Leer om egoïstisch te zijn

We hebben allemaal geleerd om niet egoïstisch te zijn, maar op sommige momenten moeten we wel egoïstisch zijn om gelukkig te kunnen zijn en te voorkomen dat er misbruik van ons wordt gemaakt.
Leer om egoïstisch te zijn

Laatste update: 29 november, 2022

Egoïstisch zijn heeft allemaal negatieve bijbetekenissen. Egoïstisch zijn is slecht; het zorgt ervoor dat iedereen met minachting op je neer kijkt.

Egoïstisch zijn betekent dat je niet weet hoe je moet delen, dat je alleen aan jezelf denkt en dat je jezelf altijd op de eerste plaats zet.

We weten allemaal dat het niet de bedoeling is om egoïstisch te zijn. In dat geval hebben we het echter over een uiterste. Uitersten zijn nooit goed. Er moet een balans zijn tussen vrijgevigheid en egoïsme. Jij bent namelijk ook belangrijk en dus is het ook belangrijk dat je voor jezelf zorgt.

Wees egoïstisch, dus ik eerst

vogels in zwarte lucht

Misschien heb je weleens in een situatie gezeten die ervoor zorgde dat je zoiets zei als ‘En nu is het genoeg, vanaf nu ga ik mezelf lekker egoïstisch gedragen en alleen maar aan mezelf denken.’ Dit soort gedachten ontstaan wanneer we te veel tijd aan anderen besteden, onze levens leiden voor andere mensen en onszelf verwaarlozen.

Als het niet goed voelt om nee te zeggen of te moeten zeggen dat je er niet voor iemand kan zijn wanneer hij jou nodig heeft… dan voel je je waarschijnlijk schuldig, terwijl je je in werkelijkheid nergens voor hoeft te verantwoorden.

Je moet dit gevoel veranderen, je moet leren om iets egoïstischer te zijn.

Heb je weleens gemerkt dat andere mensen zich in dit soort situaties helemaal niet schuldig voelen en jij wel? Of ben je er misschien weleens achter gekomen dat iemand misbruik maakte van jouw goedheid?

Gul zijn en voortdurend anderen boven jezelf plaatsen geeft hen de mogelijkheid om jou te manipuleren en zichzelf aan jou te binden, zodat ze je in hun buurt kunnen houden voor het geval ze je misschien een keer nodig hebben.

Je moet leren om eerst aan jezelf te denken, jij bent namelijk ook belangrijk. Je hoeft jezelf en jouw verlangens en behoeftes niet altijd op te offeren voor een ander. Egoïsme is niet altijd iets slechts en in dit geval is het zelfs gerechtvaardigd. Word je er gelukkig van om al je tijd en energie uit te besteden of is het juist schadelijk voor je?

Ik accepteer en respecteer mezelf

tekening meisje met spiegelbeeld

Als jij jezelf niet respecteert en accepteert, waarom denk je dan dat anderen dit wel zullen doen? Er zijn zoveel belangrijkere dingen om je zorgen over te maken dan de noodzaak om altijd iedereen boven jezelf te plaatsen.

Hoewel het je misschien een goed gevoel geeft om gul te zijn naar anderen toe, zal deze gulheid op een gegeven moment een punt bereiken waarop jouw leven volkomen verwikkeld raakt in het leven van anderen.

Je weet niet meer wie je zelf bent. Je probeert het iedereen naar de zin te maken. Aangezien je er niet aan moet denken dat iemand negatieve gedachtes over jou zou hebben. Misschien beland je op die manier wel in een afhankelijke relatie. Een relatie waarin er helemaal geen sprake is van oprecht geluk, alleen schijn.

Respecteer en accepteer jezelf, echt geluk komt namelijk van binnenuit.

Wanneer je leert om jezelf te respecteren en accepteren, zul je zien dat je jezelf geen zorgen hoeft te maken over anderen. Jij hebt je eigen leven en natuurlijk is het normaal dat je soms anderen wilt helpen. Iedereen heeft echter zijn eigen problemen en hoewel dit misschien bot klinkt, moet iedereen zijn eigen problemen oplossen.

Door problemen te confronteren, worden we sterker en doen we waardevolle ervaringen op. Denk aan de mensen in jouw leven, doen zij hetzelfde voor jou als jij voor hen? Misschien geef je anderen veel te veel en doe je veel te veel moeite.

Het is belangrijk om te onthouden om ook een beetje aan jezelf te denken.

Wanneer je geeft, verdien je het om te ontvangen

Tekening van liggende vrouw

In onze gedachten hebben we het idee dat we voortdurend alleen maar moeten geven en geven, maar nooit eens hoeven te ontvangen. Natuurlijk is het zo dat we niet alleen onze hulp aan zouden moeten bieden of een goede daad moeten verrichten in de hoop dat we dan iets terug kunnen verwachten.

Ontvangen is echter iets anders. Dat wil zeggen: je kunt jezelf wel voortdurend vrijgeven aan anderen. Vroeg of laat zul je jezelf echter toch de toestemming moeten geven om eens aan jezelf te denken.

We moeten onthouden om onszelf soms op de eerste plaats te zetten, om een beetje egoïstisch te zijn. Eerst aan onszelf te denken en dan pas aan anderen.

Voor veel mensen is dit volkomen onacceptabel, maar zoals we eerder ook al aangaven kan je vrijgevigheid naar anderen ervoor zorgen dat je wordt blootgesteld aan manipulatie. Onthoud dus dat als anderen eraan gewend raken dat jij er altijd voor ze bent, ze misschien misbruik kunnen maken van dit privilege.

Geef jezelf toestemming

Wanneer je jezelf in een situatie bevindt waarin het nodig is om een beetje egoïstisch te zijn, dan ben je in werkelijkheid eigenlijk helemaal niet egoïstisch. Je geeft jezelf simpelweg de toestemming om eerst aan jezelf te denken, omdat je al genoeg gegeven hebt.

Ook jij bent belangrijk. Je moet jezelf dus respecteren en accepteren. Niemand zal voor jou zorgen als je niet eerst voor jezelf zorgt.

En als iemand het lef heeft om te zeggen dat je egoïstisch bent, dan kun je tegen diegene zeggen: “Ja, maar ik ben alleen egoïstisch omdat ik mezelf respecteer en waardeer en ik het verdien om mezelf vandaag eens op de eerste plek te zetten.” 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.