Je bronchiën reinigen en versterken

Wist je dat tijm kan helpen om bacteriën in de luchtwegen te elimineren? Door het drinken van twee kopjes kruidenthee per dag kunnen we een ontsteking van de luchtwegen verminderen en de longen reinigen.
Je bronchiën reinigen en versterken

Laatste update: 02 oktober, 2018

Bronchiën zijn die essentiële vertakkingen die de luchtpijp met de longen verbinden. Ze brengen zuurstof in het lichaam en daarom is het zo belangrijk dat we ze gezond en in een goede conditie houden. In dit artikel zullen we uitleggen hoe je je bronchiën natuurlijk kan versterken met medicinale kruiden.

Het belang van onze bronchiën

chronische-bronchitis

Bronchiën breiden zich uit zodra ze de longen bereiken. Op deze manier vertakken ze in de lobaire bronchiën, totdat ze de kleinere bronchiolus bereiken. Dankzij de bronchiën krijgen we zuurstof en lucht en wordt gezorgd voor respiratoire gezondheid.

Dit kan ons de kracht geven die we nodig hebben om onze dagelijkse activiteiten uit te voeren, zodat we normaal kunnen functioneren zonder dat we moe worden.

Maar soms moeten we veel hoesten, voelen we ons vermoeid en hebben we een ontsteking, slijm of nog erger: astma. Dit verergert wanneer we last hebben van allergieën.

Er zijn veel ziektes die geassocieerd kunnen worden met onze bronchiën en daarom moeten we ze goed verzorgen en richtlijnen volgen om ze in goede conditie te houden. We zullen je laten zien welke kruiden je kunnen helpen.

Medicinale kruiden voor het reinigen en versterken van je bronchiën

1. Altijd voldoende gember

Gemberthee

Gember is een medicinale wortel die bijna onmisbaar is in huis. Het heeft meerdere eigenschappen en het is altijd goed om één kopje per dag te drinken. Weet je wat gember voor je longen kan doen?

Dankzij een component dat 6-gingerol heet, kunnen we de gezondheid van onze bronchiën en longen versterken en het stelt ons in staat om flegma, slijm, giftige stoffen en veel soorten allergenen te verwijderen. Je kan twee kopjes per dag consumeren, vooral na de maaltijden. Je zult merken hoe goed je je voelt.

2. Tijminfusie

Tijminfusie

Heb je al eens een tijminfusie geprobeerd? Het is verrukkelijk en verteerbaar. Daarnaast is het essentieel voor de gezondheid van je longen en bronchiën. Het geheim kan gevonden worden in een plant die thymol heet.

Dankzij deze plant kunnen we onze longen reinigen, ontstekingen van de luchtwegen verminderen en een van de meest interessante kenmerken is bovendien dat het helpt om bacteriën te elimineren die in de luchtwegen zitten. Consumeer twee tijminfusies per dag. Eén in de morgen en één na het avondeten.

3. Amerikaanse iep

Infusie voor Bronchiën

Maak je geen zorgen, want Amerikaanse iep kan je gemakkelijk in natuurwinkels vinden. Het is een plant die voornamelijk gebruikt wordt om problemen in de longen en de bronchiën op te lossen. Het is geweldig en heeft een erg goede helende werking.

Een van de primaire functies is slijm uit de longen verwijderen en de ontsteking van geïrriteerd weefsel verminderen, waardoor ons immuunsysteem en ons gehele respiratoire stelsel wordt verbeterd.

Dit is ongetwijfeld een van de sterkst aanbevolen kruiden en wordt al sinds de oudheid gebruikt voor alle respiratoire aandoeningen. Je kan het zelfs gebruiken als een kompres.

4. Rozemarijnextract

Rozemarijn

Het heeft bijna dezelfde eigenschappen als rozemarijn, maar de actieve werking om ontstekingen te verminderen is veel groter en krachtiger. Daarom raden we aan om één infusie per dag te consumeren, bij voorkeur direct na je lunch.

Het is ook een erg goed verteerbare infusie, waardoor dit middel steeds vaker gebruikt wordt als remedie voor een verkoudheid of wanneer we het gevoel hebben dat onze borst vol zit met slijm.

Onthoud om voldoende vloeistoffen te drinken en vergeet niet om een kopje rozemarijninfusie per dag toe te voegen. We raden ook aan om een beetje rozemarijnolie op de verstopte plekken te wrijven. Het verzacht, verfrist en fungeert als een goede methode voor slijmoplossing. Aarzel dus niet!

Misschien ook interessant om te lezen:

Infusies om je zenuwen te controleren

5. Koningskaars

Infusie

Het is niet erg bekend, maar de eigenschappen die het heeft zijn ook erg krachtig. Weet je de primaire deugd van deze plant? Hij verlicht hoest en maakt de luchtwegen vrij, zodat we makkelijker kunnen ademen.

Het werkt erg adequaat en je kan hem in verschillende vormen in kruidenwinkels vinden, zowel in kant-en-klare zakjes als in capsules.

Als je capsules wilt gebruiken, dan is het belangrijk om te onthouden dat de aanbevolen hoeveelheid twee keer 200 mg per dag is. Als je ze gedurende 10 dagen inneemt, zul je direct resultaten opmerken. Het is erg bevorderlijk.

6. Anijs-en-zoethoutinfusie

Anijsinfusie

Het heeft een bijzondere, fijne en originele smaak. Als je anijszaad met zoethout mengt, zal je merken dat het meer dan ideaal is voor het verminderen van slijm in je longen, waardoor het perfect is voor het behandelen van hoest en astma.

Het vermindert de ontsteking in onze luchtwegen en ontspant een bronchiale ontsteking. Het is een medische behandeling die zowel gunstig is voor kinderen als volwassenen.

Aarzel niet om twee infusies per dag te drinken. Eén in de morgen en één in de nacht. Je weet dat je deze ingrediënten in natuurwinkels kan vinden en uiteraard is het logisch dat een juiste levensstijl ook essentieel is voor het verbeteren van de gezondheid van je longen en bronchiën.

Vermijd tabak, drink voldoende vloeistoffen, beweeg regelmatig en vermijd ook de zeer verontreinigde of zeer vervuilde gebieden van je stad. Zorg goed voor jezelf en vergeet niet om dagelijks één van de bovengenoemde infusies te drinken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Burdett, E., & Mitchell, V. (2011). Anatomy of the larynx, trachea and bronchi. Anaesthesia and Intensive Care Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2011.05.002
  • Podlogar, J. A., & Verspohl, E. J. (2012). Antiinflammatory effects of ginger and some of its components in human bronchial epithelial (BEAS-2B) cells. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.3558
  • Kemmerich, B. (2007). Evaluation of Efficacy and Tolerability of a Fixed Combination of Dry Extracts of Thyme Herb and Primrose Root in Adults Suffering from Acute Bronchitis with Productive Cough. Arzneimittelforschung. https://doi.org/10.1055/s-0031-1296656
  • Watts, C., & rousseau, B. (2012). Slippery Elm, its Biochemistry, and use as a Complementary and
  • Alternative Treatment for Laryngeal Irritation. Journal of Investigational Biochemistry. https://doi.org/10.5455/jib.20120417052415
  • Genena, A. K., Hense, H., Smânia Junior, A., & Souza, S. M. de. (2008). Rosemary (Rosmarinus officinalis): a study of the composition, antioxidant and antimicrobial activities of extracts obtained with supercritical carbon dioxide. Ciência e Tecnologia de Alimentos. https://doi.org/10.1590/S0101-20612008000200030
  • Ministerio de Salud de Argentina. (2015). Bronquitis.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.