De tekenen van een giftige relatie

Je bent misschien nog steeds verliefd op je partner, maar wanneer je in een slechte relatie zit, dan gebeurt er iets vreemds. Wanneer je partner niet bij je is, dan begin je te ontspannen. Je ontdekt plotseling dat je weer kan 'ademhalen'.
De tekenen van een giftige relatie

Laatste update: 01 oktober, 2018

Soms is liefde gewoon niet genoeg. Er is echter iets wat nog gevaarlijker is. Liefde kan namelijk giftig worden, droefheid creëren en de lucht uit de kamer zuigen. Waarbij uiteindelijk alleen maar jaloezie en wantrouwen overblijft en het dus een giftige relatie is geworden.

Je zou denken dat het makkelijk is om te herkennen wanneer je een giftige relatie hebt, maar dit is helaas niet het geval en daarom raken meerdere personen hier in verzeild. Wanneer je verliefd bent op iemand, dan is je cognitieve en emotionele gesteldheid enigszins verstoord en het kan moeilijk zijn om ‘wakker te worden’ en de realiteit te zien. Open je ogen.

In het artikel van vandaag willen we je de duidelijkste signalen van een giftige relatie laten zien.

Hoe weet je dat je een giftige relatie hebt

1. Je ziet alleen maar muren waar voorheen deuren waren

Het is zeer waarschijnlijk dat voordat je een relatie had, je een erg onafhankelijke man of vrouw was. Je maakte alle beslissingen met betrekking tot je werk en je leven zelf. Je had je vrienden, ging op stap met je collega’s en had een dagelijkse routine die je blij maakte.

Maar nu heeft de relatie die je hebt je realiteit aangepast.

  • Je vindt het moeilijk om te beslissen wat je wilt doen voordat je partner ermee akkoord gaat. Als je vertelt dat je van plan bent om naar een bedrijfsetentje te gaan of gaat winkelen met een vriendin. Je partner zal het dan vaak niet toelaten.
  • Je leven van de ochtend tot de avond wordt volledig onder controle gehouden. Een symptoom van een giftige relatie is dat je bijvoorbeeld de soort kleren die je draagt aan moet passen om je partner blij te maken of dat er dingen niet meer toegelaten worden die je vroeger wel graag deed. Zoals make-up dragen, je mobiele telefoon gebruiken, laat thuis komen…
  • Je begint mogelijk ook te merken dat je partner je eigen persoonlijke ontwikkeling limiteert. Misschien denkt hij of zij dat je niet hogerop moet komen in je werk. Van de ene op de andere dag zie je muren rondom je, waar je voorheen nog mogelijkheden zag…
  • Elke dag lijkt het of er een onzichtbaar hek rondom je wordt gebouwd.
Hart en Handboeien

2. Je emoties worden genegeerd, aangevallen of gemanipuleerd

De meeste personen delen vol enthousiasme het leven met een andere persoon. Liefde is zo intens, overweldigend, eerlijk en gevuld met emoties, dat het normaal is om alles van onszelf te geven aan de persoon waar we van houden. Onthoudt echter dat het belangrijk is die liefde te balanceren met dezelfde hoeveelheid verzorging voor jezelf.

  • Een teken van een giftige relatie is emotionele manipulatie en dit manifesteert zich vaak op de meest subtiele en vernietigende manieren.
  • Giftige personen zetten hun eigen belang altijd voorop. Onthoud dat deze mensen erg weinig zelfvertrouwen en zwakke persoonlijkheden hebben. Hun onzekerheden zorgen voor wantrouwen en de behoefte om hun partner onder controle te houden. Ze zijn mogelijk bang dat ze alleen achtergelaten worden. Bang voor de mogelijkheid dat een andere persoon je mogelijk van hen afpakt. Dit leidt tot continu toezicht en onbedwingbare jaloezie…
  • De behoefte om je te controleren geeft hun volledige zeggenschap. Waarbij maar één persoon in de relatie het recht heeft om beslissingen te maken. Als je niet doet wat je partner vraagt, dan bedenkt hij of zij slimme manieren om je schuldig te laten voelen. Hij of zij doen zich voor als het slachtoffer en jij krijgt alle schuld. Je moet heel erg voorzichtig zijn.
Gebroken Hart

3. Je ongelukkigheid wordt elke dag groter…

Misschien ben je nog steeds verliefd op je partner, maar er begint iets vreemds te gebeuren. Wanneer hij of zij niet bij je in de buurt is, begin je je vredig te voelen. Je kan weer ademhalen en eindelijk ontspannen. Kijk goed naar andere stelletjes die harmonieuzer met elkaar samenleven. Waarbij elke partner de persoonlijke ruimte van de ander respecteert en persoonlijke groei toelaat.

Schenk aandacht aan je echte gevoelens. Als je je niet tevreden voelt en sommige dingen die we hierboven hebben beschreven ervaart, dan begin je jezelf te verliezen en uit elkaar te vallen… Je bent niet de persoon die je voorheen was en je begint mogelijk te voelen dat je zelfvertrouwen verwoest is of dat je van binnenin gebroken bent.

Je moet goed op al deze dingen letten. Vaak kan de emotionele wanhoop die je ervaart leiden tot fysieke symptomen. Wat bedoelen we daarmee? Onrust en angst kan bijvoorbeeld hoofdpijn veroorzaken of pijn, misselijkheid en nog meer. Personen met deze symptomen kunnen naar de dokter gaan, maar nooit de juiste diagnose krijgen. Een dokter vertelt je bijvoorbeeld dat je last hebt van migraine, maar waar je eigenlijk last van hebt is depressie die door je ongelukkige situatie is ontstaan.

Misschien ook interessant om te lezen:

Natuurlijke remedies tegen depressie

Pijn

Hoe kan je aan je giftige relatie ontsnappen?

Het is mogelijk moeilijk om te geloven, maar statistieken laten zien dat giftige relaties soms jaren stand houden. Hoe is dit mogelijk? Dit zijn een aantal van de droevige redenen:

  • Sommige personen zijn bang voor de gevolgen van het verlaten van hun partner. Ze zijn bang voor hun kinderen of dat hun partner kwaad en gewelddadig wordt.
  • Voor sommige mensen is het lastig om ‘alleen’ te zijn. Ze worden als het ware gedwongen om te lijden in een ongelukkige situatie in plaats van in eenzaamheid te leven.
  • Soms blijven deze relaties stand houden, omdat het stel nog steeds verliefd is. Het is echter een ongezonde liefde die alleen maar schade kan veroorzaken en toch zien ze niet dat het ook anders kan zijn. Het klinkt misschien raar, maar het is waar.

Om te ontsnappen aan een giftige relatie moet je je eerst bewust worden van wat er gebeurt. Begrijp en accepteer de situatie en geef aan jezelf toe dat je ongelukkig bent. Je vrienden en familie hebben mogelijk deze tekenen al veel eerder dan jij gezien. Leun op hen en zoek steun wanneer je het nodig hebt.

De volgende stap is met je partner praten. Vertel hem of haar hoe je je voelt, leg je frustratie en ongelukkigheid uit. Als je ziet dat hij of zij niet gemotiveerd is om de situatie te verbeteren of als je denkt dat het nooit beter zal worden… dan moet je loslaten.

Je gemoedsrust en emotionele gezondheid en integriteit komen op de eerste plaats. Twijfel dus nooit aan jezelf. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.