Acht manieren om je zelfvertrouwen te vergroten

Wist je dat lichaamsbeweging niet alleen goed is voor je lichaam, maar dat het daarnaast ook kan helpen om endorfine aan te maken en om een positievere houding ten opzichte van jezelf te ontwikkelen? Maak daarom slechts dertig minuten per dag vrij om van deze voordelen te profiteren.
Acht manieren om je zelfvertrouwen te vergroten

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zelfvertrouwen is niet iets waar je lichtzinnig over zou moeten doen. Hoe meer je van jezelf houdt en jezelf respecteert, des te beter je leefkwaliteit zal zijn. Het is belangrijk om je zelfvertrouwen te vergroten en te onthouden dat je gedachten en emoties ook direct invloed hebben op je lichamelijke gezondheid.

Wanneer iemand zich bijvoorbeeld minder goed over zichzelf voelt, zal deze persoon minder behoefte hebben om zijn dieet onder controle te houden dan een persoon die meer tevreden is met wie hij is. Houd je van jezelf en respecteer je jezelf? Vind je jezelf een leuk persoon?

Als het antwoord op deze vragen beide keren ‘nee’ is of als je het niet zeker weet, probeer dan eens om de volgende gewoontes aan te houden om je zelfvertrouwen te vergroten en daardoor ook je leefkwaliteit.

Breng je negatieve innerlijke stem tot zwijgen

Breng je negatieve innerlijke stem tot zwijgen

Een gebrek aan zelfvertrouwen is meestal het gevolg van de dingen die je tegen jezelf zegt. De hele wereld kan kritiek leveren op allerlei aspecten in je leven, maar als jij tevreden bent met wie je bent, dan doet dat er allemaal niet toe.

Wanneer de kritiek en sabotage echter uit jezelf komen, dan zal niks wat je doet goed zijn. Al ben je de liefste en meest vriendelijke persoon op aarde, het zal nog voelen alsof het niet genoeg is.

Je innerlijke stem tot zwijgen brengen betekent dat je niet langer dingen tegen jezelf zegt als:

  • ‘Ik ben lelijk’
  • ‘Ik kan niks’
  • ‘Ik ben niet goed genoeg’
  • ‘Niemand zal mij aardig vinden’

Dit is helemaal geen makkelijk proces; je innerlijke stem spreekt namelijk zonder dat je zelf überhaupt nadenkt. Het is daarom belangrijk dat je je bewust wordt van de manier waarop je met jezelf communiceert. Je zult zien dat deze positieve gewoonte om je zelfvertrouwen te vergroten binnen de kortste keren het beeld dat je van jezelf hebt zal verbeteren.

Wacht niet langer op de goedkeuring van anderen

Baseer je jouw zelfvertrouwen op wat anderen van je denken? Natuurlijk zou je wel willen dat je vrienden en familieleden hun goedkeuring laten blijken, maar toch kun je niet afhankelijk worden van hun goedkeuring om wel of niet gelukkig te zijn.

Het is belangrijk dat je je eigen keuzes leert maken op basis van wat je zelf wilt en nodig hebt. Soms houdt dit in dat je een ander pad bewandelt dan de mensen om je heen. Dit maakt helemaal niet uit, dit is onderdeel van het volwassen worden en jezelf verbeteren als persoon.

De belangrijkste gewoonte om je zelfvertrouwen te vergroten is het doen van de dingen waar je gelukkig van wordt.

Lichaamsbeweging

Doe aan lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is over het algemeen een goede gewoonte voor je zelfvertrouwen. Ten eerste komt er hierdoor namelijk endorfine vrij, waardoor je rustiger en tevredener wordt. Ten tweede zorgt het hebben van een goede lichamelijke conditie ervoor dat je jezelf beter over jezelf voelt.

Het begin kan misschien wat lastig zijn, maar wanneer je deze goede gewoonte eenmaal hebt aangeleerd, zal het nog moeilijker zijn om hem uit je routine te laten! Als je niet gewend bent aan het doen van veel lichaamsbeweging, raden wij aan dat je rustig begint en langzaam een stap verder gaat.

Het is goed om dertig minuten per dag te bewegen, maar je kunt in eerste instantie gedurende de eerste paar weken ook beginnen met slechts tien of vijftien minuten per dag.

Leer jezelf te accepteren

Misschien denk je dat je zelf gigantische zwaktes of minpunten hebt in verhouding tot de mensen om je heen. Wellicht heb je hierin gelijk, maar toch moet je leren om jezelf te accepteren zoals je bent. Jouw eigenschappen, kwaliteiten en tekortkomingen zijn hetgeen dat jou uniek maakt.

Soms is het te pijnlijk om te accepteren dat je niet alles bent wat je zou willen zijn. Het is echter belangrijk om niet te vergeten dat ook jij bijzondere eigenschappen hebt die belangrijk zijn voor anderen. Probeer je daarom minder zorgen te maken over wat er wellicht ontbreekt in je leven, of dit nu het figuur van je dromen is of een baan waar je van houdt, en begin meer waardering te ontwikkelen voor wat je wel hebt.

Je zelfvertrouwen zal vanzelf toenemen wanneer je in staat bent om oprecht dankbaar te zijn voor je familie en vrienden en alle andere goede dingen die je in je leven hebt. Soms kun je alleen al gelukkiger worden door je perspectief te veranderen.

Wees sociaal

Wees sociaal

Om je zelfvertrouwen te verbeteren, is het belangrijk om een goed sociaal steunnetwerk te hebben. De wetenschap dat je mensen in je leven hebt die altijd aan je zijde zullen staan zal je een gevoel van veiligheid en de zelfverzekerdheid geven die je nodig hebt.

Daarnaast kan tijd doorbrengen met vrienden en familieleden helpen om stress te verminderen. Onthoud dat stress een negatieve invloed heeft op je cardiovasculaire systeem. Neem de tijd om met je vrienden te praten, dingen te creëren en herinneringen te delen die je de rest van je leven bij zullen blijven.

Zorg ervoor dat je jezelf omringt met mensen die positief zijn en steun bieden. Negatieve kritiek en giftige relaties zijn enkele van de grootste vijanden van je zelfvertrouwen.

Maak een lijstje van je eigenschappen en kwaliteiten

Gul zijn naar jezelf toe is een van de moeilijkste dingen om te doen. Wanneer je in staat bent om jezelf te zien vanuit een liefdevolle positie en om jezelf te accepteren voor wie je bent, dan neemt automatisch je zelfvertrouwen toe. Om dit te bereiken, kun je beginnen door een lijstje te maken van al je goede eigenschappen.

Dit zal misschien in eerste instantie niet zo makkelijk zijn. Als het je niet helemaal lukt, vraag dan een goede vriend of een familielid om hulp. Je zult zien dat je na een oprecht gesprek een beter beeld hebt van de eigenschappen die jou uniek maken.

Bekijk het lijstje dat je gemaakt hebt en voeg nieuwe kwaliteiten toe wanneer je deze bij jezelf ontdekt. Op die manier kun je het lijstje elke ochtend opnieuw lezen en aanpassen als dit nodig is. Beperk jezelf niet: elke eigenschap is belangrijk.

Wees niet perfectionistisch

Wees niet perfectionistisch

Ook jij hebt tekortkomingen, net als iedereen. Om een gezond zelfvertrouwen te hebben, is het belangrijk dat je leert om dit deel van je persoonlijkheid te accepteren. Wanneer je gaat proberen om al je tekortkomingen te elimineren, zul je alleen maar ongelukkig worden.

Wanneer je er daarnaast juist te veel nadruk op legt, zal je met verloop van tijd alleen nog maar in staat zijn om je leven vanuit dat perspectief te bekijken. Deze kijk op jezelf is ongezond en zal je nergens naar toe leiden. Het beste wat je daarom kunt doen, is jezelf er niet meer druk over maken.

De eerste stap is om jezelf beperkingen op te leggen wanneer je plannen maakt. Probeer niet dingen te doen die buiten je bereik liggen – richt je op het leven in het moment.

Door je zelfvertrouwen te vergroten zal je gelukkiger leven

Leer jezelf gewoontes aan die je zelfvertrouwen vergroten. Als je het gevoel hebt dat je leven niet zo is als je zou willen, probeer het dan voor elkaar te krijgen om dit leven wel te bewerkstelligen. Doe dit op een manier die jou in staat stelt om zo veel mogelijk te halen uit elke dag van je leven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.