Zes ongewone redenen waarom je hartkloppingen kunt hebben

Een gebrek aan lichaamsbeweging, net als overmatige lichamelijke activiteit, kunnen beide factoren zijn die tot hartkloppingen leiden. Je moet dus zoeken naar de gulden middenweg tussen beiden om goed voor je gezondheid te zorgen.
Zes ongewone redenen waarom je hartkloppingen kunt hebben

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Voel jij hartkloppingen, maar weet je niet waar het door komt? Hoewel je het misschien niet gelooft, verschillen de oorzaken van deze hartkloppingen sterk en zijn ze niet altijd even duidelijk.

Er zijn veel redenen waarom je hartkloppingen kunt voelen. Vandaag zullen we hier enkele van de belangrijkste met je delen. Let hierop, maar maak je er niet meer zorgen over dan nodig is.

Wat zijn hartkloppingen eigenlijk?

Hartritme en hartkloppingen

Voordat we het gaan hebben over de redenen waarom je hartkloppingen kunt ervaren, moet je weten dat dit een aandoening is waarbij het hart de neiging heeft om zwaar aan te voelen. Dit gebeurt omdat het veel sneller gaat kloppen dan normaal.

Sommige mensen omschrijven dit gevoel als een fladderend gevoel.

De hartkloppingen worden meestal vergezeld door:

De redenen waarom je hartkloppingen voelt

Als je ongewone hartkloppingen ervaart, is het belangrijk dat je je levensstijl analyseert. In het algemeen zouden kleine veranderingen voldoende moeten zijn om dit probleem op te lossen.

1. Angst

Angst en hartkloppingen

Angst is een van de belangrijkste redenen dat je misschien hartkloppingen voelt. Het is belangrijk dat je weet hoe je je emoties kunt beheersen als je op het punt staat een paniekaanval te krijgen.

Door angst veroorzaakte hartkloppingen zorgen niet in voor grote risico’ s, maar je moet proberen jezelf te kalmeren en je emoties onder controle te krijgen, zodat het probleem snel weggaat.

Een optie om het te overwinnen is om te gaan liggen en aan iets vrolijk of ontspannend te denken. Dit zal je helpen om je hartslag te vergeten.

Beetje bij beetje voel je dat je hart terugkeert naar zijn normale snelheid.

Vermijd cafeïne

Het is ook een goed idee om cafeïne te vermijden wanneer je een zeer angstige periode ervaart. Kies in plaats daarvan voor een kop kamille- of muntthee.

2. Stress

Als je je vaak gestrest voelt, kan je hart daaronder lijden. De tweede reden dat je misschien hartkloppingen voelt kan dus een zeer drukke levensstijl zijn.

Dit komt omdat je bloedtoevoer vertraagt en dit problemen kan veroorzaken met je bloeddruk en hart.

Als je de afgelopen dagen veel hartkloppingen hebt ervaren, probeer dit dan maar eens:

  • Doe meer aan beweging om energie en stress los te laten
  • Leid een rustigere levensstijl
  • Maak een goede planning voor je werk

3. Gebrek aan lichamelijke beweging

gebrek aan beweging

Ben jij één van die mensen die sporten tot elke prijs uit de weg gaat? Misschien moet je deze gewoonte herzien zodat je een gezonder leven kunt leiden.

Hoewel je het misschien niet gelooft, kan weinig tot geen lichamelijke activiteit een van de andere redenen zijn dat je hartkloppingen voelt. Het is belangrijk dat je minstens twee keer per week een half uur aan beweging doet.

Voor veel mensen is het voldoende om gewoon van huis naar het werk of naar de supermarkt te lopen.

Beweeg

Toch zeggen veel bewegingsdeskundigen dat het goed is om lichamelijke activiteiten te ondernemen waarvan het enige doel beweging is.

Als je niet de tijd neemt om sportkleding aan te trekken en je activiteiten te plannen, zullen je lichaam en geest de activiteit niet registreren als beweging.

4. Te veel lichamelijke activiteit

We weten al dat te veel van iets nooit een goede zaak is. Te veel sporten is dus net zo slecht als helemaal niets doen.

De negatieve effecten zijn nog merkbaarder als je 40 jaar of ouder bent, of als je ervoor kiest om aan zware sporten te doen.

Dit is nog een reden waarom je hartkloppingen kunt voelen, zelfs als de rest van je lichaam zich prima voelt. Om ervoor te zorgen dat je lichamelijke activiteiten geen hartkloppingen veroorzaken, vergeet je de volgende adviezen niet:

  • Doe de activiteit in een ritme dat bij jouw persoonlijke vaardigheden past.
  • Begin de activiteiten rustig en verhoog vervolgens het tempo naarmate je vaardigheden toenemen.
  • Vraag hulp aan een fitnesstrainer.
  • Raadpleeg je arts voordat je met een nieuwe sport begint.
  • Doe strekoefeningen voordat je begint met sporten.

5. Lage bloeddruk

Bloeddruk bij hartkloppingen

Lage bloeddruk is een aandoening die vaak zeer gevaarlijk is. Het valt het hart direct aan en kan daarom hartkloppingen en het gevoel van zwaarte in het hart veroorzaken.

Als je arts je heeft gediagnosticeerd met een lage bloeddruk, is het heel belangrijk dat je alles doet wat hij zegt te doen om je te helpen. Het belangrijkste is dat je het niet erger laat worden en dat je je medicijnen niet hoeft te veranderen.

Om ervoor te zorgen dat je hart niet in gevaar komt, kun je je elke dag beperken tot een eenvoudige wandeling.

6. Eerdere hartaandoeningen

Cardiogram maken bij hartkloppingen

Heb je ooit een hartkwaal gehad? Sommige mensen hebben hartproblemen tijdens de kindertijd, die na verloop van tijd verdwijnen.

Het probleem is dat tijd, stress en slechte gewoontes slechts enkele van de mogelijke redenen kunnen zijn dat je hartkloppingen voelt.

Als je een eerdere aandoening hebt, is het belangrijk dat je aan het volgende denkt:

  • Vermijd overmatige hoeveelheden cafeïne en alcohol.
  • Doe regelmatig, maar niet te veel aan beweging.
  • Raadpleeg bij iedere verandering in medicijnen je arts.

Diverse oorzaken

Zoals je kunt zien, zijn de ongebruikelijke redenen dat je misschien hartkloppingen voelt zeer divers. Wij raden je aan om altijd aandacht te besteden aan deze hartkloppingen.

Als ze geïsoleerd en onregelmatig zijn, hoef je je geen zorgen te maken. Je moet het echter wel als een signaal zien dat je een gezondere levensstijl moet gaan leiden.

In het geval dat je hartkloppingen vaak voorkomen, moet je zo snel mogelijk de huisarts raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.