De beste zaden om in je keuken te hebben

Zaden zijn rijk aan mineralen, proteïnen, vitaminen, enzymen en vetzuren. Als je wilt profiteren van al deze voordelen, dan zou je moeten overwegen om rauwe zaden toe te voegen aan je favoriete maaltijden.
Zaden

Volgens sommige filosofen zijn zaden leven. Alhoewel dat voor sommige personen de waarheid is, zijn zaden voor andere personen simpelweg een geweldige bron van voedingsstoffen wanneer je ze rauw eet. Veel zaden zijn eetbaar en bevatten meer natuurlijke oliën dan degene die we gebruiken om te koken. We zullen in dit artikel praten over de beste zaden voor je gezondheid.

Het geheim zit in het zaad

Naast dat zaden verscheidene gezondheidsvoordelen bieden, zijn ze makkelijk te verkrijgen en consumeren. Zaden waren erg populair in de oudheid, maar worden nu wereldwijd weer veel geconsumeerd. Er zijn mogelijk redenen waarom je het niet toe wilt voegen aan je dieet, vanwege de prijs bijvoorbeeld, maar zaden toevoegen aan je dieet is erg simpel.

Je denkt mogelijk dat zaden voor vogels zijn, maar zaden worden steeds populairder. Dat kleine zaad bevat proteïnen, mineralen, vitaminen, enzymen en vetzuren die erg belangrijk voor je gezondheid zijn.

Oliehoudende zaden zijn de sterkst aanbevolen zaden voor consumptie vanwege hun gezonde vetgehalte. Ze zijn een geweldige snack die je makkelijk mee kunt nemen om honger te bestrijden op het werk of onderweg.

We raden alleen aan om zaden rauw te eten, omdat je dan het meeste van ze kan profiteren. Als je ze onderdompelt in water kan je ze makkelijker consumeren. Vermalen, in sappen, vloeibaar, gesneden of als een puree zijn ze ook aanbevolen.

Beste zaden voor voeding

Chiazaden

Deze donkergekleurde zaden bevatten een grote hoeveelheid mineralen, vitaminen, vezels, antioxidanten en proteïnen. Ze zijn geweldig voor personen die van vis houden, want wat ze anders maakt dan andere plantaardige voedingsmiddelen, is dat ze net als vis vetzuren bevatten zoals omega 3. Deze zaden helpen om gewrichtspijn te verminderen, beschermen tegen diabetes of hartziektes, kunnen je helpen om slank te blijven en geven je een energieboost. Ze zijn glutenvrij, kunnen het functioneren van je hersenen verbeteren en ook helpen om je lever te beschermen.

Chiazaad

Hennepzaden

Deze zaden hebben een soort van bruine kleur en kunnen helpen om immuunstoornissen en tuberculose te genezen. Daarnaast bevatten ze ook aminozuren (waaronder degenen die het lichaam niet zelf kan produceren), vetzuren zoals omega 6 en 3, makkelijk verteerbare proteïnen en fytonutriënten om het bloed, de cellen, weefsels, huid, mitochondriën en organen te beschermen. Hennepzaden eten zal je helpen om gezond te blijven.

Granaatappelpitjes

Ze hebben een mooie rode of dieppaarse kleur, zijn een geweldige bron van antioxidanten en kunnen helpen om je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen die vroegtijdige ouderdom veroorzaken. Ze helpen je bloed om zuurstofwaarden te behouden, voorkomen de vorming van bloedproppen in het bloed en zijn rijk aan polyfenolen die het risico op kanker en hartziektes verminderen. Ze bevatten vitamine C, kalium, weinig calorieën en kunnen cholesterol verminderen en constipatie behandelen. Voor personen die last hebben van artritis en een ontsteking is het goed om te weten dat ze kunnen helpen om beschadiging van het kraakbeen te voorkomen.

Granaatappelpitjes

Lijnzaden

Deze zaden met een roodachtig bruine kleur bevatten vezels, die belangrijk zijn voor het spijsverteringsstelsel en je helpen om je vol te voelen en af te vallen. Ze kunnen helpen om buikpijn te verlichten, fungeren als een ontstekingsremmer en blokkeren de groei van tumoren en kanker. Ze hebben antioxidante eigenschappen, bevorderen het goed functioneren van het spijsverteringsstelsel en verminderen het risico op hartziektes.

Pompoenzaden

Pompoenzaden zijn vaak geel of oranje en bevatten alkaloïden en proteïnen die goed voor je zijn. Ze bevatte vitamine B en de L-tryptofaan helpt om depressie te verlichten. Ze verbeteren je algehele welzijn, voorkomen nierkristallen en kunnen helpen om je vrij van parasieten te houden, waarbij je voornamelijk beschermd wordt tegen lintwormen.

Pompoenzaden

Sesamzaden

Sesamzaden hebben een heldere kleur en worden al jaren gebruikt om te kruiden. Sesamzaadolie raakt niet over datum. Ze zijn een goede bron van ijzer, magnesium, calcium, koper, vitamine B, zink, fosfor en dieetvezels. Deze zaden bevatten unieke elementen van een bepaalde soort vezel, die je kunnen helpen om een gezonde bloeddruk te behouden en je lever beschermen.

Zonnebloempitten

Zonnebloempitten zijn klein, hebben een witte kleur en zijn omsloten door een donkere schil. Ze bevatten vitamine E, wat helpt om vrije radicalen te neutraliseren en kan helpen om je hersenen en cellen te beschermen. Ze kunnen cholesterol verminderen, je immuunsysteem verbeteren en je risico op kanker verkleinen. Daarnaast bevatten ze ook magnesium en helpen ze om astma, hoge bloeddruk, hoofdpijnen en beroertes onder controle te houden.

Zonnebloempitten

Quinoazaden

Quinoazaden zijn klein en rond. Ze worden al duizenden jaren gebruikt in Amerika en staan bekend als het ‘moedergraan’. Ze bevatten ijzer, fosfor en proteïnen. Omdat ze een grote hoeveelheid vezels bevatten, kunnen ze de personen helpen die last hebben van constipatie en ze kunnen je helpen om gewicht te verliezen vanwege hun verzadigende kwaliteiten. Je kan quinoa makkelijk toevoegen aan veel recepten en het is een geweldige aanvulling voor taarten, soepen, muesli en brood.

Komijnzaden

Komijnzaden worden al jaren gebruikt en staan bekend om de vele natuurlijke gezondheidsvoordelen. Ze kunnen helpen om spijsverteringsstoornissen te verlichten, fungeren als een antiseptisch middel, zijn rijk aan ijzer en geven je leverfuncties een boost. Als je verkouden bent of een zere keel hebt, dan kunnen komijnzaden helpen. Daarnaast kunnen ze je metabolisme versnellen, stimuleren ze het immuunsysteem, helpen ze om astma en artritis onder controle te houden en beschermen ze de lever.