Gezonde kruiden en planten die ons energie geven

Ginsengthee geeft veel energie. Het drankje bevat ook antioxidanten die kunnen helpen bij het bestrijden van de gevolgen van vrije radicalen en de zorg voor het immuunsysteem.
Gezonde kruiden en planten die ons energie geven

Laatste update: 05 november, 2018

We ervaren allemaal wel eens tijden waarin er veel van onze lichaam en geest wordt gevraagd, vooral op het werk. Je komt dan uitgeput thuis en hebt geen energie meer over. Wat kun je hieraan doen? Maak je geen zorgen: er bestaan tal van gezonde kruiden die kunnen helpen. Je leest er in dit artikel alles over.

Probeer deze gezonde kruiden en planten voor extra energie

Misschien is je lichaam aan het genezen van een ziekte of heb je een familielid dat door een moeilijke tijd gaat. In beide gevallen is er nood aan meer energie om de dag door te komen.

Andere gevallen zijn stress op het werk, persoonlijke problemen of tot diep in de nacht studeren voor examens. Wat kun je doen om je energie te verhogen in zulke situaties? In de eerste plaats is je dieet van vitaal belang om genoeg energie te krijgen.

Ten tweede moet je goed voor jezelf zorgen. Dat wilt zeggen dat je voldoende rust moet nemen, veel moet drinken en ook tijd moet maken om te ontspannen. Maak bijvoorbeeld een korte wandeling, of neem een warm bad.

En tot slot: als je deze gezonde kruiden aan je dieet toevoegt, dan kunnen ze je energie een extra boost geven!

1. Rozemarijn

Rozemarijn

Je kent rozemarijn vast al vanwege de heerlijke smaak die het kruid toevoegt aan voedsel. Het kruid is namelijk het best bekend in vlees- of rijstmaaltijden. Wist je echter ook dat rozemarijn tot de gezonde kruiden behoort?

Rozemarijn kan werken als een ontstekingsremmer. Daarnaast zou het kruid ook helpen om de ademhaling en bij de spijsvertering te verbeteren. Dat alles kan je dan meer energie geven.

  • Rozemarijn kan vermoeidheid verminderen en de bloedcirculatie verbeteren, vooral naar de hersenen. Het kruid kan ook een goed middel zijn als je herstellende bent van een ziekte.
  • Het kruid kan een goede concentratie bevorderen. Probeer twee kopjes rozemarijnthee per dag te drinken.
  • Gebruik 20 gram verse rozemarijn of 5 gram gedroogde kruiden per liter water.
  • Kook het water, voeg de rozemarijn toe en laat vervolgens trekken.
  • Je kunt het mengsel twee dagen in een glazen kommetje in de koelkast bewaren.

2. Aloë vera

Aloë Vera

De aloë veraplant staat bekend om zijn helende eigenschappen en kan uitstekend zijn voor huidverzorging. Een andere belangrijke kracht is de voedingswaarde.

Aloë vera bevat namelijk aminozuren die kunnen helpen wanneer je herstelt van een ziekte, samen met B-vitamines en eiwitten. Daarom kun je deze plant wel een ‘natuurlijke schat’ noemen.

  • Om aloë verathee te maken, voeg je een eetlepel van de gel uit de plant toe aan een kopje water en laat je het mengsel trekken.
  • Als je een schijfje citroen toevoegt zal de thee nog beter smaken.
  • Dit drankje is uitstekend om na de lunch te drinken.

3. Guaraná

Bessen

Je hebt vast al wel eens gehoord van guaraná (Paullinia cupana). De bessen bevatten net als koffie cafeïne, maar nog veel meer dan gewone koffie. Het is dus belangrijk om niet meer dan één glas per dag te drinken.

Verder kan de bes stimulerend werken en je concentratie en stemming verbeteren. Dit middeltje is een goede keuze als je extreem moe bent of door een moeilijke tijd gaat.

Er bestaan kant-en-klare guaranádrankjes, evenals tabletten. Beide zijn verkrijgbaar in reformwinkels. Je kunt ook guaranáthee maken, maar overdrijf niet. Houd het bij slechts één kopje per dag. Je zal je er vast beter door voelen.

4. Thee met ginseng en kaneel

Ginseng

Deze thee is effectief en ook nog eens heerlijk. Ginseng kan namelijk helpen om vermoeidheid en gevoelens van zwakte te bestrijden. De wortel zou bovendien de concentratie en de bloedstroom naar de hersenen verbeteren.

Daarnaast zou ginseng een natuurlijke antioxidant zijn in de strijd tegen vrije radicalen. Ook kan de wortel het cellulaire verouderingsproces helpen tegen te gaan.

Wist je dat ginseng in combinatie met kaneel nog beter voor je is en dat mengsel ook nog eens een betere smaak heeft? Probeer deze twee ingrediënten bij elkaar om van zowel de smaak als de gezondheidsvoordelen te profiteren.

5. Yerba mate

Mate

We hebben de voordelen van yerba mate al vele malen besproken. Yerba mate fungeert als een stimulerend middel. Vergeet ook niet dat het drankje een natuurlijke bron van vitaminen en mineralen is, zoals vitamine C, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, kalium en mangaan.

Probeer een kopje mate per dag te drinken. Dat kan helpen om je bloedcirculatie en stemming te verbeteren. De thee is echter wel bitter, dus een beetje honing zal helpen ook van de smaak te kunnen genieten. Geniet ervan!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.