Zeven voordelen van kurkuma tijdens de overgang

Kurkuma helpt ons niet alleen om de fysieke effecten van de overgang en de tijd na de overgang te bestrijden, maar ook om ons humeur te verbeteren.
Zeven voordelen van kurkuma tijdens de overgang
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

De overgang is een cruciale fase in het leven van een vrouw, vooral met betrekking tot haar vermogen om kinderen te krijgen. Tijdens dit stadium stoppen namelijk de eierstokken met het produceren van oestrogeen en progesteron.

Het begint meestal als een vrouw de leeftijd van vijftig bereikt of iets later. De postmenopauze is de fase die zich voor de rest van haar leven afspeelt als ze niet langer menstrueert.

Tijdens de overgang kunnen verschillende gezondheidsproblemen ontstaan die worden veroorzaakt door de verminderde productie van hormonen.

Gelukkig is er echter de mogelijkheid om het ongemak te verminderen. In dit geval zullen we het hebben over de voordelen van kurkuma.

Je zult ontdekken dat het een geweldig ingrediënt is en dat je het wilt opnemen in je dieet als je deze fase van je leven bereikt.

1. Een antistollend effect

Bloedtest

Het eerste voordeel van kurkuma als het gaat om de overgang en de postmenopauze heeft te maken met de cardiovasculaire gezondheid. Het is bekend dat de hartgezondheid wordt beïnvloed tijdens en na de menopauze, vooral door stollingsaandoeningen.

Hoewel er verschillende soorten medicijnen zijn die kunnen helpen bij de bestrijding van dit soort aandoeningen, kunnen ze leiden tot overmatig bloeden of bloedingen. Kurkuma beschikt echter over een antistollend effect zonder bijwerkingen.

2. Kurkuma is rijk aan fyto-oestrogenen

Fyto-estrogenen zijn bijproducten van planten die de oestrogeenactiviteiten simuleren die het lichaam afscheidt. Een van de voordelen van kurkuma is bijvoorbeeld de hoge hoeveelheid fyto-oestrogenen.

Als je arts je al oestrogeenvervangingsmiddelen heeft gegeven, is het mogelijk dat het supplementen zijn die gebaseerd zijn op fyto-oestrogeen. Een goed alternatief om dit op natuurlijk wijze te verkrijgen, is dus door een kleine hoeveelheid kurkuma in je dieet op te nemen.

3. Het bestrijdt pijn

De overgang

De overgang gaat meestal ook gepaard met verschillende soorten pijn en ontsteking. De meest voorkomende vormen van pijn zijn spier- en hoofdpijn, maar dit zijn niet de enigen.

Gelukkig is een van de voordelen van kurkuma dat het helpt om de pijn die veroorzaakt wordt door ontsteking te bestrijden. Het pijnstillende effect maakt het perfect voor het herstel van het lichaam zonder dat je extra medicijnen hoeft toe te voegen aan je dagelijks leven.

De soorten pijn die kurkuma het beste bestrijdt zijn onder andere:

 • Migraine
 • Gewrichtspijn
 • Spierstijfheid

4. Het bestrijdt depressie

Zelfs als je je hele leven lang een zeer gelukkig persoon bent geweest, is er altijd het risico van depressie dat gepaard kan gaan met de overgang.

Als je veranderingen in je humeur ervaart, moet je weten dat een ander voordeel van kurkuma is dat het helpt je humeur te verbeteren.

Voor sommige vrouwen is deze verandering zeer ernstig en het houdt ook rechtstreeks verband met de menopauze. In andere gevallen is het niet zozeer een biologische verandering, maar meer een aanpassing aan de nieuwe fase.

In elk geval moet je aandacht besteden aan de symptomen van de menopauze om de nodige maatregelen te nemen. De symptomen waarop je zou moeten letten zijn onder andere:

 • Problemen bij het inslapen
 • Stress
 • Opvliegers
 • Constant verlangen om te huilen
 • Je minderwaardig voelen

5. Het bestrijdt opvliegers

Opvliegers

De meerderheid van de vrouwen die de overgang meemaken, ervaart minstens één keer een opvlieger. Dit is in feite een gevoel van extreme hitte die enkele ogenblikken aanhoudt.

Hierdoor voel je hartkloppingen en zul je overmatig zweten. De oorzaak van dit probleem is de daling van oestrogeen niveaus.

Een van de voordelen van kurkuma is dat het rijk is aan antioxidanten en fyto-oestrogenen die dit voorkomen en de frequentie van opvliegers tegengaan.

6. Vermindert het risico op vaginale infecties en urine-incontinentie

De vermindering van oestrogeen en vaginale atrofie verhoogt het risico van het lijden aan vaginale infecties.

Als je eenmaal in de overgang en postmenopauze bent, is het normaal om irritatie, jeuk en abnormale vaginale afscheiding te ervaren. Het is ook mogelijk dat je aan incontinentie komt te lijden.

Onder de voordelen van kurkuma vinden we onder andere antimicrobiële, schimmelwerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Kurkuma is zelfs een van de meest gebruikte middelen om dit probleem te bestrijden.

7. Vermindert pijn in de borsten en het risico op borstkanker

Pijn in de borsten

Hormoonspiegels kunnen de ontwikkeling van borstkanker tijdens en na de overgang beïnvloeden. Een van de voordelen van kurkuma en zijn fyto-oestrogenen is dat het het risico op deze ziekte vermindert.

Vergeet niet dat je aandacht moet besteden aan eventuele symptomen, zoals onder andere:

 • Pijn in de borst
 • Oncomfortabel gevoel
 • Kleine knobbeltjes

Op die manier helpt het effect van kurkuma om de groei van kankercellen te remmen. Daarom is het aan te raden om een beetje kurkuma te consumeren als je een kankerbehandeling ondergaat.

Ook kunnen sommige fasen van de behandeling misselijkheid veroorzaken. Dit kan ook met behulp van kurkuma worden verminderd.

Profiteer van de voordelen van kurkuma voor de overgang en postmenopauze

Nu je deze voordelen kent, heb je zeker meer redenen om kurkuma in je dieet op te nemen. Er zijn vele opties en een zal zeker voor jou werken:

 • Voeg 1 theelepel (5 gram) kurkumapoeder toe aan een groene smoothie.
 • Neem ‘s ochtends een kurkumapil.
 • Voeg een stukje kurkuma van 3 cm toe aan je smoothies.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Aggarwal BB, Harikumar KB. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. The International Journal of Biochemistry & Cell Biology 2009; 41 (1): 40-59. Available at: https://doi.org/10.1016/j.biocel.2008.06.010. Accessed 01/27, 2019.
 • Kim DC, Ku SK, Bae JS. Anticoagulant activities of curcumin and its derivative. BMB reports 2012; 45 (4): 221-226. Available at: https://doi.org/10.5483/BMBRep.2012.45.4.221. Accessed 01/27, 2019.
 • Liu D, Chen Z. The effect of curcumin on breast cancer cells. Journal of Breast Cancer 2013; 16 (2): 133-137. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3706856/. Accessed 01/27, 2019.
 • Lopresti AL, Maes M, Maker GL, Hood SD, Drummond PD. Curcumin for the treatment of major depression: a randomised, double-blind, placebo controlled study. Journal of Affective Disorders 2014; 167: 368-375. Available at: https://doi.org/10.1016/j.jad.2014.06.001. Accessed 01/27, 2019.
 • Salmazi R, Calixto G, Bernegossi J, dos Santos Ramos MA, Bauab TM, Chorilli M. A curcumin-loaded liquid crystal precursor mucoadhesive system for the treatment of vaginal candidiasis. International Journal of Nanomedicine 2015; 10: 4815. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525803/. Accessed 01/27, 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.