Hoe kun je een paniekaanval voorkomen?

Paniekaanvallen komen vaak voor en veel mensen hebben er regelmatig last van. In dit artikel leren we je een aantal technieken waarmee een paniekaanval voorkomen binnen een paar minuten gemakkelijker wordt.
Hoe kun je een paniekaanval voorkomen?
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 07 november, 2022

Paniekaanvallen zorgen bij het slachtoffer voor een oncontroleerbaar gevoel van angst. De persoon kan zelfs bang zijn om dood te gaan op dat moment en voelt zich hopeloos. Dit gevoel zorgt voor een verschrikkelijke angst en die angst zorgt voor nog meer paniek. Hierdoor duurt de paniekaanval langer. Uiteindelijk kun je beter een paniekaanval voorkomen.

Paniekaanvallen zijn een psychologische aandoening. De oorzaak hiervan kan vaak gevonden worden bij mensen die langdurig last hebben van stress.

Om angstaanvallen te controleren zou het slachtoffer moeten beginnen om de extremen in hun leven te analyseren. Ze zullen daar zeker een oorzaak vinden.

Psychologische steun is belangrijk voor de verbetering van het zelfbewustzijn en zelfbeheersing. Beide factoren zijn belangrijk om kalm te blijven en een paniekaanval te voorkomen.

Soms kan rustig aan doen en het vermijden van situaties die angst opwekken helpen om dit probleem minder vaak te laten voorkomen en uiteindelijk zelfs te laten verdwijnen.

Symptomen

Hoe moet je een paniekaanval voorkomen als je in een vliegtuig zit?

Paniekaanvallen komen vaak voor zonder waarschuwing, vooral de eerste keer dat het gebeurt. Over het algemeen duren ze 10 tot 20 minuten, hoewel sommige symptomen langer aan kunnen houden. 

Wat zijn de symptomen van iemand die wellicht een paniekaanval heeft?

  • Pijn op de borst, duizeligheid of zich flauw voelen
  • Angst om de controle over de situatie te verliezen of angst voor een dreigende dood
  • Moeite met ademhalen
  • Buikpijn of misselijkheid
  • Toegenomen hartslag of hartkloppingen
  • Koude rillingen of beven

Als de persoon vaker paniekaanvallen heeft, dan is het mogelijk dat ze de paniekaanval aan voelen komen. Dat is het moment om strategieën toe te passen waarmee een paniekaanval voorkomen veel beter mogelijk is.

 Een paniekaanval voorkomen met de volgende strategieën

Een paniekaanval voorkomen met de volgende strategiëen

Meditatie

Analyseer je levensstijl en dingen die je kunt doen om deze te verbeteren, zoals meditatie. Let op je dieet, hoeveel rust je krijgt, je recreatieve activiteiten en hoeveel je beweegt. Neem gezonde gewoontes aan. Dat is het eerste wat je moet doen.

Onthoud dat paniekaanvallen normaal zijn. Een persoon die last heeft van paniekaanvallen zou zichzelf dus niet als ziek moeten beschouwen. Het kan iedereen overkomen. De oorzaken zijn van interne aard en daarom heeft het niets te maken met onze omgeving of wat andere mensen doen om ons te raken.

Denk er niet te veel over na 

Het vermijden van angstgedachten is heel belangrijk. Angstgedachten kunnen schadelijk zijn en zelfs een paniekaanval veroorzaken. Angst is immers de hoofdoorzaak.

Positieve uitspraken en gedachten

Bereid enkele positieve uitspraken voor die je tegen jezelf kunt herhalen in het geval dat je denkt dat er een paniekaanval opkomt. Uiteindelijk zou het kernthema als volgt moeten zijn: “Ik ga niet dood, dit is alleen maar angst.” Zulke zinnen kunnen je angst wat afzwakken.

Ademhalen

Je aandacht focussen op je ademhaling is een uitstekende strategie om af te komen van negatieve gedachten en angsten. Maak jezelf bewust van het ademhalingsproces: adem in, houd hem vast voor 3 seconden en adem dan langzaam uit. Een volledige aandacht voor je ademhaling zal zowel je spieren als je gewrichten laten ontspannen.

Focus je ogen en oren 

Kijk of observeer iets in het bijzonder: een knoopje van je kleding, een nummerbord. Focus je op specifieke geluiden: een claxon, vogels die fluiten, kletsende mensen. Als je je focus legt op externe stimuli, zal dit namelijk je interne angsten verminderen.

Word niet boos of verdrietig

Je moet daarnaast voorkomen dat je jezelf de schuld geeft van je angsten Het helpt namelijk niet om te denken of zeggen “Ik ben zo zwak!” en “Dit is verschrikkelijk.” Of een andere opmerking in dezelfde lijn. Zulke dingen lossen je probleem niet op. Sterker nog, het zal het alleen maar erger maken en het probleem complexer maken. Het is beter om met humor te reageren.

Accepteer hulp

Er zijn momenten wanneer professionele hulp nodig is. Een psycholoog kan helpen met een paniekaanval voorkomen of je begeleiden bij het overwinnen van je problemen.

Behandeling

Behandeling van paniekaanvallen

Professionele behandeling voor mensen die last hebben van angsten probeert mensen te helpen een normaal leven te leiden. Het is mogelijk dat ze hierbij gebruik moeten maken van zowel medicatie als psychotherapie.

Over het algemeen is de medicatie die gebruikt wordt om dit probleem te verhelpen hetzelfde als de medicatie die gebruikt wordt voor depressie.

Tot slot blijken steungroepen ook erg effectief te zijn. Het delen van je ervaringen met andere mensen die in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten helpt onder andere om het een gevoel van isolatie tegen te gaan.

Mensen die lijden aan paniekaanvallen zijn daarnaast vaak vatbaar voor een vlucht in alcohol of andere drugs. Het is dus belangrijk dat familie en vrienden erop letten dat dit niet gebeurt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.