Selderij, een verrassend gezonde groente

Selderij geeft een enigszins aparte smaak aan je gerechten, maar het is vooral heel gezond. Het kan helpen om een groot aantal gezondheidsproblemen te voorkomen.
Selderij, een verrassend gezonde groente

Laatste update: 16 februari, 2019

Selderij heeft een verfrissende smaak. We zouden het eigenlijk allemaal vaker moeten eten. Voeg het dus vooral toe aan je dagelijkse dieet. Het is namelijk een geweldige, voedzame groente!

Je kunt het klaarmaken op veel verschillende manieren. Zo kun je het zowel gebruiken in salades en soepen als in smoothies en sauzen. Het heeft een heerlijke smaak en stilt de honger.

Al in de oudheid werd selderij vaak gebruikt als een geneeskrachtig middel. Men behandelde er verschillende ziekten mee. Het bleek immers genezend te werken bij problemen van de lever, het hart en de spijsvertering.

Natuurlijk kan selderij niet in zijn eentje de kwaaltjes en pijntjes laten verdwijnen. We weten echter wel hoe geweldig het is voor de gezondheid. Het is gewoonweg een van de beste voedingsmiddelen. Voeg het dus zeker toe aan je dagelijkse voeding.

Ben je nog niet overtuigd? We geven je negen redenen waarom je het vaker zou moeten eten. Je zult het verschil merken in je gezondheid!

1. Selderij bevat weinig calorieën en heel veel voedingsstoffen

Wil je gewicht verliezen? Zet dan selderij in. Het bevat namelijk nauwelijks calorieën.

  • Selderij bevat heel veel water en mineralen, zoals calcium, natrium en magnesium.
  • In deze groente zitten ook veel vitaminen, waaronder vitamine A, C, E, D, B6, B12 en vitamine K.
  • Bovendien bevat het etherische oliën, vezels en antioxidanten.

Dankzij al deze componenten heeft selderij een positief effect op de gezondheid. Het  beschermt namelijk het hart en heeft een antibacteriële en diuretische uitwerking. Het kan zelfs als ontsmettingsmiddel ingezet worden.

Selderij voor Gewichtsverlies

2. Het werkt ontstekingsremmend

Misschien heb je wel last van gewrichtspijn? Artritis of overbelasting van de spieren kan namelijk tot (steriele) ontstekingen en dus veel ongemak leiden.

Selderij is een van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen die er bestaan. Eet de groente regelmatig en ervaar het ontstekingsremmende effect ervan.

Polyacetyleen komt voor in selderij en vermindert de ontsteking en ontspant de weefsels. Dit element helpt om gifstoffen te elimineren. Bovendien vertraagt het de ontwikkeling van reumatoïde artritis, osteo-artritis, osteoporose, jicht, astma en bronchitis.

3. Het helpt je om te rustig te worden

Dit is heel interessant om te weten, want dit effect van selderij kan belangrijk zijn voor herstelprocessen. Verborgen tussen al die belangrijke mineralen vind je in deze groene groente ook magnesium.

Dit mineraal, samen met de etherische oliën, helpt het zenuwstelsel te ontspannen. Dit is zeer gunstig, omdat je die rust nodig hebt om te genezen.

4. Selderij is een uitstekend alkalisch voedingsmiddel

De groente bevat alkalische voedingsstoffen. Die komen vrij bij persing. Onthoud echter ook dat vele eigenschappen van selderij verloren gaan tijdens het koken.

Eet de groente rauw of in smoothies. Door het rauw te eten zul je de meeste voordelen omtrent zijn alkalische effecten behouden.

Gesneden selderij

5. Het verbetert de spijsvertering

Maak een smoothie van selderij en kool. Dit is een goed middeltje om de vertering te vergemakkelijken en constipatie te voorkomen.

Waarom heeft deze groente dit effect op de spijsvertering? De aanwezige mineralen, zuren en fytonutriënten versterken op een fenomenale manier de vertering. Bovendien zijn ze in staat om darmgas te verlichten.

6. Het is goed voor je zicht

We kunnen je nog een andere reden geven om deze groente te eten: het heeft namelijk een ongelooflijk positief effect op je zicht.

Hoe komt dit? Heel diep in de groente vind je een magische vitamine: vitamine A. We raden je ook daarom aan om één selderijstengel per dag te eten. Dit is een heel eenvoudige manier om al vijf procent van je dagelijkse aangeraden hoeveelheid vitaminen op te nemen.

7. Het vermindert de slechte cholesterol

Dankzij een speciaal fytochemisch element, bekend als 3-N-butylftalide, zal selderij de slechte cholesterol laten dalen.

De speciale geur van de groente wordt veroorzaakt door dit element en is heel goed herkenbaar. Eet het dus zoveel als je kunt! Het is immers een ontzettend waardevol voedingsmiddel.

8. Het verlaagt de bloeddruk

Heb je een hoge bloeddruk? Weet je niet hoe je je bloeddruk kan stabiliseren? Belangrijk is dat je op je voeding let. Selderij is dan ook een efficiënte bloeddrukverlager. Ook dit komt door 3-N-butylftalide. Voedingsdeskundigen adviseren daarom om twee selderijstengels per dag te eten voor goede resultaten.

Bloeddruk meten

9. Het kan het risico op kanker verminderen

Tot op heden bestaat er niets dat de ontwikkeling van kanker kan voorkomen. Toch kun je het risico verminderen door gezonder te eten.

Selderij bevat twee soorten speciale flavonoïden: apigenin en luteoline. In het tijdschrift Journal of Experimental and Clinical Cancer Research is een interessant artikel verschenen over het effect van deze twee antioxidanten. Men stelt dat apigenin en luteoline een rol spelen in het bestrijden van longkankercellen.

Groentesap

Wat is dus het besluit? Het is duidelijk dat meer selderij eten ongelooflijk gunstige effecten heeft. Dat betekent natuurlijk niet dat je een dieet moet volgen enkel gebaseerd op een beetje groenten, wat fruit en vezels om gewicht te verliezen of je cholesterol te verminderen.

Wat is dan het geheim? Verstandig eten! Zorg er dus voor dat zowel proteïnen en koolhydraten als gezonde vetten, bijvoorbeeld uit olijfolie en noten, deel uitmaken van je dagelijks dieet. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lee GY, Han SN. The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients. 2018 Nov 1;10(11):1614
  • Hedayati N, Bemani Naeini M, Mohammadinejad A, Mohajeri SA. Beneficial effects of celery (Apium graveolens) on metabolic syndrome: A review of the existing evidences. Phytother Res. 2019 Dec;33(12):3040-3053
  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16.
  • Pan X, Yang Z, Yang Z, Zhou S, Zhang H, Zang L. [Effect of apigenin on proliferation and apoptosis of human lung cancer NCI-H460 cells]. Nan Fang Yi Ke Da Xue Xue Bao. 2013 Aug;33(8):1137-40.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.