Mini-stadstuintjes die harmonie naar je balkon brengen

Mini-stadstuintjes zijn een echte stadstrend. Ze ogen ongetwijfeld ook erg mooi. Bovendien kunnen we met zulke tuintjes nuttig gebruik maken van een plekje rond het huis dat anders vaak verwaarloosd wordt.
Mini-stadstuintjes die harmonie naar je balkon brengen

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

In dit artikel zullen we een kijkje nemen naar een aantal fantastische ideeën om je balkons om kunt bouwen en kunt verfraaien met mini-stadstuintjes.

Probeer steeds om het maximale uit de ruimte van je balkon te halen, dat is het idee. Je zult zien hoe gemakkelijk het is om deze plek om te toveren in een aangename ruimte waarin je graag vertoeft.

Daarnaast zul je merken dat je op heel veel verschillende manieren versiering aan kunt brengen. Daarvoor kun je materialen gebruiken die makkelijk te vinden zijn. Je kunt er zelfs heel wat terugvinden in je eigen huis!

Eerst gaan we echter eens kijken naar de voordelen van zulke mini-stadstuintjes.

De voordelen van mini-stadstuintjes

Planten in pot
  • Planten helpen je makkelijker ademen, omdat ze de vervuiling verminderen en daardoor de lucht zuiveren.
  • Daarnaast verminderen planten ook statische elektriciteit, waardoor de omgeving geen schokken meer afgeeft.
  • Ook hebben planten een rustgevend effect op hun omgeving. Daardoor kan je stress aanzienlijk verminderen. Planten verbeteren dus zowel je stemming als je levenskwaliteit.
  • Ze brengen harmonie in de omgeving en dat kan helpen om je concentratie te verbeteren.

Wat kan je doen om mini-stadstuintjes te ontwerpen?

Er zijn heel wat manieren om mini-stadstuintjes aan te leggen en te versieren. Alles hangt natuurlijk af van persoonlijke smaak. Sommige mensen geven bijvoorbeeld de voorkeur aan een minimalistische stijl. Anderen genieten dan weer van een ‘bohemianstyle’, die wat drukker is.

Ongeacht je persoonlijke voorkeur is het belangrijk om te bepalen wat je kan gebruiken om je balkonruimte beter te benutten en aangenamer te maken. Enkele van de meest populaire tips voor decoraties en tuinelementen vind je hieronder:

1. Plaats een bankje

Bankje
Voor een moderne stijl zijn bankjes met houten versieringen in de mode. Ze laten mini-stadstuintjes er ruimer en meer gestructureerd uitzien.

2. Maak een plantenwand

Plantenwand

Een mini-stadstuin vol planten of bloemen is altijd erg mooi en vooral ontspannend. Veel groen helpt namelijk om een zeer natuurlijk ogende omgeving te creëren.

Om een plantenwand te installeren hoef je alleen maar een houten constructie en potten (eventueel met klimplanten) neer te zetten. We raden aan om meerdere roosters over de wand te verdelen zodat je verschillende planten kunt plaatsen.

3. Voeg ontspannende elementen toe

Voeg ontspannende elementen toe

Je kunt verschillende accessoires gebruiken als versiering, of om een ideale omgeving te ontwerpen waar je volledig tot rust kunt komen of kunt mediteren.

Een paar donzige kussens, wat hoofdkussens, een goede bank, dekens en bloempotten zijn enkele van de elementen die je kunt gebruiken om een speciaal hoekje in te richten. We raden aan om met verschillende stoffen, vormen en tinten te experimenteren. Zo vorm je jouw balkon om tot een gezellig plekje.

4. Hang kleine lampjes op

Hang kleine lampjes op
‘Sprookjeslampen’ bestaan uit kleine lampjes. Deze verlichting is sterk in de mode om je mini-stadstuintjes mee te versieren. Niet alleen geven ze de ruimte een romantischer tintje, maar ze vormen ook een bron van zacht licht. Ze zijn erg mooi bij zonsondergang en ook natuurlijk ‘s nachts.

In de winkel vind je heel soorten kleine lampjes terug met zowel batterijen als stekkers. Kies de optie die jij het makkelijkst vindt. Je kunt de lampjes ook verweven tussen de klimplanten op je plantenwand. Dat is maar één voorbeeld: er bestaan nog veel meer manieren om ze op te hangen.

Je kunt zelfs je eigen lampen maken door glazen potten te gebruiken!

5. Gebruik kruip- en klimplanten

Kruip- en klimplanten

Kruip- en klimplanten zijn planten die geleidelijk aan over een oppervlak heen groeien en het volledig bedekken.

Je kunt ze gebruiken om een muur op te vullen of een boog te maken, of je kunt ze rond een stam laten groeien. Het is een natuurlijk accessoire dat je balkonruimte gelijk een heel ander gevoel geeft.

6. Plaats hangmatten

Hangmatten zijn ideaal voor je stadstuintje. Vooral wanneer je balkon wat ruimer is kan je genieten van een hangmat.

De kunst is om een hangmat te kiezen die gemaakt is van materialen die comfortabel en mooi zijn, maar ook bestand zijn tegen de weersomstandigheden.

7. Plant bloemen

Tafel met stoelen en bloemen

Bloemen zijn natuurlijke elementen die veel kleur en vitaliteit geven aan iedere tuin. Ze kunnen in verschillende kleuren gecombineerd worden. Ze kunnen in verschillende kleuren worden gecombineerd en arrangementen maken die zo uitgebreid zijn als we willen.

Bloemen kun je in het midden van de ruimte plaatsen, of je kunt ze gebruiken als versiering.

8. Versieringen

Potten van verschillende groottes met planten en bloemen erin kun je rangschikken, bijvoorbeeld verticaal tegen een muur. Ondersteun ze misschien met een sokkel waar je nog meer accessoires aan kunt bevestigen zoals extra potten, lantaarns en kleine kaarsen.

Het is wel belangrijk om niet te overdrijven met je versieringen om de omgeving niet te druk te maken.

9. Leg kunstgras aan

Balkon met kunstgras

Je kan je tuintje wat bekleden met een stukje kunstgras. Dat helpt om de ruimte een natuurlijker tintje te geven en maakt het makkelijker om je te ontspannen.

10. Zet een parasol neer

Het is essentieel om een schaduwrijke omgeving in je tuintje te creëren. Je hebt geen groot balkon nodig om je stadstuin te voorzien van een goede parasol. Je balkon zal er bovendien zeer verfijnd uitzien.

Ideeën voor mini-stadstuintjes: ruimtes naar wens

Kussens voor romantische tuin

Creëer een omgeving met een rustieke uitstraling die perfect past bij je planten. Plaats een dekzeil of luifel op de reling en je krijgt de privacy die je wilt wanneer je aan het sporten bent, aan het lezen, of gewoon wanneer je lekker van de zon geniet.

Creëer een romantisch balkon

Combineer een tafel met een vaas met bloemen en een centraal pronkstuk dat je perfect vindt voor de gelegenheid. Voeg ten slotte een paar metalen kandelaars met kaarsen toe.

Je kunt ook een bank installeren met hanglampen om een romantische sfeer (en meer) te scheppen, afhankelijk van je plannen.

Een kleurrijk en vrolijk uitziend balkon

Kleurrijk balkon met bloemen

Versier je balkon met een paar accessoires, maar zorg ervoor dat ze in het oog springen. Vooral voor bezoekers moeten ze opvallen.

Je kunt ook een tapijt op de vloer leggen, samen met een extra opbergtafel. Dat ziet er niet alleen goed uit, maar is ook heel praktisch.

Breng leven in de hoekjes van je balkon

Ontwerp een fijne omgeving waar je kunt ontbijten, lunchen of dineren. Als je balkon zich op een van de hoogste verdiepingen van het gebouw bevindt, dan heb je bovendien een uitstekend uitzicht, waardoor je tuin er nog mooier uit zal zien.

Profiteer dus eens van je balkon en het uitzicht om een boek te lezen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mendoza, E. (2017). Diseño de Interiores. Manual de Diseño de Interiores.
  • Raitelli, M. (2006). Diseño de la Iluminacion de Interiores. Manual de Iluminación Eficiente – Seminario de Iluminación Eficiente.
  • Bojórquez, G., Gómez-Azpeitia, G., Cueto, R. G.-, Luna, A., & Gallegos, R. (2007). Confort Térmico : Espacios Exteriores e Interiores. In XXXI SEMANA NACIONAL DE ENERGÍA SOLAR.
  • Tumini, I. (2010). Estrategias para reducción del efecto isla de calor en los espacios urbanos. Estudio aplicado al caso de Madrid. Congreso Internacional Sobre Edificación Sostenible SB10mad. https://doi.org/10.1016/j.jsb.2017.07.006
  • Pérez Jaimes, A. E. (2004). Diseño interior: solución integral a los espacios. (Spanish). INTERIOR DESIGN: INTEGRAL SOLUTION FOR SPACES. (English).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.