5 dingen over watermeloen die je waarschijnlijk niet wist

Je wist vast al dat watermeloen voor het grootste deel uit water bestaat. Maar wist je ook dat het veel antioxidanten bevat en goed is voor zwangere vrouwen?
5 dingen over watermeloen die je waarschijnlijk niet wist

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

Watermeloen is een fruit, dat erg populair is vanwege de zoete smaak en omdat het erg verfrissend is, wat komt door de hoge hoeveelheid water die het bevat. Het bestaat voor ongeveer 90% uit water en bevat verscheidene andere eigenschappen die erg goed voor je lichaam zijn.

Hieronder zullen we je vijf dingen over watermeloen vertellen, die je waarschijnlijk nog niet wist.

Vijf dingen over watermeloen die je waarschijnlijk niet wist

1. Het is rijk aan antioxidanten

Watermeloen is een fruit dat rijk is aan antioxidanten, voornamelijk lycopeen. Het bevat zelfs meer dan rauwe tomaat. Dit ingrediënt is een erg effectieve antioxidant, die het effect van vrije radicalen stopt en het immuunsysteem versterkt.

Lycopeen helpt ook om schade aan de cellen te bestrijden, waardoor het erg effectief is voor het voorkomen van kanker. Het beste wat je kan doen, is dit fruit in ieder geval drie keer per week eten, of dat nu zo uit de hand of in water is. Het is ook goed om de zaadjes op te eten.

2. Het geeft je een verzadigd gevoel

Omdat watermeloenen voor het overgrote deel uit water bestaan, zijn ze uitstekend om je een verzadigd gevoel te geven, wat voorkomt dat je teveel eet.

Daarom zou je een plakje van dit fruit moeten eten vóór een maaltijd, zodat je je sneller vol voelt. Je zal het risico om obesitas of overgewicht te krijgen hierdoor verkleinen.

3. Het is goed voor zwangere vrouwen

Zwangere vrouw houdt buik vast

Watermeloen tijdens de zwangerschap eten is erg goed, omdat het grote hoeveelheden vitamine C bevat. Zoals we allemaal weten is deze vitamine ook perfect voor het voorkomen en bestrijden van ziektes als griep of verkoudheid.

Sommige personen eten watermeloen met een beetje citroen, wat de hoeveelheid vitamine C die je lichaam opneemt zeker vergroot. Onthoud dat het ook makkelijk is om watermeloenwater te maken, dat smakelijk, verfrissend en gezond is.

4. Voorkomt krampen

Watermeloenen zijn ook erg goed voor personen die een sport beoefenen. Omdat het een aanzienlijke hoeveelheid kalium en vitamine B6 bevat, is dit fruit uitstekend voor het voorkomen van die vervelende krampen in je spieren wanneer je aan fysieke beweging doet.

Deze componenten helpen je lichaam om eiwitten beter te absorberen, waardoor het ontstaan van krampen dus wordt voorkomen. Daarom is het eten van dit fruit een paar minuten voor je training het beste dat je kan doen. Je kan het ook na de training eten, omdat het erg verfrissend is door de hoeveelheid water die het bevat.

5. Goed voor je hart

Positie van hart in het lichaam

Een aantal recente onderzoeken in de Verenigde Staten hebben ontdekt, dat watermeloen erg goed voor je hart is. Het elke dag consumeren ervan houdt je bloeddruk op een gezond niveau, wat hart- een vaatziektes voorkomt.

Het probleem is echter dat men elke dag grote hoeveelheden moet consumeren om altijd dezelfde resultaten te bereiken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Oseni O, Odesanmi O, Oladele F. Antioxidative and antidiabetic activities of watermelon (Citrullus lanatus) juice on oxidative stress in alloxan-induced diabetic male Wistar albino rats. Niger Med J. 2015;
  • Naz A, Butt MS, Sultan MT, Qayyum MMN, Niaz RS. Watermelon lycopene and allied health claims. EXCLI J. 2014;
  • Bojórquez RMC, Gallego JG, Collado PS. Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutricion Hospitalaria. 2013.
  • Fundación Española de la Nutrición. Sandía. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16319784
  • National Institutes of Health. Potassium. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/
  • J Agric Food Chem. 2013 Aug 7;61(31):7522-8. doi: 10.1021/jf400964r. Epub 2013 Jul 29.
    Watermelon juice: potential functional drink for sore muscle relief in athletes.
  • Nutrition. 2007 Mar;23(3):261-6. Watermelon consumption increases plasma arginine concentrations in adults. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17352962

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.