Vijf dingen die je niet wist over de onzichtbare ziekte depressie

Een persoon die lijdt aan depressie wil niet verdrietig zijn of gevangen zitten in zijn eigen gedachten. Ze willen niets liever dan ontsnappen aan hun persoonlijke gevangenis.
Vijf dingen die je niet wist over de onzichtbare ziekte depressie

Laatste update: 10 december, 2018

Depressie is een van de meest voorkomende psychische aandoeningen in de hedendaagse samenleving. Volgens de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden naar schatting bijna 350 miljoen mensen getroffen door deze “onzichtbare ziekte.”

We mogen ook niet vergeten dat deze aandoening ook kinderen en een goed deel van onze jonge bevolking beïnvloedt. Depressie is jaarlijks verantwoordelijk voor een groot aantal zelfmoorden, maar dit wordt meestal niet door de media gerapporteerd.

We hadden het eerder over een ‘onzichtbare’ ziekte. Dit geldt ook voor fibromyalgie, lupus en bipolaire stoornis. De symptomen zijn niet altijd zo makkelijk te zien. Depressie laat wonden achter waar de algemene bevolking vaak niet mee kan sympathiseren.

Behandelingen met medicijnen zijn niet altijd effectief. Het probleem moet worden benaderd met psychotherapie. De samenleving en het bedrijfsleven moeten meer reageren op deze realiteit.

Het is misschien om deze reden dat getroffen individuen zich zo alleen voelen. Vandaag willen we met je praten over een paar dingen die je over de ziekte moet weten.

Ontdek nieuwe dingen die je nog niet wist over deze onzichtbare ziekte

1. Er is geen snelle genezing voor depressie

Verdriet

De tijd die nodig is om te overwinnen of te genezen van een depressie hangt af van de ernst ervan.

Het feit dat mensen in de omgeving van de getroffen persoon vaak extra druk leggen door onjuist advies te geven, zoals ‘wees positiever’ of ‘dit is geen big deal; probeer dingen vanuit een ander perspectief te bekijken’, draagt ook niet bij aan de genezing.

Naast medicijnen moet een persoon een zeer ingewikkelde interne reis maken om te leren hoe hij/zij zijn/haar manier van denken kan veranderen en meer controle kan krijgen over zijn/haar emoties.

Het is waarschijnlijk dat een persoon na drie maanden en een farmacologische behandeling een verbetering zal ervaren. Sommige resterende symptomen kunnen blijven, zoals vermoeidheid of slapeloosheid. Deze factoren kunnen op elk moment de ziekte opnieuw activeren.

Herstellen van depressie kost tijd, steun, geduld en veel moed.

2. Depressie manifesteert zich vaak als angst

Het vergt soms veel mensen om de juiste diagnose te krijgen, omdat depressie verward kan worden met andere aandoeningen.

“Wat je hebt, is stress. Je moet het rustig aan doen” of “Ik geef je iets om je met de angst te helpen”. Dit zijn allemaal zonder twijfel de verkeerde dingen om te zeggen. Depressie heeft veel gezichten, die niet altijd makkelijk te herkennen zijn.

  • 65% van de patiënten met depressie ervaart vaak hoge niveaus van angst.
  • Het manifesteert zich vaak als een slechte stemming, apathie, constante prikkelbaarheid en onvermogen om van iets te genieten.

Raadpleeg een professional voor een juiste diagnose.

3. Depressie wordt niet veroorzaakt door verdriet

Depressie

Depressie wordt meestal geassocieerd met verdriet. Het merendeel van de tijd is het echter als een ‘reusachtige kluwen’ die bestaat uit veel verschillende aspecten. Het zijn veel kleine dingen die een zware barrière creëren.

De hulpeloosheid, teleurstelling, frustratie, woede, zorgen en angst vangen de persoon die komt eraan te lijden in zijn eigen persoonlijke gevangenis.

We kunnen ook niet de rol vergeten die genetica kunnen spelen in de vraag of een persoon depressie zal ontwikkelen of niet.

Seizoensgebonden depressie is een andere vorm van de ziekte en die is gekoppeld aan een gebrek aan zonlicht en gevoelens van eenzaamheid. Het is het waard om hiervan op de hoogte te zijn.

Depressie heeft vele oorsprongen, van situaties en emoties tot biochemie.

4. Niemand kiest voor deze ziekte

Depressieve Vrouw

Depressies zijn betekent niet dat een persoon zwak is of geen karakter of moed heeft. In feite kan iedereen op elk moment in zijn leven een mentale stoornis ontwikkelen.

Niemand is immuun voor de aandoening of voor veranderingen in de neurotransmitters. We moeten niet vergeten dat depressie in veel gevallen een chemische onbalans in de hersenen is die niet altijd gecontroleerd kan worden.

5. Depressie verstoort je denken

Deze onzichtbare ziekte neemt de persoon in alle opzichten over. Het steelt zijn energie, motivatie en zelfs zijn zelfbeheersing.

Mensen met depressie geven niet meer om hun uiterlijk en hygiëne, en zelfs niet om voedsel. Het kan je dingen laten zeggen die het tegengestelde zijn van wat je wil of hoe je je echt voelt.

De slechte gemoedstoestanden, prikkelbaarheid en voortdurende weigering om het huis te verlaten, plannen te maken of tijd door te brengen met anderen zijn erg moeilijk voor veel gezinnen.

Mensen met depressie hebben hun naasten nodig om begrip te tonen en vriendelijk, geduldig en liefdevol te zijn.

Vroeg of laat zal de donkere wolk van depressie verdwijnen. Moed en steun van familie en goede artsen zijn zonder twijfel de pijlers van succes om de depressie te overwinnen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.