Natuurlijke remedies tegen depressie

· 23 oktober 2015

Een depressie is een zeer ernstige toestand en daarom is het van groot belang dat we tijdig de tekenen kunnen herkennen en dat we weten wat de oorzaken zijn en hoe we het kunnen voorkomen. Er zijn vele factoren die het gemoed beïnvloeden: familie, partners, vrienden, werk, de economie, ons zelfbeeld, hoe capabel we ons voelen, etc. Op gelijk welk moment kan je het gevoel hebben dat je het allemaal niet meer aan kan en begin je je neergeslagen te voelen. Daarna lijkt alles fout te lopen en voelen we ons alleen en moe.

Sommige mensen worden echter wel makkelijker depressief dan anderen en grijpen naar medicatie om zich beter te voelen. En ook al is professionele hulp en soms ook medicatie noodzakelijk, toch is het belangrijk te weten dat bepaalde medicatie afhankelijkheid kan veroorzaken en dat er andere manieren zijn om met een depressie om te gaan. Lees dit artikel verder om te weten te komen wat de natuurlijke remedies zijn om depressies te bestrijden.

Waarom worden we depressief?

Een depressie is een emotionele stoornis en aandoening die gekarakteriseerd wordt door een gebrek aan energie, diepe droefheid en ongelukkigheid. De oorzaken kunnen erg verschillend zijn: soms is het gewoon pech hebben, maar soms kan het ook vermeden worden. Lees verder om meer te weten te komen.

Enkele determinerende factoren van een depressie:

 • Genetische voorbeschiktheid
 • Trauma door een ongeval, een dood of een andere tragedie
 • Sterfte van een geliefde
 • Stress
 • Emotioneel verraad
 • Als gevolg van slecht nieuws
 • Alcoholmisbruik
 • Gebruik van drugs of andere giftige stoffen
 • Psychologisch misbruik

Zoals je kan zien zijn de oorzaken van een depressie uiteenlopend. Wat van belang is, is hoe je op dat moment met deze mogelijke oorzaak omgaat. Als je stopt met je best doen om tegen een depressie te vechten en niet langer op zoek gaat naar oplossingen, dan kan de schade permanent zijn. De sociale en persoonlijke gevolgen gaan van een laag zelfbeeld, gebrek aan motivatie en verlies van eetlust tot de onmogelijkheid om te werken en zelfs zelfmoord. Daarbij zullen negatieve psychologische aspecten zoals stress en diepe depressie het immuunsysteem onderdrukken, waardoor je gevoeliger wordt voor infecties en zelfs kanker.

Maar maak je geen zorgen! Er zijn namelijk vele manieren om depressies te bestrijden: psychotherapie, medicatie, hypnose etc. Hieronder kan je echter 7 natuurlijke remedies terug vinden die je ook kunnen helpen.

Natuurlijke remedies om depressie te behandelen

Remedie #1: Eet bananen

Ben je depressief? Aarzel dan niet en begin regelmatig bananen te eten. Bananen zijn het beste fruit voor het zenuwstelsel en bevatten vitamine A, B1, B2, B12, C, en E, maar ook kalium, calcium en fosfor. Je mag ze echter nooit te veel eten, want ze hebben een hoog sucrose(suiker)-gehalte. Maar als je een banaan per dag toevoegt aan je ontbijt of snack, zal je je gemoed erop vooruit zien gaan en zal je stress verminderen.

Remedie #2: Gemarineerde knoflook

Geloof het of niet, maar de afvalstoffen die zich in je lichaam opstapelen beïnvloeden je emotionele toestand. Onderstaande remedie zuivert je lichaam en voorkomt en/of behandelt dus depressies. Je hebt hiervoor het volgende nodig:

 • 150 gram verse knoflook
 • Appelazijn
 • Mineraalwater
 • 2 eetlepels marc (grappa, orujo)
 • 150 gram honing

Pel de knoflook en snijd deze in stukken. Stop dit in een doos die je kan afsluiten. Voeg er evenveel water als azijn aan toe. Voeg er vervolgens ook de marc en de honing aan toe en sluit hermetisch af. Hou het gedurende 9 dagen op een koele, donkere plaats en roer het elke dag. Na deze periode kan je het mengsel grondig filteren. Hou het vocht in een hermetisch afgesloten bak.

Om jezelf opnieuw de vitale energie te geven, moet je hier een eetlepel van drinken voor het ontbijt, de lunch en het avondmaal. Je zal snel de gevolgen zien!

Remedie #3: Verwen jezelf met donkere chocolade

Kan je het geloven? Verschillende wetenschappelijke studies tonen inderdaad dat het dagelijks eten van donkere chocolade gedurende twee weken de concentratie aan hormonen die stress en depressie veroorzaken, vermindert. Verwen jezelf met chocolade en overlaad je met positieve energie.

Remedie #4: Siroop van aloë en honing

Wanneer melancholie en gebrek aan motivatie je neerslachtig maken of wanneer je het gevoel hebt geen energie meer te hebben, zal deze siroop het verschil maken. Het zal je verjongen en je immuunsysteem activeren. Om het te maken heb je het volgende nodig:

 • 5 stukken aloë vera
 • 250 gram honing
 • 2 eetlepels whiskey of cognac

Eerst was je de aloë vera en verwijder je de pulp. Voeg deze pulp, samen met de honing en de drank in de blender en blend tot je een romige drank krijgt. Giet het in een gesteriliseerde bak en bewaar het op een koele plaats. Drink het drankje drie keer per dag (1 eetlepel na iedere maaltijd). Na een week zal je al versteld staan van het resultaat.

Remedie #5: Word actief met tennisballen

Ook al gebruiken ze geen tennisballen, toch stamt deze remedie af uit de tijd van de farao’s en zal het je depressie bestrijden, alsook elke andere stoornis van het zenuwstelsel. Het idee is energiepunten die zich in je voetzolen bevinden en je gemoed beïnvloeden, te activeren. Ga hiervoor zitten op een comfortabele stoel en plaats je blote voeten op een tennisbal. Beweeg de bal nu heen en weer met je voeten, waardoor je jezelf masseert. Doe dit dagelijks en je zal je al snel actiever en optimistischer voelen. Geloof ons maar!

Remedie #6: Verminder je inname van suiker

Soms kan de makkelijkste oplossing ons probleem oplossen. Daarom raden we je aan om simpelweg je inname van suiker te verminderen, omdat is aangetoond dat suiker je eliminatie van B-vitaminen vergemakkelijkt en vitamine B9 en B12 beïnvloeden op een directe manier de ontwikkeling en stabiliteit van het zenuwstelsel. Om minder depressief te worden eet je het beste meer eieren, spinazie, wortels, waterkers, fruit en zuivelproducten.

Remedie #7: Doe aan fysieke activiteit

Een sedentaire levensstijl is de oorzaak van vele problemen in onze huidige maatschappij: obesiteit, hartaanvallen, depressie etc. Dagelijks bewegen zal adrenaline en andere hormonen vrijmaken, die je vitaliteit beïnvloeden. Je zal je meer alert, geanimeerd en levendig voelen!

Conclusie

Onthoud dat vele factoren die depressie kunnen veroorzaken bij jezelf liggen: overlaad jezelf met liefde, geniet van het schone om je heen, ga wandelen, geniet van je familie, ga eten met vrienden etc. Leer van je fouten en blijf steeds vooruit bewegen (blijf dus niet te lang stilstaan bij je problemen). Omring jezelf ook met energieke kleuren en muziek. Aarzel niet om om hulp te vragen en creëer een omgeving die je helpt genezen. In combinatie met bovenstaande remedie zou je je al snel beter moeten voelen. Blijf niet bij de pakken zitten, want voor elke probleem bestaat er een oplossing!