10 infusies om het lichaam mee te reinigen

· 2 juli 2015

Ons lichaam slaat van nature gifstoffen op, die worden geproduceerd door levende cellen of organismen zoals dieren, bacteriën en andere biologische organismen. Deze gifstoffen kunnen zowel milde als ernstige ziektes veroorzaken.

Er bestaan twee soorten gifstoffen: exogene gifstoffen, die in het geval van vervuiling ons lichaam binnenkomen tijdens het ademhalen, of in andere gevallen via de huid of via het spijsverteringskanaal, en endogene gifstoffen, die in het lichaam zelf worden geproduceerd door darmbacteriën, vrije radicalen, parasieten, maar ook door stress en angst.

Om een goede gezondheid te behouden, is het van belang gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Het lichaam is hier zelf verantwoordelijk voor, in sommige gevallen is dit echter niet genoeg. Wanneer er een overdaad aan gifstoffen in je lichaam aanwezig is, kan dit leiden tot vermoeidheid, stress en allergieën. Gelukkig bestaan er veel planten, die je lichaam kunnen helpen bij het verwijderen van gifstoffen. In dit artikel geven we tien voorbeelden van planten die je kunt gebruiken om natuurlijke infusies te maken, die het het lichaam zullen reinigen.

Maretak

Maretak is een zuiverende plant, die gifstoffen verwijdert en de urineproductie vergroot. Breng één liter water samen met twee blaadjes maretak aan de kook. Eenmaal aan de kook, giet je het water door de zeef. Laat het even staan voordat je het drinkt. Mocht het een beetje te bitter voor je zijn, dan kun je er wat honing aan toevoegen.

Artisjok

artisjok

Artisjok draagt bij aan renale eliminatie en aan de spijsvertering. Het is één van de meest behulpzame planten bij het zuiveringsproces en om deze reden wordt het consumeren van artisjok ook wel aanbevolen aan mensen met overgewicht. Ook diabetici zouden er baat bij kunnen hebben, daar artisjok inuline bevat in plaats van zetmeel en zorgt voor een verlaging van de bloedsuikerspiegel.

Om van artisjok een infusie te maken breng je een glas water samen met drie artisjokbladeren aan de kook. Laat dit enkele minuten doorkoken, verwijder de bladeren en giet het door een zeef. Laat het brouwsel een beetje afkoelen en drink het vervolgens op. Herhaal dit elke dag om je lichaam te laten profiteren van de eigenschappen van deze plant.

Groene thee

Het aantal goede eigenschappen dat groene thee bevat is eindeloos, maar zoals we wel weten staat deze thee het meest bekend om zijn vochtafdrijvende werking en zijn vermogen het cholesterolgehalte te verlagen. Voeg drie blaadjes groene thee toe aan een kopje kokend water, laat het even staan en drink het vervolgens op.

Bosbessen

bosbes-infusie

Hoewel het hierbij niet gaat om een plant, is de infusie die je kunt maken van bosbessen toch erg effectief. Deze infusie helpt namelijk bij het verminderen van vochtretentie. De infusie wordt aanbevolen aan mensen die last hebben van infecties in de urinewegen, zoals cystitis.

Grapefruit

Ook dit is eigenlijk geen plant, maar de grapefruitinfusie is wel degelijk ideaal om de spijsvertering te stimuleren en om trek te verminderen. Hierdoor kan deze infusie ook helpen bij gewichtsverlies. Breng een paar grapefruitpartjes aan de kook met wat water, verwijder vervolgens de partjes en drink de infusie op.

Tijm

tijm

Tijm kan je helpen je lichaam te reinigen en het bevordert de spijsvertering. Ook is het kruid erg behulpzaam als je last heb van hevige menstruatiepijn. Tijm wordt ook wel gebruikt bij het afvallen en om cellulite te verminderen. Voeg een lepel gedroogde tijm toe aan wat kokend water, laat de infusie trekken en drink het op.

Venkel

Venkel is een uitstekende vochtafdrijvende plant en kan wonderen verrichten bij het reinigen van de nieren. Breng zowel de stengels als de bladeren aan de kook met wat water, giet het door de zeef en drink het vervolgens op.

Paardebloem

paardebloem

Paardebloem helpt bij het zuiveren van de lever en het versnellen van de spijsvertering. Voeg een theelepel paardebloem toe aan een kopje kokend water, laat het even staan en giet het vervolgens voor het drinken door de zeef.

Peterselie

Dit kruid is ideaal om vochtafdrijving te versnellen. Voeg aan een liter water twee eetlepels peterselieblaadjes toe en laat het vijf minuten sudderen. Verwijder de blaadjes door het water door de zeef te gieten en drink de infusie in meerdere keren op gedurende de dag.

Selderij

selderij

Omdat het reinigende eigenschappen heeft, is selderij een goede bondgenoot bij het verwijderen van onzuiverheden en gifstoffen. Daarbij is de plant behulpzaam bij het afvallen en het reinigen van de lever. Maak een infusie van selderij door een paar stengels te koken in een liter water. Drink de infusie vervolgens in meerdere keren gedurende de dag op.

Onthoud…

De meeste van deze planten zijn gewoon te vinden in de supermarkt. Daarnaast kunnen de meeste van de in dit artikel genoemde infusies ook helpen bij gewichtsverlies, maar dan moeten ze wel gepaard gaan met een gebalanceerd dieet. Tijdens de zwangerschap is het beter om deze drankjes niet te drinken en hoewel je sommige van de infusies meerdere keren per dag kunt drinken, is het toch belangrijk dat je het niet overdrijft. Een overdaad van deze infusies kan namelijk een laxerend effect hebben.