10 infusies om het lichaam te ontdoen van gifstoffen

Als je je lichaam wilt ontdoen van alle opgebouwde afval, lees dan dit artikel. We delen een aantal natuurlijke infusies die je lichaam kunnen helpen reinigen!
10 infusies om het lichaam te ontdoen van gifstoffen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ons lichaam slaat van nature gifstoffen op, die worden geproduceerd door levende cellen of organismen zoals dieren, bacteriën en andere biologische organismen. Deze gifstoffen kunnen zowel milde als ernstige ziektes veroorzaken. Het is belangrijk je lichaam te ontdoen van gifstoffen.

Er bestaan twee soorten gifstoffen:

 • exogene gifstoffen, die in het geval van vervuiling ons lichaam binnenkomen tijdens het ademhalen, of in andere gevallen via de huid of via het spijsverteringskanaal
 • endogene gifstoffen, die in het lichaam zelf worden geproduceerd door darmbacteriën, vrije radicalen, parasieten, maar ook door stress en angst.

Om een goede gezondheid te behouden, is het van belang je lichaam te ontdoen van gifstoffen. Het lichaam is hier zelf verantwoordelijk voor, in sommige gevallen is dit echter niet genoeg. Wanneer er een overdaad aan gifstoffen in je lichaam aanwezig is, kan dit leiden tot:

Gelukkig bestaan er veel planten, die je lichaam kunnen helpen bij het ontdoen van gifstoffen. In dit artikel geven we tien voorbeelden van planten die je kunt gebruiken om natuurlijke infusies te maken, die het het lichaam zullen reinigen.

10 infusies om het lichaam te ontdoen van gifstoffen

Maretak

Maretak is een zuiverende plant, die gifstoffen verwijdert en de urineproductie vergroot.

 • Breng één liter water samen met twee blaadjes maretak aan de kook.
 • Eenmaal aan de kook, giet je het water door de zeef.
 • Laat het even staan voordat je het drinkt. Mocht het een beetje te bitter voor je zijn, dan kun je er wat honing aan toevoegen.

Artisjok

Infusie met artisjok

Artisjok draagt bij aan eliminatie van gifstoffen via de urine en aan de spijsvertering. Het is één van de meest behulpzame planten bij het zuiveringsproces en om deze reden wordt het consumeren van artisjok ook wel aanbevolen aan mensen met overgewicht.

Ook diabetici zouden er baat bij kunnen hebben, omdat artisjok insuline bevat in plaats van zetmeel en zorgt voor een verlaging van de bloedsuikerspiegel.

Om van artisjok een infusie te maken doe je het volgende:

 • Breng een glas water samen met drie artisjokbladeren aan de kook.
 • Laat dit enkele minuten doorkoken, verwijder de bladeren en giet het door een zeef.
 • Laat het brouwsel een beetje afkoelen en drink het vervolgens op.
 • Herhaal dit elke dag om je lichaam te laten profiteren van de eigenschappen van deze plant.

Groene thee

Het aantal goede eigenschappen dat groene thee bevat is eindeloos, maar zoals we wel weten staat deze thee het meest bekend om zijn vochtafdrijvende werking en zijn vermogen het cholesterolgehalte te verlagen.

 • Voeg drie blaadjes groene thee toe aan een kopje kokend water
 • Laat het even staan en drink het vervolgens op.

Bosbessen

Infusie van bosbessen

Hoewel het hierbij niet gaat om een plant, is de infusie die je kunt maken van bosbessen toch erg effectief. Deze infusie helpt namelijk bij het verminderen van vochtretentie.

De infusie wordt aanbevolen aan mensen die last hebben van infecties in de urinewegen, zoals cystitis.

Grapefruit

Ook dit is eigenlijk geen plant, maar de grapefruitinfusie is wel degelijk ideaal om de spijsvertering te stimuleren en om trek te verminderen. Hierdoor kan deze infusie ook helpen bij gewichtsverlies.

 • Breng een paar grapefruitpartjes aan de kook met wat water.
 • Verwijder vervolgens de partjes en drink de infusie op.

Tijm

Thee van tijm

Tijm kan je helpen je lichaam te reinigen en het bevordert de spijsvertering. Ook is het kruid erg behulpzaam als je last heb van hevige menstruatiepijn. Het wordt ook wel gebruikt bij het afvallen en om cellulite te verminderen.

 • Voeg een lepel gedroogde tijm toe aan wat kokend water.
 • Laat de infusie trekken en drink het op.

Venkel

Venkel is een uitstekende vochtafdrijvende plant en kan wonderen verrichten bij het reinigen van de nieren.

 • Breng zowel de stengels als de bladeren aan de kook met wat water.
 • Giet het door de zeef en drink het vervolgens op.

Paardenbloem

Paardenbloeminfusie

Paardenbloem helpt bij het zuiveren van de lever en het versnellen van de spijsvertering.

 • Voeg een theelepel paardenbloem toe aan een kopje kokend water.
 • Laat het even staan en giet het vervolgens voor het drinken door de zeef.

Peterselie

Dit kruid is ideaal om vochtafdrijving te versnellen.

 • Voeg aan een liter water twee eetlepels peterselieblaadjes toe en laat het vijf minuten sudderen.
 • Verwijder de blaadjes door het water door de zeef te gieten en drink de infusie in meerdere keren op gedurende de dag.

Selderij

Infusie van selderij

Omdat het reinigende eigenschappen heeft, is selderij een goede bondgenoot bij het ontdoen van gifstoffen en onzuiverheden. Daarbij is de plant behulpzaam bij het afvallen en het reinigen van de lever.

 • Maak een infusie van selderij door een paar stengels te koken in een liter water.
 • Drink de infusie vervolgens in meerdere keren gedurende de dag op.

Let op het volgende

De meeste van deze planten zijn gewoon te vinden in de supermarkt. Daarnaast kunnen de meeste van de in dit artikel genoemde infusies ook helpen bij gewichtsverlies, maar dan moeten ze wel gepaard gaan met een gebalanceerd dieet.

Tijdens de zwangerschap is het beter om deze drankjes niet te drinken.

Hoewel je sommige van de infusies meerdere keren per dag kunt drinken, is het toch belangrijk dat je het niet overdrijft. Een overdaad van deze infusies kan namelijk een laxerend effect hebben. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.