk positief effect op je zicht.

Hoe komt dit? Heel diep in de groente vind je een magische vitamine: vitamine A. We raden je aan om één selderijstengel per dag te eten. Dit is een heel eenvoudige manier om al vijf procent van je dagelijkse vitamine op te nemen.

7. Selderij vermindert de slechte cholesterol

Dankzij een speciaal fytochemisch element, bekend als 3-N-butylftalide zal selderij de slechte cholesterol doen dalen.

De speciale geur van de groente wordt veroorzaakt door dit element en is heel goed herkenbaar. Eet het dus zoveel als je kan. Het is een waardevol voedingsmiddel.

8. Selderij verlaagt de bloeddruk

Heb je een hoge bloeddruk? Weet je niet hoe je je bloeddruk kan stabiliseren? Belangrijk is dat je op je voeding let.

Selderij is een efficiënte bloeddrukverlager. Ook dit komt door 3-N-butylftalide.

Voedingsdeskundigen adviseren om twee selderijstengels per dag te eten voor goede resultaten.

Bloeddruk

9. Selderij kan het risico op kanker verminderen

Tot op heden bestaat er niets dat de ontwikkeling van kanker kan voorkomen. Toch kan je het risico verminderen door gezonder te eten.

Selderij bevat twee soorten speciale flavonoïden: agigenine en luteoline. In het tijdschrift Journal of Experimental and Clinical Cancer Research is een interessant artikel verschenen over het effect van deze twee antioxidanten. Men stelt vast dat agigenine en luteoline een rol spelen in het bestrijden van kankercellen die de longen treffen.

Groentesap

Wat is dus het besluit? Het is duidelijk dat meer selderij eten ongelooflijk gunstige effecten heeft. Dat betekent natuurlijk niet dat je een dieet moet volgen enkel gebaseerd op een beetje groenten, wat fruit en vezels om gewicht te verliezen of je cholesterol te verminderen.

Wat is dan het geheim? Eet verstandig. Zorg er dus voor dat zowel proteïnen en koolhydraten als gezonde vetten, bijvoorbeeld uit olijfolie en noten, deel uitmaken van je dagelijks dieet.