Geneeskrachtige toepassingsmogelijkheden van gember

20 mei 2015

Deze krachtige plant komt uit Indochina en wordt momenteel geteeld in tropische gebieden. Je kan gember op verschillende manieren gebruiken en er zijn verschillende soorten, alhoewel de beste uit Indië, Jamaica en Australië komen. Al honderden jaar wordt het gezien als een plant, die geneeskrachtige eigenschappen bezit en hij wordt ook in de gastronomie gebruikt. Laten we eens wat meer leren over de voordelen van het consumeren van gember, een plant waarvan van gedacht wordt dat hij uit “het Hof van Eden” komt.

Interne toepassingsmogelijkheden van gember

 • Bevordert het functioneren van het spijsverteringsstelsel: Dit is één van de meest populaire toepassingsmogelijkheden van gember. Het stimuleert de alvleesklier, waardoor er meer enzymen gecreëerd worden, die helpen bij de spijsvertering en het absorberen van slecht voedsel voorkomen.
 • Helpt darmproblemen te voorkomen: Door de sterke antibacteriële eigenschappen voorkomt het problemen in het maag-darmstelsel.
 • Het helpt erg goed tegen misselijkheid: Het is één van de beste remedies om misselijkheid te bestrijden, die door verscheidene oorzaken ontstaat. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor reisziekte (wanneer je per boot, bus etc. reist). Het kan gebruikt worden door mensen die een chemotherapie ondergaan, zwangere vrouwen tijdens de eerste maanden van de zwangerschap (in dit geval mag deze behandeling niet op langere termijn gebruikt worden) en misselijkheid voor een operatie.

gember2

 • Zweren behandelen: Gember voorkomt ook dat zweren ontwikkelen. Vanwege de sterke antibacteriële eigenschappen elimineert het de helicobacter pylory bacterie, die ammoniak afscheidt. Gember is een uitstekende natuurlijke remedie tegen maagontsteking en het neutraliseert overtollig maagzuur.
 • Vermindert diarree en constipatie: Elimineert schadelijke bacteriën of micro-organismen zoals E. coli, die diarree en ook buikgriep veroorzaakt. Daarnaast vergroot het de darmperistaltiek, wat de stofwisseling bevordert als je last hebt van constipatie.
 • Voorkomt hartziektes, zoals een hartinfarct, trombose, angina pectoris en bloedklonten.
 • Bevordert een goede bloedstroom in de armen en benen: Elimineert voornamelijk pijn in de benen of symptomen in de vingers die veroorzaakt worden door het Syndroom van Raynaud.

gember3

 • Helpt het weefsel in wonden en tijdens bevriezing herstellen.
 • Erg handig tegen symptomen van griep: Gember vermindert koorts, verstoppingen in de neus en pijnlijke gewrichten veroorzaakt door griep. Als je verkouden bent, dan elimineert het de druk in de borst die veroorzaakt wordt door een ophoping van slijm. Dat is ook zo voor personen die last hebben van een bijholteontsteking of een verstopte neus.
 • Behandeld chronische vermoeidheid: Het chronische vermoeidheidssyndroom is een veelvoorkomend probleem, waarbij de persoon zich altijd moe of zwak voelt, ook al slaapt of rust die persoon veel.
 • Een potent anti-infectie en pijnstillend middel, dat helpt bij slagaderontsteking, artrose of pijnlijke gewrichten, maar ook bij infecties die veroorzaakt worden door verwondingen. Het vermindert de pijn en infectie. Het is ook handig voor persoon die last hebben van carpaal tunnelsyndroom.

Externe toepassingsmogelijkheden van gember

 • Voor kiespijn: Breng een klein beetje gemberthee direct aan op de kaak of je kan zelfs op een erg dun schijfje gember kauwen.
 • Elimineert slechte adem: Gember wordt al jaren gebruikt om halitose te behandelen. Deze oosterse techniek verfrist de mond na maaltijden en omdat het het aanmaken van speeksel vermeerdert, kan het ook gebruikt worden door personen die altijd last hebben van een droge mond.

gember4

 • Het is een potent afrodisiacum: Sommige mensen zeggen dat gember lustopwekkend is en het libidoniveau bij zowel vrouwen als mannen verhoogd. Mannen die last hebben van erectieproblemen kunnen het ook gebruiken.

Hoe kan gember geconsumeerd worden?

Om voordeel te hebben van alle eigenschappen van gember, moet je meer weten over de verschillende manieren hoe je het kan consumeren. Sommige behandelingen vereisen een bijzondere manier van inname, maar over het algemeen kan je de methode kiezen, die je het fijnste of simpelste vindt.

Afhankelijk van waar je last van hebt, kan je infusies gemaakt van verse of gedroogde wortel, capsules, smoothies, massage, essentiële oliën etc. gebruiken. Je kan ook andere geneeskrachtige kruiden gebruiken om de voordelen te versterken en betere resultaten te bereiken.

gember5

Als je verse gemberwortel gaat consumeren, volg dan de volgende stappen: Was en schil het eerst goed. Rasp het dan of snijd het binnenste klein om het toe te voegen aan soepen, sauzen of stoofpotten (de gember wordt gekookt bij deze voorbereidingen). Je kan ook een droge wortel in water, bouillon of sap laten weken en dan toevoegen aan één van je recepten. Als je van sushi houdt, dan is het een perfect bijgerecht, net als bij elk ander oriëntaals gerecht.

Azijn wordt gebruikt om de wortel te conserveren. Wanneer je het wilt bewaren, kan je het ook bewerken met suiker, zout en azijn of olie. Je kan geraspte gemberwortel ook nuttigen met snoepjes, curry, roerbak, pasteitjes en sauzen. En tot slot kan je het ook kristalliseren door het 30 minuten te koken in water. Laat het uitlekken, doe het in een pan en breng drie eetlepels water en drie eetlepels suiker aan de kook. Laat het koken totdat de vloeistof is opgelost.

Eén van de meest voorkomende alternatieven om gember te consumeren, is door middel van een infusie. Het smaakt een beetje pittig. Je hebt 85 gram van de wortel nodig, 700 ml water en een zoetstof naar keuze (zoals stevia, honing, ahornsiroop of bruine suiker). Was en droog goed, schil en snijd het in dunne schijfjes. Kook een beetje water en voeg de gember toe. Laat het een paar minuten koken. Een andere optie is om de wortel in een kom te doen, er kokend water overheen te gieten en dan de kom vijf minuten te bedekken. Zeef het en drink het daarna op. Veel mensen voegen een aantal schijfjes citroen of citroensap toe wanneer ze verkouden zijn. En tot slot: voor dringende gevallen kan je rauwe of fijngestampte gember gebruiken.

Foto’s ter beschikking gesteld door Crystal, Delphine Menard, Tony Hisgett, Scot Nelson, Stan Dalone and Miran Rijacev, Chandrika Nair en Mararie.
Bekijk Ook