Geneeskrachtige kruiden die ons energie geven

Ginsengthee geeft veel energie. Het bevat ook antioxidanten die helpen bij het bestrijden van de gevolgen van vrije radicalen en de zorg voor het immuunsysteem.

We ervaren allemaal wel eens tijden waarin er veel van onze lichaam en geest wordt gevraagd, vooral op het werk. Je komt uitgeput thuis en hebt geen energie meer over. Wat kun je hieraan doen? Maak je geen zorgen – er zijn tal van kruiden die kunnen helpen. Lees meer in het volgende artikel.

De beste kruiden voor energie

Misschien is je lichaam aan het genezen van een ziekte of heb je een familielid dat door een moeilijke tijd heen gaat en meer energie nodig heeft om de dag door te komen. Stress op het werk, persoonlijke problemen of tot diep in de nacht studeren voor examens als je je alleen nog maar een paar uurtjes moet concentreren: wat kun je doen om je energie te verhogen? In de eerste plaats moet je goed eten als je energie wilt hebben. Ten tweede moet je goed voor jezelf zorgen door het verkrijgen van voldoende rust, veel drinken en ook moet je gedurende de dag tijd maken om te ontspannen door een korte wandeling te maken of een warm bad te nemen om de spanning te verlichten. En tot slot: het toevoegen van een van deze verbazingwekkende geneeskrachtige kruiden aan je dieet zal je net die extra boost geven. Let je op? Uitstekend!

1. Rozemarijn

Rozemarijn

Je kent rozemarijn vast al vanwege de heerlijke smaak die het toevoegt aan voedsel. Het is het best bekend voor het kruiden van vlees of rijst, maar wist je ook dat het een geweldig geneeskrachtig kruid is? Rozemarijn is een ontstekingsremmer, helpt bij het verbeteren van de ademhaling en bij de spijsvertering en geeft ons ook energie.

  • Rozemarijn vermindert vermoeidheid en verbetert de bloedcirculatie – vooral naar de hersenen. Het kan ook een goed middel zijn als je herstellende bent van een ziekte. Het heeft een revitaliserende en energie-gevende werking.
  • Het bevordert een goede concentratie. Als je je concentratie wilt verbeteren, probeer dan om twee kopjes rozemarijnthee per dag te drinken. Gebruik 20 gram verse rozemarijn of 5 gram gedroogde kruiden per liter water. Kook het water, voeg de rozemarijn toe en laat het trekken. Je kunt het in de koelkast twee dagen bewaren als je het in een glazen bak bewaart.

2. Aloë vera

Aloë Vera

Je weet al hoe geweldig de aloëplant is. Het staat bekend om zijn helende eigenschappen, is uitstekend voor de huid en is een goede tonic voor het lichaam, maar een andere belangrijke kracht is de voedingswaarde. Aloe bevat aminozuren die helpen bij de wederopbouw van het lichaam na een ziekte, samen met B-vitamines en eiwitten. Het is een natuurlijke schat aan geweldige voordelen.

Om aloëthee te maken, voeg je een eetlepel van de gel uit de plant toe aan een kopje water en laat je het trekken. Als je een schijfje citroen toevoegt zal het nog beter smaken. Dit is uitstekend om na de lunch te drinken.

3. Guarana

Bessen

Je hebt vast al wel eens gehoord van guarana (Paullinia cupana). De zaden hebben een stimulerend effect net als koffie, dus het is belangrijk om dit met mate te gebruiken – niet meer dan één glas per dag. Guarana bevat theofylline, theobromine, xanthine, guaranine en tannines. Het is stimulerend, verbetert de concentratie en verbetert de stemming. Dit is een goede keuze als je extreem moe bent of door een moeilijke tijd gaat. Er zijn kant en klare guaranadrankjes, evenals tabletten. Beide zijn verkrijgbaar in reformwinkels. Je kunt ook een guaranathee maken, maar overdrijf het niet. Houd het bij slechts één kopje per dag. Je zal je er echt beter door voelen.

4. Ginseng-kaneelthee

Ginseng

Dit is effectief en ook nog eens heerlijk. Zoals je weet, is een van de bekendste eigenschappen van ginseng de mogelijkheid om vermoeidheid en gevoelens van zwakte te bestrijden. Het verbetert de concentratie en de bloedstroom naar de hersenen. Bovendien fungeert het als een goede natuurlijke antioxidant in de strijd tegen vrije radicalen en vertraagt het het cellulaire verouderingsproces en de ontwikkeling van ziekten zoals kanker. Probeer het voor een betere verzorging van je immuunsysteem. Wist je dat in combinatie met kaneel het nog beter voor je is en het ook nog eens een betere smaak heeft? Probeer deze twee ingrediënten bij elkaar en je zult een verandering in je gezondheid zien.

5. Yerba mate

Mate

We hebben de voordelen van yerba mate al vele malen besproken. Yerba mate fungeert als een stimulerend middel. Het verbetert de zintuigen meer nog dan een kopje koffie. En vergeet niet dat het een natuurlijke bron van vitaminen en mineralen is, zoals vitamine C, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, kalium en mangaan. Waarom zou je dit voorbij laten gaan? Het is het proberen waard, één keer per dag, voor het verbeteren van de bloedcirculatie, de bestrijding van vermoeidheid en het verbeteren van je stemming. Het is gezond! Deze krachtige antioxidant dient te worden geconsumeerd met een beetje zoetstof. Het is bitter, dus een beetje honing zal helpen om zijn heilzame eigenschappen beter te absorberen. Geniet ervan!