8 voedingsmiddelen die natuurlijk de lever reinigen

Iedereen weet wel dat alcohol, drugs en verwerkte koolhydraten slecht zijn voor de lever. Weet je echter ook dat bijvoorbeeld knoflook, citrus en groene thee juist goed zijn voor het reinigen van dit orgaan?
8 voedingsmiddelen die natuurlijk de lever reinigen

Laatste update: 28 april, 2019

Je lever is het grootste orgaan in je lichaam en zijn functies zijn van levensbelang voor je gezondheid. De lever ontgift alles wat je eet, inademt en absorbeert door je huid. Er zijn voedingsmiddelen die natuurlijk de lever reinigen.

Volgens de Hepatitis Foundation International (HFI) zet dit orgaan de voedingsstoffen die je verbruikt om in energie en spieren, slaat vitaminen op en regelt vetreserves. Daarom hangt de goede werking af van iemands gezondheid.

Er zijn veel factoren die je lever in gevaar brengen. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

  • hoge alcoholconsumptie
  • milieuvervuiling
  • te veel eten
  • geraffineerde koolhydraten
  • bepaalde pijnstillers
  • drugs

Als je één van deze zaken herkent en je wilt je lever op een  natuurlijke manier reinigen, zullen we acht specifieke voedingsmiddelen laten zien om in gedachten te houden als je je de gezondheid van je lever wilt verbeteren en ziekten wilt voorkomen.

Acht voedingsmiddelen die natuurlijk de lever reinigen

Knoflook

Knoflook is een voedingsmiddel dat rijk is aan allicine en selenium. Deze twee elementen zijn geschikt voor het reinigen van de lever en om deze gezond te houden. Knoflook activeert ook de enzymen die gifstoffen verwijderen, wat kan helpen bij het voorkomen van ziekten als het de lever, dat kan worden getroffen, kan reinigen.

Dit is één van de meest aanbevolen voedingsmiddelen voor de lever. De consumptie ervan kan ook helpen bij de controle van cholesterol, verbetering van de bloedcirculatie en het verhogen van je lichamelijke verdedigingssysteem.

Het is het beste om het rauw te consumeren, omdat 90% van de effectiviteit ervan verloren raakt als je het kookt. Je kunt het zo eten of toevoegen aan je maaltijden.

Kurkuma

Kurkuma is goed voor de lever

Kurkuma heeft eigenschappen, die ook zeer gunstig zijn voor je lever. Volgens gespecialiseerde studies bevat deze plant stoffen die optreden als beschermers van de lever, omdat ze die reinigen en ontgiften, wat hem in goede gezondheid zal houden.

Dit zijn stoffen zoals:

  • borneol
  • turmeron
  • eugenol
  • cafeïnezuur

De ingrediënten van kurkuma helpen bij de vertering van vetten en het gebruik van kurkuma is een goede remedie voor trage vertering, die veroorzaakt wordt door slechte voedingsgewoonten. Wij raden kurkuma aan voor het bestrijden van geelzucht, cirrose en leverziekten.

Olijfolie

Olijfolie beschermt het weefsel van je lever tegen oxidatieve schade. Volgens studies lijkt deze olie gelijk te zijn aan die van lijnzaad en hennep. Ze hebben allemaal een lipidebasis die toxinen absorbeert zodat het orgaan beter kan functioneren.

Ze helpen bij het reinigen op natuurlijke wijze en helpen ook bij het voorkomen van ziekten. Het consumeren van olijfolie kan ook het risico op hart- en vaatziekten verminderen en sommige vormen van kanker voorkomen.

We raden aan om het toe te voegen aan je maaltijden en om het te gebruiken als alternatief voor verschillende oliën die gewoonlijk worden gebruikt in de keuken.

Citrusvruchten

Sinaasappelsap is goed voor de lever

Citrusvruchten zijn rijk aan vitamine C, dat fungeert als een natuurlijke antioxidant. Matige consumptie hiervan kan de lever reinigen en vele ziekten voorkomen. De citrusvruchten die het meest worden aanbevolen om deze voordelen voor je lever te behalen zijn citroenen, limoenen en sinaasappels.

Amandelen

Amandelen zijn rijk aan arginine, een aminozuur dat helpt bij het ontgiften. Het is daarom een sterk aanbevolen voedingsmiddel voor het reinigen van je lever. Amandelen zijn rijk aan omega 3-vetzuren en glutathion ondersteunt de verschillende functies, die van nature de lever reinigen.

Granen

Granen voor de lever

Volkorenrijst en andere granen zijn zeer goed voor je lever, vanwege het hoge gehalte aan vitamine B. De lever verhoogt hierdoor de vetverbranding, congestie en zijn functie in het algemeen. We raden het gebruik van volkoren alternatieven aan in plaats van het witte meel dat je normaal gebruikt.

Groene bladgroente

Groenten zoals sla en kool neutraliseren zware metalen, pesticiden en andere chemische producten, die je lichaam kunnen aantasten. Dit zijn goede reinigingsmiddelen voor de lever, omdat ze helpen bij het ontgiften en ze reguleren de verzadigde vetten, die de goede werking van de lever kunnen beïnvloeden.

Groene thee

Groene thee om de lever te reinigen

Groene thee en zijn bestanddelen helpen het verminderen van vetophoping in de lever. Het bevat catechines en anti-oxidanten, die leverziekten op afstand houden en het heeft een beschermend effect.

Studies tonen aan dat groene thee lijkt te helpen bij het stoppen van de negatieve effecten van giftige stoffen, zoals alcohol en het voorkomt ontstekingen in de lever. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.