Slijmproductie bestrijden met deze honing-wortelsiroop

Heb je last van een verkoudheid? Ben je al die vieze slijmproductie hartstikke beu? Met dank aan vitaminen in wortel en honing, is deze combinatie een ideale remedie om slijm en andere problemen met de luchtwegen te voorkomen en te genezen. Lees het artikel!
Slijmproductie bestrijden met deze honing-wortelsiroop

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Overtollige slijmproductie is een bekend symptoom van verkoudheden en andere ziektes die regelmatig het luchtwegsysteem treffen. Het is een lichaamsvloeistof die onder andere glycoproteïnen en antilichamen kan bevatten. De hoofdfunctie is om luchtwegen te smeren en te beschermen tegen externe invallers.

Wanneer er te veel wordt geproduceerd, wordt het echter wel erg vervelend. Dat komt doordat het dikker wordt en je lichaam het probeert te elimineren door te hoesten.

Gelukkig zijn er veel remedies die helpen bij het verminderen van de slijmproductie en die zorgen dat het niet van invloed is op je gezondheid. Een van deze opties is een natuurlijke siroop gemaakt van wortel en honing. Dit middel staat erom bekend effectief te zijn bij het verwijderen van al dat slijm.

Vandaag willen we het hebben over de speciale eigenschappen van deze twee gezonde ingrediënten. Daarna geven we een eenvoudig recept om deze siroop thuis te maken.

Zelfgemaakte honing-wortelsiroop om slijmproductie te bestrijden

Zelfgemaakte siroop is al voor langere tijd een natuurlijke en alternatieve manier om om te gaan met de symptomen van de griep, verkoudheden en andere problemen met de luchtwegen.

Deze siroop combineert ingrediënten met een ontstekingsremmende en smerende werking. Dat maakt het ideaal voor het verlichten van keelpijn, overtollige slijmproductie en blokkeringen in de luchtwegen.

Dit middeltje, gemaakt met wortelen en honing, is een van de meest effectieve en gezonde keuzes. Dat is omdat het zowel afrekent met symptomen als hoesten alsook je immuunsysteem versterkt en dus de bron van de ziekte aanpakt.

Wortelsap

Laten we eerst eens een kijkje nemen naar wat van de grote voordelen van wortelen:

 • Wortelen zijn een natuurlijke bron van vitaminen A, C, en B, die bekend staan om hun antioxiderende en beschermende rol binnen het lichaam.
 • Ze bevatten bètacaroteen, een component die – bovenop dat het goed is voor je visuele gezondheid – bijdraagt aan het verbeteren van je immuunreactie tegen virussen en bacteriën.
 • Ze dragen ook bij aan het reguleren van cholesterolwaarden in je bloed en het elimineren van achtergebleven gifstoffen.
 • Ook zorgen ze dat je een significante hoeveelheid vezels binnenkrijgt, wat essentieel is om je vertering goed te laten werken.
 • Daarbij komend, bevatten ze ontstekingsremmende middelen. Deze dragen bij aan het vrijmaken van de luchtwegen om de symptomen sneller te bestrijden.

Dit, samen met de antibiotische kracht van honing, maakt het een geweldige behandeling voor een versnelt het herstel van hoesten, slijmproductie en andere veelvoorkomende, maar vervelende aspecten van het hebben van een verkoudheid of de griep.

Hoe je je eigen honing en wortelsiroop maakt

Deze zelfgemaakte siroop kost weinig tijd en geld om te bereiden. Zowel wortels als honing zijn normaal gesproken volop beschikbaar in supermarkten en op markten gedurende het hele jaar (en voor goede prijzen!).

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om de kwaliteit van de honing na te gaan. Dit is omdat sommige commerciële producten zijn gemaakt uit siroop en geraffineerde suiker. Ook al ziet de textuur er hetzelfde uit, de voedingskwaliteit is vrij laag en draagt weinig bij aan je gezondheid.

Het kost wellicht een beetje meer, het is altijd het beste om 100% biologische honing te kiezen.

Ingrediënten

 • 3,5 kop wortelen (400 g)
 • 5 eetlepels biologische honing (125 g)

Instructies

 • Was de wortelen eerst grondig, hak ze in kleine stukjes en doe ze in een kookpan gevuld met water.
 • Laat dit koken tot de wortelen zacht zijn.
 • Vervolgens haal je de wortelen eruit en prak je ze met een vork of lepel.
 • Daarna doe je de puree in een glazen kom en mix je het met de vijf eetlepels honing.
 • Tot slot dek je de kom af en laat je het minstens een dag rusten alvorens te consumeren.

Hoe te gebruiken

 • Neem 4 of 5 eetlepels siroop per dag om overtollige slijmproductie te doen afnemen.
 • Om het te gebruiken als preventieve maatregel, kan je een eetlepel per dag nemen, bij voorkeur puur.
 • Als je de siroop te zoet vindt, kan je het mengen met een half kopje lauw water.

We bevelen aan:
Zelf thuis worteltjes kweken

Houd in je achterhoofd

Deze natuurlijke remedie is niet geschikt voor mensen met oncontroleerbare bloedsuikerwaarden. Honing heeft de neiging om deze aandoeningen te verergeren.

We bevelen het ook niet aan voor patiënten die behandeld zijn met diuretica. Dit zou het effect kunnen versterken en ongewenste gevolgen hebben.

Over het algemeen is het een goede optie om de weerstand van kinderen en volwassenen te verhogen. Uiteindelijk biedt het een hoop voedingsstoffen, samen met een aangename smaak.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.