Stress en angstgevoelens beheersen zonder medicatie te gebruiken

Je kan vermijden dat stress een negatieve invloed op je gezondheid heeft. Denk maar eens aan je vriendschappen of giftige relaties die deze gevoelens van angst en ongemak laten stijgen.
Stress en angstgevoelens beheersen zonder medicatie te gebruiken

Laatste update: 15 mei, 2018

Stress beïnvloedt ieder van ons op lichamelijk en emotioneel vlak. Bovendien verdragen we allemaal onze stress op een verschillende manier. Maar vóór je naar een medicatievoorschrift grijpt, moet je ook aan de vele natuurlijke methoden denken. Want door deze technieken te volgen kan je stress en angstgevoelens beheersen. Je zal tenslotte de controle over je angst terugkrijgen en met deze tips voor je levensstijl het niveau van je stress verlagen.

1. Leef in het heden

Depressie is een gevolg van het feit dat mensen zich te veel op het verleden richten. Ze ervaren ook stress en angstgevoelens omtrent het heden en vrezen de toekomst.

Je kan het niveau van stress en angstgevoelens beheersen. Om dit te doen moet je je dagelijkse gewoonten volledig veranderen.

Zoek uit welke situaties je met een ongerust gevoel achterlaten. Want je moet op een heldere manier omschrijven wat jou van binnen stoort. Zo kan je beginnen met nieuwe prioriteiten te stellen.

Leef dag voor dag. Maak je niet te veel zorgen over toekomstige doelstellingen. Vertrouw op jezelf en laat een beetje van die reis aan het toeval over. Zie het net als een muziekstuk. Leid je leven en geniet van de magie, zonder elke stap die je zet te plannen.

Het is belangrijk dat je een agenda hebt. Want het is natuurlijk ook belangrijk dat je de vele verplichtingen en verbintenissen nakomt. Maar wanneer je alles te veel plant, dan zorgt dit alleen maar voor extra last en een gevoel van overdreven plicht.

2. Leer hoe je kan loskoppelen

Stress en angstgevoelens beheersen door los te koppelen

Dit is een kenmerk van stress en angst. Mensen hebben de slechte gewoonte hun werkproblemen mee naar huis te nemen. Je moet dus leren hoe je kan loskoppelen. Hou op met aan het werk te denken wanneer de werkdag voorbij is.

Want dit zal je helpen om meer van je gezin te genieten. Het zal ook bijdragen tot een veel aangenamere sfeer thuis.

Zorgen en ongerustheid laten alleen maar ongemak bij je gezinsleden ontstaan. Bovendien zullen de kinderen je gedrag nabootsen. Ze zullen dus ook last krijgen van een voortdurende spanning.

Dit betekent dat je de dingen die bij jou tot angstgevoelens leiden moet relativeren. Op die manier kan je stress en angstgevoelens beheersen. Want de wereld blijft met of zonder jou draaien.

3. Beweeg om stress te bestrijden

Bewegen is natuurlijk een uitstekende remedie bij stress. Een goede trainingssessie zal je helpen om de volgende resultaten te behalen:

  • Het zuivert de geest.
  • Je bloeddruk blijft onder controle.
  • Het veroorzaakt een gevoel van rust en welzijn.
  • Een teveel aan energie wordt in evenwicht gebracht.
  • Het helpt je om gedurende enkele uren los te koppelen van alles.
  • Beweging maakt endorfines vrij die een aangenaam gevoel veroorzaken.

Je kan de duur van de training laten variëren tussen tien en dertig minuten. Op basis van je mogelijkheden kies je voor een intensiteit tussen dertig en zestig procent.

We raden je de sporten aan waarin ritme zit, zoals zwemmen, lopen, fietsen, hiking, enzovoort.

4. Raadpleeg een deskundige

Zoek hulp om stress en angstgevoelens beheersen

Stress is iets dat je kunt beheersen. Een beetje stress houdt je alert. Want het heeft te maken met de jacht- en overlevingsinstincten uit de oude tijden. Bovendien geeft het je extra energie. Het versnelt de ademhaling zodat de hersenen meer zuurstof ontvangen.

Maar dit gevoel kan je geestelijk overweldigen. Je bent dan niet in staat om je woede te beheersen. Je ervaart ook een grote angst. Dan is het een goed idee om een psycholoog te raadplegen.

Een goede deskundige zal je helpen om persoonlijke richtlijnen te ontwerpen. Die zijn bedoeld om je gedrag te evalueren en meer geschikte reacties te ontwikkelen in stresssituaties en op momenten van angst.

Aarzel dus niet om hulp te vragen. Laat hulp ook toe. Want je hebt niets te verliezen. Bovendien zal ook je gezondheid hiervan profiteren.

5. Kies je gezelschap op een verstandige manier

Zit je leven vol intense eisen die stress en angst veroorzaken? Dan raden we je aan om vrienden te kiezen die dat niet nog verder vergroten.

Want tijdens je vrije tijd genieten van goed gezelschap zoals samen wandelen, naar het strand gaan of gewoon buiten te zijn, kan je spanning tot rust brengen.

We hebben allemaal al gehoord van “giftige mensen”. Dit is de reden dat je voor vriendschappen moet kiezen die bijdragen tot positieve waarden. Want het kan niet de bedoeling zijn dat een vriendschap je zelfs nog meer in de put duwt.

6. Door goed te rusten kan je stress en angstgevoelens beheersen

Stress en angstgevoelens beheersen door goed te rusten

Het is cruciaal dat je je dagelijkse energie bijvult. Rust zoveel als je lichaam nodig heeft. Want slaap biedt rust en draagt bij tot grotere helderheid en prestaties.

Het is ook belangrijk dat de uren waarop je rust een hoge kwaliteit hebben. Kijk dus niet naar je mobiele telefoon. Ga ook in een kamer slapen met weinig licht en geluid.

Een eenvoudig en heel doeltreffend trucje zijn oordopjes.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.