Zelfvertrouwen: de sleutel tot geluk

Als je niet goed zorgt voor je zelfvertrouwen, zul je nooit op eigen houtje in staat zijn om geluk te bereiken, en ook niet met iemand anders. Om een balans te creëren in je omgeving, is het belangrijk om allereerst van jezelf te leren houden en jezelf te respecteren.
Zelfvertrouwen: de sleutel tot geluk

Laatste update: 06 april, 2018

Zelfvertrouwen is de waardering of de aandacht die we voor onszelf hebben en het is de sleutel tot geluk. Wanneer een familielid komt te overlijden, onze relatie tot een einde komt of we geconfronteerd worden met andere negatieve situaties, dan komt dit vaak erg hard aan en kan ons zelfvertrouwen hier ernstig onder lijden.

Dat je zelfvertrouwen aan diggelen ligt, betekent echter niet het niet gerepareerd kan worden. In situaties waar we zelf geen controle over hebben is dat vaak het geval.

Een gebrek aan besluitvaardigheid, onopgeloste problemen en de opeenstapeling van allerlei emoties kunnen allemaal factoren zijn die leiden tot dat ongelukkige gevoel. Dat komt voort uit een laag zelfvertrouwen.

Je zelfvertrouwen is de sleutel tot geluk

Zelfvertrouwen Is De Sleutel Tot Geluk

Gelukkig zijn houdt niet alleen in dat je tevreden bent. Tevreden met de dingen om je heen hebt die jou een goed gevoel bezorgen en ervoor zorgen dat je in harmonie bent met alles en iedereen om je heen. Dat is de sleutel tot geluk.

In plaats daarvan kunnen bepaalde overtuigingen, problemen waar we al sinds onze jeugd last van hebben en de klappen die het leven uitdeelt ervoor zorgen dat ons zelfvertrouwen in een bodemloze put belandt.

Ons zelfvertrouwen kan zo laag worden omdat we regelmatig schuilen in de slachtofferrol en geklaag. En doordat we, onbewust, naar onze comfortzone neigen voor hulp.

Plotseling zetten we ons leven even stil. We leiden ons leven niet ten volle. We worden omringd door angst. Onzekerheid krijgt de bovenhand en de tijd gaat voorbij alsof het helemaal niets waard is.

Degenen die echter nergens waarde aan hechten zijn wijzelf. We kwetsen onszelf door hierin te geloven en ons op een manier te gedragen die schadelijk is voor ons gevoel van welzijn.

Hoeveel giftige relaties heb je gehad waar je jezelf niet uit kon bevrijden? Hoe vaak hebben anderen jou vernederd en stond jij er maar bij met een mond vol tanden en wist je niet wat je moest doen?

De angst, twijfels, schaamte. Nadenken of iets wel gepast is of niet en hoe iemand anders het op zal vatten. Piekeren over wat je met je leven aan moet of dat je niet zonder iets kunt. Het zijn gedachten die jouw zelfvertrouwen saboteren en je een slecht gevoel geven.

Maak jezelf een prioriteit, alle anderen komen op de tweede plaats

Vrouw Vol Zelfvertrouwen is De Sleutel Tot Geluk

Als er een ding is dat jouw zelfvertrouwen aanzienlijk kan beïnvloeden, dan is het wel denken dat je niet genoeg bent. Niet weten wat je waard bent zorgt ervoor dat je eerst rekening houdt met anderen voordat je rekening houdt met jezelf.

Anderen verdienen alles, maar jij niet. Je zou van anderen moeten houden, maar jij verdient geen liefde… Dit soort gedachten zorgen ervoor dat je gaat zitten wachten tot anderen jou de dingen geven die je niet eens aan jezelf kunt geven.

Wanneer je jezelf geen prioriteit geeft en je jezelf aan de kant schuift, dan zal je hier onvermijdelijk onder lijden. Je zelfvertrouwen bereikt de bodem. Met die houding zul je nooit in staat zijn om jezelf weer omhoog te krijgen.

Het kan zijn dat het egoïstisch voelt om jezelf een prioriteit te maken. Om eerst aan je eigen welzijn te denken voordat je aan het welzijn van anderen denkt.

Als het echter niet goed met je gaat, hoe kun je er dan voor zorgen dat het wel beter gaat met anderen? Ten koste van je eigen geluk? Door jezelf voortdurend op te offeren? Wat zal dit je opleveren?

Niemand zal voor jou zorgen, van jou houden of jou waarderen zoals je verdient als je dit niet eerst allemaal voor jezelf doet.

Met name omdat je niet iets kunt geven dat je helemaal niet hebt. Elke keer dat je liefde biedt, zal het een lege liefde zijn. Simpelweg omdat je niet iets kunt geven dat je niet ook aan jezelf geeft omdat je het gewoon niet hebt. Dat is dus de sleutel tot geluk.

Zal je ervoor kiezen om gelukkig te zijn?

Persoon Die Een Groot Hart Vasthoudt Want Zelfvertrouwen Is De Sleutel Tot Geluk

De meeste problemen waar we in onze relaties tegenaan lopen, de problemen die een vicieuze cirkel worden waar we niet uit kunnen ontsnappen, hebben vaak iets te maken met ons gebrek aan zelfvertrouwen.

Daarom is het zo belangrijk om extra goed voor ons zelfvertrouwen te zorgen. Wanneer je je slecht voelt, betekent dit namelijk dat er iets mis is vanbinnen dat opgelost moet worden.

Je kunt niet gaan zitten wachten tot anderen dit voor je zullen doen. Of het negeren dat  je veel meer voor anderen doet dan je voor jezelf doet.

Dit zou zelfmoord zijn.

Hiermee voed je je verdriet en zuig je jezelf leeg. Je verandert jezelf in een zwart gat dat alle negativiteit dat het om zich heen vindt naar zichzelf toetrekt en opzuigt.

Jouw zelfvertrouwen is de sleutel tot geluk, jouw geluk. En daarom moet je leren om jezelf te zien. Om jezelf prioriteit te maken, te waarderen en te helen van alles dat jou pijn doet.

Het heeft geen zin om dingen voor anderen te doen die je nooit voor jezelf zou doen. Jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven, waar je ook je hele leven mee door zult brengen.

Zorg dus goed voor jezelf. Als jij het namelijk niet doet, zal ook niemand anders het voor je doen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.