Zelf thuis worteltjes kweken

Om zelf thuis wortels te kweken, moet je het bovenste gedeelte van een paar wortels bewaren en deze laten ontkiemen in een beetje water. Vervolgens kun je deze wortels planten in een pot.
Zelf thuis worteltjes kweken

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Misschien heb je thuis niet zoveel ruimte of heb je om andere reden de mogelijkheid niet om je eigen moestuintje te maken om worteltjes, tomaten, uien en andere producten in te verbouwen.

Maak je echter geen zorgen. Bij een gebrek aan voorzieningen worden mensen altijd erg vindingrijk. Een gebrek aan voorzieningen betekent niet dat we de poging om gezonder te eten maar meteen overboord moet gooien. We kunnen nog altijd genieten van het planten, verbouwen en oogsten van onze eigen gewassen.

In dit artikel leggen we daarom uit hoe je zelf thuis worteltjes kunt kweken zonder zaadjes of een stukje aarde in je tuin. Een klein balkonnetje of terras is al voldoende en dan alleen nog een beetje aarde en een mooie pot en een hoop liefde voor je plantjes.

Ben je er klaar voor?

Leer hoe je zelf thuis op eenvoudige manier worteltjes kunt kweken

Worteltjes Kweken

Het voordeel aan wortels is dat je ze het hele jaar door kunt kweken en dat ze niet veel zorg nodig hebben. Ze groeien razendsnel. Dit is niet alleen erg bevredigend, maar ook leuk om te delen met je kinderen.

Stadstuinen zijn tegenwoordig erg populair en inmiddels hebben al een hoop mensen hun balkon omgetoverd tot een klein moestuintje, wat niet alleen handig is voor in de keuken, maar ook om stress te verminderen. Je eigen moestuintje onderhouden is vermakelijk en zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van biologisch gekweekte producten.

  • Wortels zijn rijk aan caroteen, een antioxidant die pro-vitamines bevat die belangrijk zijn voor de algehele gezondheid.
  • Vergeet daarnaast niet dat deze groente ook een aanzienlijke hoeveelheid kalium, vitamine E en B-vitamines bevat.
  • De wortels die gekweekt worden in stadstuintjes zijn vaak iets kleiner, waardoor ze ideaal geschikt zijn voor in salades.

Dan zullen we je nu vertellen hoe je zelf thuis wortels kunt kweken zonder zaadjes te zaaien.

Benodigdheden

Worteltopjes
  • 5 wortels
  • Een bloembak van dertig centimeter hoog en vijftig centimeter breed
  • Vul de bak met bemeste potgrond
  • Vloeibare meststof

Instructies

  • Het eerste wat je doet is een paar wortels uitkiezen en hier het bovenste gedeelte vanaf snijden.
  • Deze stap is heel simpel. Probeer de volgende keer dat je wortels eet bij het avondeten gewoon niet te vergeten om het bovenste gedeelte ervan te bewaren in plaats van deze weg te gooien zoals altijd.
  • Leg deze stukjes wortel in een bakje met water (zoals te zien is op bovenstaande afbeelding) om te ontkiemen.
  • Zodra die wortels ontkiemt zijn, kun je ze verplanten in een bak of pot.
  • Vergeet niet om ook kleine steentjes of grind in de pot te doen zodat het water goed kan draineren.
  • Je kunt wortels het hele jaar door kweken.
  • Ze houden van de zon: wees dus niet bang om de pot de hele dag buiten te laten staan.
  • Je kunt ze een klein beetje water geven, maar niet vaker dan één of twee keer per week. Vergeet niet om ook een beetje vloeibare meststof in het water te doen. Hierdoor zullen je wortels alleen maar sterker en gezonder worden.

De oogst

Ontkiemde Wortels

Hoe weet je wanneer de wortels in je bak of pot klaar zijn om geoogst te worden? Nou, ze hebben ongeveer twee weken nodig om te groeien. Daarom hoef je de worteltjes slechts twee weken goed te verzorgen en te wachten tot de plantjes ongeveer vijf tot acht centimeter hoog zijn.

Het kan zijn dat de wortels niet de elegante lange vorm hebben die je gewend bent, maar dat ze juist een beetje rond en grappig gevormd zijn. Het kweken van je eigen wortels is zeker een ervaring die het waard is om te proberen.

Aarzel ook niet om eens worteltjes te kweken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • De Luis, D. A., and R. Aller. “Ajo y riesgo cardiovascular.” Anales de medicina interna. Vol. 25. No. 5. 2008.
  • Masaquiza Masaquiza, Maritza Silvana. Incidencia del desaprovechamiento de los beneficios nutricionales del aguacate (persea americana) en la limitada industrialización del producto y su escaso valor agregado. BS thesis. 2010.
  • Olmedilla Alonso, Begoña. “Beneficios derivados del consumo de frutas y verduras y perspectivas de futuro.” Alimentaria 337 (2002): 11-19.
  • Viviana, V. “Frutas y verduras en la prevención de enfermedades no contagiosas.” Diabetes Voice 51 (2006): 17-19.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.