De 5 beste vruchten voor de lever en nieren

Wil je weten hoe je beter kunt zorgen voor de gezondheid van je lever en nieren? De natuur biedt ook een onmisbare hulp om ervoor te zorgen dat je lever en nieren gezond blijven, namelijk fruit.
De 5 beste vruchten voor de lever en nieren
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 28 september, 2018

Wil je weten hoe je beter kunt zorgen voor de gezondheid van je lever en nieren? Ten eerste is het vooral belangrijk dat je een gezonde leefstijl hebt. Een essentieel onderdeel hierin is dat je een dieet aanhoudt waarin je beperkte hoeveelheden zout en vet eet.

Maar andere belangrijke onderdelen die je ook niet moet vergeten zijn regelmatige lichaamsbeweging, stoppen met roken en het op de juiste manier handhaven van je emoties. Gelukkig biedt ook de natuur een onmisbare hulp om ervoor te zorgen dat je lever en nieren gezond blijven, namelijk fruit.

In dit artikel kijken we daarom naar wat de beste vruchten zijn om ons te helpen goed voor onze lever en nieren te zorgen. Blijf dus vooral doorlezen!

De 5 beste vruchten voor de lever en nieren

1. Watermeloen

Watermeloen en Peer

Watermeloen… wie houdt er nu niet van watermeloen? Die heerlijke lichte vrucht die zo lekker verfrissend kan zijn in de zomer en die je goed kan vermengen in meerdere vruchtensappen. Je kunt watermeloen zelfs toevoegen aan je lunch of avondmaaltijd. Heb je weleens een salade gemaakt van spinazie, kaas, noten, watermeloen en munt? Dit is namelijk echt goddelijk.

Laten we nu eens kijken naar enkele redenen waarom watermeloen zo goed is voor de lever en nieren:

 • Watermeloen is dankzij de vochtafdrijvende eigenschappen en het vermogen het lichaam te ontgiften een van de beste vruchten om de nieren te reinigen en een goede leverfunctie te stimuleren.
 • Het is het gezondst om een watermeloensap te consumeren. Een sap kan namelijk sneller worden opgenomen in de bloedbaan en het lichaamsweefsel. Hierdoor wordt de nierfunctie gestimuleerd.
 • Kies altijd voor verse watermeloen. Wanneer een watermeloen namelijk te rijp is, biedt deze vrucht meer problemen dan voordelen.

2. Cranberries

Bessensap

Je kunt cranberries (in het Nederlands ook wel veenbessen genoemd) het beste consumeren in de vorm van een puur sap. Cranberrysap is niet alleen heerlijk, maar optimaliseert ook de lever-, nier- en blaasfunctie. Dit zijn enkele van de geweldige eigenschappen van de cranberry:

 • Cranberries zijn een natuurlijke antioxidant en een van de beste soorten fruit die je maar kunt vinden om het lichaam op natuurlijke wijze te ontgiften.
 • De dieprode besjes helpen gifstoffen te verwijderen, het lichaam en de bloedbaan te zuiveren en bieden bescherming tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen.
 • Een van de bekendste eigenschappen die de cranberry heeft is het vermogen om te voorkomen dat bacteriën tegen de blaaswand blijven kleven. Geloof het of niet, maar dit is positief voor het gehele maag- darmstelsel.

3. Citroen

Citroen en Honing

Citroen en citroensap zijn misschien wel enkele van de beste natuurlijke en geneeskrachtige dingen die je dagelijks kunt consumeren. We hebben het op onze blog vaker gehad over de voordelen die het drinken van een glas warm citroenwater op een lege maag biedt. Het is daarbij echter ook belangrijk om te weten dat het drinken van warm citroenwater op een lege maag ook een geweldige manier is om je lever en nieren gezond te houden.

 • Citroenen hebben een natuurlijke ontgiftende werking die bijvoorbeeld kan helpen leververvetting te behandelen.
 • Citroenen zijn rijk aan vitamines en mineralen en optimaliseren en versterken daarom de functie van de lever en nieren.
 • Nog een voordeel aan citroenen is dat deze vrucht helpt eten af te breken wanneer het in de maag belandt. Daardoor bevorderen citroenen een goede spijsvertering.

Misschien ook interessant om te lezen:

10 voordelen van het drinken van warm citroenwater

4. Appels

Appels

Groene appels, rode appels… kies maar, ze zijn allemaal geweldig! Kies je lievelingssoort of kies gewoon de appel die er het beste uitziet, alle soorten appels zijn namelijk allemaal even goed voor de lever en de nieren en beschermen tegelijkertijd de gezondheid van je hart. Waarom voeg je vandaag niet een paar schijfjes appel toe aan je ontbijt? Appels zijn echt een fantastische optie. Laat de schil er echter wel aan zitten – de schil is namelijk het gezondst!

 • Appels helpen niet alleen de gehaltes slecht cholesterol en triglyceriden in de bloedbaan onder controle te houden, maar stimuleren ook een goede nierfunctie en helpen de lever te ontgiften.
 • Om het meest te profiteren, zou het het beste zijn om elke dag een appel te eten. Zorg er dan echter wel voor dat je de appel goed wast en altijd eet met schil.

5. Blauwe druiven

Druiven

Kies altijd de donkerste druiven. Waarom? Donkere druiven zijn namelijk rijker aan antioxidanten en andere geneeskrachtige eigenschappen dan witte druiven.

 • Blauwe druiven zijn sterk vochtafdrijvend en helpen zo de nieren te zuiveren en de leverfunctie te verbeteren.
 • Zoals je waarschijnlijk wel al weet zijn blauwe druiven rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen en zorgen ze er daarnaast voor dat gifstoffen en andere schadelijke afvalstoffen beter uit het lichaam worden verwijderd.
 • Blauwe druiven bevatten een grote hoeveelheid water, want ze bestaan namelijk voor bijna 80% uit water. Hierdoor is deze druif geschikt om dagelijks te consumeren. Eet blauwe druiven net als appels altijd met schil, want een groot gedeelte van de voordelen die deze vrucht biedt zit namelijk in de schil.
 • Je kunt druiven op zoveel verschillende manieren consumeren, bijvoorbeeld als ontbijt samen met wat havermout en Griekse yoghurt of in een salade met wat spinazie, noten, kaas en zelfs een paar stukjes watermeloen als je dat lekker vindt.
 • Als je je nu afvraagt of het ook goed is voor de lever en nieren om dagelijks een glas rode wijn te drinken, dan is het antwoord hierop: ja! Rode wijn dankt zijn voordelen voornamelijk aan de resveratrol dat de drank bevat. Resveratrol is een krachtige antioxidant die gevonden wordt in blauwe druiven en volgens verschillende studies geweldig is om leververvetting te behandelen. Onthoud echter wel dat je het houdt bij één glas per dag… alles met mate! 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ministerio de Salud Pública del Ecuador. (2015). Salud renal. Ministerio de Salud Púbica Del Ecuador.
 • Ministerio de Salud Pública del Ecuador. (2015). Programa Nacional de Salud renal. Ministerio de Salud Púbica Del Ecuador. https://doi.org/10.1182/blood-2006-11-060707
 • Imss. (2009). Diagnóstico y Tratamiento de la Insuficiencia Hepática. Guía de Práctica Clínica. https://doi.org/IMSS-038-08
 • Perez, L. (2011). El hígado. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition.
 • Baur, J. A., & Sinclair, D. A. (2006). Therapeutic potential of resveratrol: The in vivo evidence. Nature Reviews Drug Discovery. https://doi.org/10.1038/nrd2060

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.