6 manieren om watermeloenschil te gebruiken

Gooi de watermeloenschil niet weg! Wist je dat dit een van de meest gezonde delen van de watermeloen is?
6 manieren om watermeloenschil te gebruiken

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Watermeloen is een extreem gezonde fruitsoort. Het is perfect om je gehydrateerd te houden en de gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Echter, we missen vaak een deel van de watermeloen wanneer we het eten: de watermeloenschil. 

Normaal gesproken eindigt deze in de vuilnisbak, ondanks zijn krachtige eigenschappen. Weet jij welke dit zijn?

De verrassende voordelen en eigenschappen van watermeloenschil

Stukken Watermeloen

Zoals we al zeiden, heeft watermeloen ontelbaar veel voordelen. Dit zijn de belangrijkste die de schil van deze fruitsoort (hoewel het ‘officieel’ een groente is) ons te bieden heeft:

1. Het vertraagt de veroudering

De verschijning van rimpels en verslechtering van het lichaam wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Het beste wapen om hiertegen te vechten is de consumptie van vitamine A en C en lycopeen. Dit kan worden gevonden in de schil van watermeloen, vandaar dat het ook werkt als een antioxidant. 

Er zijn twee opties om hier de meeste voordelen uit te behalen: breng het direct aan op de huid of consumeer het. Ondanks dat beide erg effectief zijn, is de tweede optie krachtiger.

Je kan het witte deel van de schil toevoegen aan een smoothie of een fruitsapje. 

Lees ook: 4 spectaculaire smoothies voor een strakke buik

2. Watermeloenschil is een ideale reiniging voor het gezicht

Watermeloen voor het Gezicht

Watermeloen heeft samentrekkende eigenschappen. Daarom is de schil ideaal om het gezicht mee te reinigen. Door het gebruik hiervan zal je een einde maken aan alle onzuiverheden op de huid en hoef je geen gebruik meer te maken van farmaceutische huidverzorgingsproducten.

Je zal dus geld besparen en tegelijker tijd investeren in je gezondheid. Daarnaast zal je de gevreesde bijwerkingen, die sommige van de chemische producten op de lange termijn veroorzaken, vermijden.

De makkelijkste manier om de positieve voordelen uit de watermeloen schil te halen, is door je gezicht ermee te masseren.

Daarnaast kan je ook honing toevoegen. Dit heeft antibiotische en ontstekingsremmende eigenschappen. Dit is altijd handig wanneer het aankomt op het gebruik op de gevoelige huid.

3. Het verbetert de circulatie

Citrulline, dat de gunstige levels van aragine bevordert, is een ander gunstige voedingsstof die gevonden wordt in de schil van watermeloen. Onze slagaderen blijven gezond en behouden hun elasticiteit dankzij deze organische samenstelling. Dit houdt in dat ze ons bloed goed kunnen vervoeren.

Daarom raden wij aan om watermeloenschil te gebruiken om hartproblemen te voorkomen. Probeer eens een lekker sapje met als hoofdingrediënt deze schil.

4. Watermeloenschil helpt ons in slaap te komen

Watermeloenschil

Je hersenen hebben een stabiel serotonineniveau nodig om in slaap te kunnen vallen. Echter blokkeert de stress die we ervaren door onze snelle levens de neurotransmitters in de hoeveelheid waarin ze eigenlijk geproduceerd moeten worden.

Gelukkig wordt in de schil van de watermeloen, die rijk is aan koolhydraten polysacchariden, de verlichtende substantie gevonden om hieraan bij te kunnen dragen.

Daarnaast bevordert dit deel van de watermeloen de slaapkwaliteit, wat je helpt om meer uren achter elkaar te kunnen slapen. Je slaapt gegarandeerd goed.

5. Het geeft energie

Dit deel van de watermeloen is zo compleet, dat het ons zowel helpt te slapen als op te staan met voldoende energie. Het geeft ons energie dankzij de vitamine B6, die essentieel is voor de opname van magnesium en dopamine. Beide zijn ideaal om de dag vol energie te starten. 

We adviseren je om op regelmatige basis de watermeloenschil te eten als onderdeel van je ontbijt.

6. Watermeloenschil vermindert vet

Vet

De araginine die gevonden wordt in de watermeloenschil bevordert het functioneren van bepaalde processen die de vorming van vet voorkomen. Daarnaast heeft het vochtafdrijvende eigenschappen en stimuleert het de verwijdering van vet. Dit maakt dat de watermeloenschil ideaal is om een goed figuur te behouden.

Haal je voordelen uit de schil van watermeloen door dit recept te gebruiken

1. Watermeloensap

Ingrediënten

  • Ten minste 2 stukken watermeloen
  • Een paar munt blaadjes

Bereiding

  • Schil eerst de twee delen watermeloen in stukjes en stop deze in de blender.
  • Meng het totdat je een zachte textuur hebt.
  • Als je liever een vloeibare textuur hebt, kan je het zeven. Het is echter voedzamer om dit niet te doen.
  • Voeg de muntblaadjes toe voor een beetje extra frisheid aan het drankje.
  • Wanneer je het wilt gebruiken om gewichtsverlies te stimuleren, kan je wat ijsblokjes toevoegen. 

Met dit recept heb je een natuurlijk en verfrissend sap dat je lichaam zal versterken. 

Misschien ook interessant om te lezen: Kokos, munt en kaneel om de haargroei te stimuleren

2. Watermeloensalade

  • Combineer de stukjes van de watermeloenschil, inclusief het witte deel, met ui.
  • Breng het op smaak met zwarte peper.

Deze samenstelling lijkt misschien een beetje gek, maar probeer het eens. Misschien vind je het wel erg lekker!

3. Koude soep

Er zijn veer verschillende mogelijkheden, maar een van de lekkerste, meest verfrissende en gunstige is soep met kiwi, meloen en watermeloen.

  • Mix de ingrediënten totdat je de gewenste samenstelling hebt bereikt.

Zoals je weet, is het niet mogelijk om het gehele jaar watermeloen te kopen. Echter kan je ze in de zomer invriezen, zodat je ze ook in de winter tot je beschikking hebt. Bevroren voedingsmiddelen verliezen hun eigenschappen niet.

Ga jij een van deze goede manieren uitproberen om watermeloenschil toe te voegen aan je dieet? Weet je misschien nog meer mensen die hier interesse in hebben? Vertel het ook aan ze! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.