Vreemde symptomen van vitaminetekort

Het is belangrijk de signalen te herkennen die je lichaam geeft als het te kampen heeft met een innerlijk onevenwicht.

Net zoals een voertuig, geeft ook je lichaam voortdurend signalen die aangeven dat alles goed functioneert of dat je aandacht moet schenken aan onderdelen die minder goed werken. Luisteren naar je lichaam stelt je in staat op tijd in te grijpen als er problemen of kwaaltjes ontstaan. Dit artikel somt enkele vreemde symptomen op die opduiken als er een tekort is aan bepaalde vitamines. Bovendien kan je aan elk symptoom herkennen welke vitamine precies ontbreekt.

Als je een vermageringsdieet volgt of je hebt het druk en je grijpt regelmatig naar een snelle hap, dan is het mogelijk dat het lichaam niet alle vitamines opneemt die het dagelijks nodig heeft. Dit zijn twee van de meest voorkomende oorzaken van een te laag vitaminegehalte in het lichaam.

Wat gebeurt er in het lichaam bij een vitaminetekort?

Volgens de artsen leidt een onvoldoende dagelijkse opname van vitamines niet onmiddellijk tot het ontstaan van bepaalde ziektes, maar het baant als het ware de weg naar het vatbaarder worden voor kwalen en aandoeningen. Je lichaam krijgt het moeilijker een aantal functies uit te voeren, omdat vitamines fungeren als katalysatoren voor alle processen die plaatsvinden in het lichaam. Als er te weinig vitamines in het lichaam aanwezig zijn, dan laat je lichaam je dit soms op een heel rare manier weten. Belangrijk is de symptomen niet over het hoofd te zien, zodat je snel kan reageren.

De vijf meest ongewone signalen van vitaminetekort

Scheurtjes in de mondhoeken

Merk je scheurtjes in de mondhoeken op als je in de spiegel kijkt, dan hoef je niet meteen te denken aan verouderen, maar eerder aan een te laag gehalte van vitamine B in je voeding. Dit wijst vooral op een gebrek aan riboflavine (B2), niacine (B3) en B12 en eveneens ijzer en zink. Het wordt vaak gezien bij vegetariërs die geen evenwichtig dieet volgen. Zij kunnen hun dieet hiervoor aanvullen met het eten van linzen, pindanoten, gedroogde tomaten, sesamzaad en spinazie. Niet-vegetariërs vinden deze supplementen terug in zalm, eieren, tonijn, mosselen en oesters (of vis en zeevruchten in het algemeen). Het is bovendien een goed idee dit dieet aan te vullen met voldoende doses vitamine C, omdat dit de opname van ijzer bevordert. Eet daarom ook voldoende broccoli, kool, bloemkool, rode paprika en citrusvruchten.

Rode vlekken op de huid en veel haaruitval

Rode vlekken op de huid en haaruitval worden veroorzaakt door een gebrek aan zink. Ook een vertraagde wondheling, voortdurende droge huid, huiduitslag en kneuzingen kunnen door een tekort aan dit mineraal ontstaan. Gelijkaardige symptomen treden op als je lichaam niet genoeg vitamine B7 (biotine) en de vetoplosbare vitamines A, D, E en K binnenkrijgt. Eet daarom voldoende biergist, noten, pompoenpitten, volle granen, gepasteuriseerde melk, zalm, avocado, bloemkool, champignons, frambozen en bananen.

Avocado

Rood-witte acne-achtige bobbeltjes op de wangen, armen en dijen

Deze bobbeltjes kan je opmerken als je dieet niet genoeg essentiële vetzuren en vitamine A en D bevat. Het verschil met acne kan je opmerken aan de hardheid van de bobbeltjes. Ze zijn hard en vrij pijnlijk als je probeert ze te verwijderen.

Je kan deze vervelende bobbeltjes te lijf gaan door minder verzadigde vetten en transvetten te eten en het gebruik van gezonde vetten te verhogen. Eet meer zalm, lijnzaad, chiazaden en noten zoals amandelen en walnoten. Vitamine A vind je in wortelen, zoete aardappel en rode paprika en leveren voldoende beta-caroteen, waardoor je huid opnieuw in optimale conditie raakt.

Tintelingen en een verlammend gevoel in handen en voeten

Heb je vaak last van tintelingen en een verlammend gevoel in de handen en voeten, dan is dit te wijten aan een tekort van vitamine B en dan voornamelijk  B6, B11 (foliumzuur) en B12. Deze vitamines oefenen een rechtstreekse invloed uit op de perifeer gelegen zenuwen en de zenuwen van de huid. Deze vervelende symptomen kunnen ook samengaan met depressie, angsten, bloedarmoede en hormonale storingen. Vul hiervoor je wekelijkse dieet aan met asperges, spinazie, bonen, eieren, oesters, inktvis en mosselen.

Krampen, pijnscheuten in de voeten, kuiten en de achterkant van de benen

Een te lage opname van kalium, calcium en magnesium kunnen deze vervelende symptomen veroorzaken. Ze kunnen elk afzonderlijk hiervoor verantwoordelijk zijn of alle drie samen. Startte je onlangs een strak trainingsprogramma, dan is het ook mogelijk dat je door overmatig zweten te veel van deze mineralen en vitamine B verliest. Ga door met je training, maar let er op dat je wekelijks voldoende bananen, hazelnoten, amandelen, pompoen, kersen, appels, broccoli, grapefruit, boerenkool, paardebloem en spinazie eet.

Beenkrampen

De gevolgen van elke soort vitaminetekort

Andere kwaaltjes die kunnen ontstaan door het ontbreken van bepaalde vitamines in het lichaam:

Vitamine A

Een te laag vitamine A gehalte zorgt voor vermoeidheid, nachtblindheid, huid en tanden in slechte conditie, bloedend tandvlees en een grotere vatbaarheid voor ziektes.

Vitamine B

  • Niet genoeg vitamine B1 leidt tot slapeloosheid, vermoeidheid, zwakte, slechte spierkracht, depressie, prikkelbaarheid, gewichtsverlies, gastro-intestinale problemen en cardiovasculaire problemen.
  • Is het niveau van vitamine B2 niet hoog genoeg, dan kan je last krijgen van rode ogen, een pijnlijke mond en tong, samen met vet haar, huidontstekingen en algemene vermoeidheid.
  • Vitamine B3-deficiëntie veroorzaakt hoofdpijn, gebrek aan energie, een slechte adem, nervositeit, zweertjes op de huid, slechte eetlust en maag-, darmproblemen.
  • Is er hoofdzakelijk te weinig vitamine B5, dan zal je voornamelijk krampen, vermoeidheid, een branderig gevoel in de voeten, onregelmatige hartslag, moeite met slapen en een algemeen ziektegevoel ervaren.

Vermoeidheid

  • Te weinig vitamine B6 veroorzaakt slapeloosheid, bloedarmoede, huidaandoeningen, haaruitval, krampen en het vasthouden van vocht.
  • Niet genoeg vitamine B12 leidt tot de symptomen vermoeidheid, diarree, problemen met het evenwicht, depressie, verlies van eetlust, ontsteking van de zenuwen, een pijnlijke tong en mond.

Vitamine C

Neemt het lichaam niet genoeg vitamine C op, dan zal wondheling minder vlot verlopen en zal het genezingsproces bij breuken minder snel op gang kunnen komen. Er ontstaat bloedend tandvlees, pijnlijke en gezwollen gewrichten, problemen met de spijsvertering, het ontstaan van kneuzingen en bloedarmoede.

Vitamine D

Voldoende vitamine D-opname hebben we nodig om broze botten en trage genezing van breuken te bekampen, maar ook om tandbederf, nierstenen, spierzwakte en een vertraagde absorptie van calcium tegen te gaan.

Vitamine E

Bloedarmoede

Te weinig vitamine E-absorptie kan leiden tot bloedarmoede, hartklachten, vruchtbaarheidsproblemen, nervositeit, verminderde reflexen en tot verlies van evenwicht of problemen bij het lopen.

Bekijk Ook