Het herkauwen van gedachten genereert angst

Het herkauwen van gedachten houdt in dat je obsedeert over bepaalde dingen waar geen oplossing voor gevonden kan worden. Als we geen poging doen om deze gewoonte af te leren of die gedachten te elimineren, kan dit uiteindelijk ons gevoel van welzijn saboteren.
Het herkauwen van gedachten genereert angst

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Verlies je jezelf weleens in je gedachten en rumineer je over zaken zoals ‘wat als…’ en ‘ik had zus of zo moeten doen’? Het herkauwen van gedachten zorgt ervoor dat we in een zeer zenuwachtige staat terechtkomen die uiteindelijk overgaat in angst.

Maar hoe komt dit eigenlijk?

Sommige mensen hebben de neiging om veel te veel na te denken over de dingen die hen overkomen. Over dingen die ze hebben gezegd, die zich hebben voor gedaan en hoe goed of slecht het allemaal was.

Deze gedachten houden zich niet alleen bezig met het verleden, maar ook met de toekomst. Een onbekende en onzekere toekomst waarin veronderstellingen, twijfels en negatieve overtuigingen kunnen leiden tot een heleboel angst.

Het herkauwen van gedachten en misinterpretaties

Als deze gedachten al ergens goed voor zijn, dan is het wel om ons tot de verkeerde conclusies te laten komen.

Het onderwerp waar we zoveel over nadenken wordt sterk beïnvloed door angst, tekortkomingen, behoeften en andere zwakheden die in ons schuilgaan.

Als we andere mensen nodig hebben om gelukkig te kunnen zijn en onszelf bekwaam en erkend te voelen, dan zullen deze gedachten als een echo in ons hoofd door blijven galmen.

We zijn altijd maar bezig met anderen en wat zij denken over ons en de dingen die we doen. Maar hoe zit het dan met onszelf? Hoe zit het met onze eigen mening?

Een laag zelfvertrouwen komt voort uit een onzekerheid die in elk deel van ons leven invloed op ons heeft. Het veroorzaakt conflicten, schuldgevoelens en verkeerde gedachten die ervoor zorgen dat we aan alles en iedereen gaan twijfelen.

En deze situatie wekt een reactie op die we juist willen vermijden: afgewezen worden door anderen. We houden onszelf zo veel bezig met anderen dat zelfs de meest onbenullige dingen in onze ogen al een grote teleurstelling, leugen of bedrog kunnen zijn.

Maar eigenlijk zijn wij zelf degenen die onszelf teleurstellen.

Het herkauwen van gedachten kan vernietigend zijn

Meisje Dat Hopeloos Met Haar Hoofd Op Haar Handen Leunt

Dit proces is een vicieuze cirkel. Het voelt alsof er geen einde aankomt, alsof er geen uitweg is.

In feite is het zo dat het de mensen die hier gevoelig voor zijn ontbreekt aan een zeer belangrijke vaardigheid: de moed om keuzes te maken.

Het feit dat deze mensen niet zeggen wat ze willen of doen wat ze willen omdat ze weten dat hier gevolgen aan verbonden zitten. Dit zorgt ervoor dat ze zichzelf terugtrekken in hun gedachten, die hen vervolgens van binnenuit opvreten.

Beetje bij beetje zal hun angst een echo creëren. Het zal hen vanuit elke hoek besluipen en elke keer steeds meer controle over ze krijgen.

Als deze angst niet bijtijds wordt overwonnen, als iemand niet bereid is in te zien dat er sprake is van een probleem dat opgelost moet worden, dan zal dit probleem en de angst alleen maar groter worden. Dit kan uiteindelijk overgaan in een heftige depressie.

Mensen die de neiging hebben tot het herkauwen van gedachten saboteren zichzelf eigenlijk regelmatig. Ze beschadigen hun eigen zelfvertrouwen. Ze hebben het gevoel alsof ze niet voldoende waard zijn.

Dit soort mensen staan zo ver van zichzelf af dat ze anderen nodig hebben om het gevoel te hebben dat ze ‘in contact’ staan met zichzelf. Dit is echter nooit de oplossing, maar zal er eerder voor zorgen dat het probleem dat ze niet willen accepteren alleen maar erger en groter wordt.

Het is tijd om afscheid te nemen van die obsessies

Vrouw Die Haar Oren Dichtdoet Voor Alle Gedachten Die Door Haar Hoofd Gaan

Het herkauwen van gedachten is niets meer dan een obsessieve gewoonte. Daarbij raak je geobsedeerd door een onderwerp of situatie. Dat zorgt ervoor dat je dingen doet waar je later spijt van krijgt. Als we bijvoorbeeld twijfelen aan onze partner en we de gedachte dat hij vreemdgaat blijven herkauwen, dan zal angst uiteindelijk de baas over ons worden.

Vervolgens krijgen we de behoefte om zijn gedrag in de gaten te houden. Bijvoorbeeld door op te schrijven hoe vaak hij op zijn sociale media accounts kijkt. Of door alsmaar te vragen of en hoe vaak hij aan ons denkt etc.

En alles dat we ‘ontdekken’ zal de overtuiging dat onze partner vreemdgaat alleen maar bevestigen. Deze gedachte zal zo obsessief worden dat we uiteindelijk bereid zijn om dingen te doen waar we eigenlijk helemaal niet achterstaan.

Daarom moet je voorkomen dat je vast komt te zitten in de grip van je gedachten. Deze gedachten, die ongegrond zijn en voortkomen uit onze eigen onzekerheden, kunnen zeer schadelijk zijn.

We moeten leren om te zien zonder te oordelen. Zonder iemands beweegredenen te willen achterhalen. We moeten de ander gewoon zien zoals hij is en hem vervolgens loslaten.

Wanneer we vast blijven houden aan negatieve gedachten, beginnen we deze gedachten te herkauwen, waardoor ze uiteindelijk een obsessie worden.

Man Die Zijn Gedachten Weet Te Organiseren En Het Herkauwen Van Gedachten Heeft Afgeleerd

Een gedachte kan een zeer negatief gevoel in je opwekken. Maar dit gevoel vervolgens omarmen, proberen te rechtvaardigen en niet los willen laten is zo een beetje de slechtste keuze die je kunt maken.

Als je wordt lastig gevallen door een gedachte die jouw rust volledig verstoort, maak dan een keuze. Wat er ook door je hoofd gaat probeert jou iets te vertellen, dus handel er naar.

Obsessieve gedachten verzamelen onderdrukte en stilgehouden twijfels. Dingen waar je je aan stoort, maar waar je vervolgens niets aan doet.

Alles binnenhouden zal er alleen maar voor zorgen dat je je nog slechter gaat voelen. Wanneer je lichaam het uit begint te schreeuwen, is het tijd om de moed bij elkaar te schrapen en te veranderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cartwright-Hatton, S., & Wells, A. (1997). Beliefs about worry and intrusions: The Meta-Cognitions Questionnaire and its correlates. Journal of Anxiety Disorders11(3), 279–296. https://doi.org/10.1016/S0887-6185(97)00011-X
  • Janeck, A. S., Calamari, J. E., Riemann, B. C., & Heffelfinger, S. K. (2003). Too much thinking about thinking?: Metacognitive differences in obsessive-compulsive disorder. Journal of Anxiety Disorders17(2), 181–195. https://doi.org/10.1016/S0887-6185(02)00198-6

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.