Vijf strategieën waarmee je het negatieve ombuigen kunt tot iets positiefs

Het aannemen van een positievere kijk op de zaken helpt je om dingen vanuit een ander perspectief te zien. Bovendien kun je leren hoe je dingen in balans kunt brengen als je je overweldigd voelt in een nieuwe situatie. Leer vandaag dus nog vijf strategieën om het negatieve om te buigen tot iets positiefs.
Vijf strategieën waarmee je het negatieve ombuigen kunt tot iets positiefs

Laatste update: 08 februari, 2019

Wil je strategieën leren waarmee je het negatieve ombuigen kunt tot iets positiefs?

We worden namelijk over het algemeen vaak omringd door negativiteit. Het is ons perspectief en onze kijk op de zaken die ervoor zorgen dat we de situatie erger of juist beter maken.

Daarom willen we jullie vijf strategieën meegeven die je zullen helpen om een beetje gelukkiger te zijn als je hele omgeving negativiteit uitstraalt. Op die manier zul je het negatieve om kunnen buigen in iets dat jou ten goede komt.

Strategieën waarmee je het negatieve ombuigen kunt tot iets positiefs

1. Blaas je gedachten nieuw leven in

Het negatieve ombuigen door je gedachten te sturen

Stel je voor dat je een bericht naar je beste vriend of vriendin hebt gestuurd. Hij of zij heeft het bericht gelezen, maar niet gereageerd. Onmiddellijk komen er gedachten bij je op of hij of zij misschien kwaad op je is.

Je denkt misschien dat je iets hebt gezegd dat hem of haar een slecht gevoel heeft gegeven. Dit is een denkfout. Misschien speelt datgene waar jij van uitgaat helemaal niet.

Je vriend of vriendin kan het druk hebben. Misschien is zijn of haar batterij leeg geraakt toen hij of zij jouw bericht las. Zo zijn er nog wel duizend andere dingen die er aan de hand kunnen zijn.

Dus neem je gedachten niet aan als absolute waarheden. De gedachten die je hebt worden in grote mate bepaald door het gevoel dat je op dat moment hebt. Het negatieve ombuigen tot iets positiefs begint dus hiermee!

Wat denk je dat er aan de hand is? Vraag jezelf af of het echt logisch is. Je komt er vanzelf achter.

2. Draai de werkelijkheid om

Blij opstaan

Een interessante en leuke techniek om negatieve zaken om te buigen tot iets positiefs, is door wat er met je gebeurt om te draaien. Bijvoorbeeld: je bent de dag begonnen met zeggen dat je je afschuwelijk voelt. Verander dit door te zeggen: “Ik voel me fantastisch.”

Je moet er wel echt in proberen te geloven! Herhaal het dus net zo vaak totdat je het geïnternaliseerd hebt. Je zult je realiseren dat je je echt niet slecht hoeft te voelen. De waarheid is dat je de mogelijkheid hebt om je perspectief op de zaken te veranderen.

3. Reageer positief op negatieve zaken

Je hebt geen controle over de zaken die je overkomen. Het kan gebeuren dat je morgen ontslagen wordt of dat je de huur niet kunt betalen. Het kan zelfs zo zijn dat je partner er vandoor gaat met de buurvrouw.

Het ergste dat je kunt doen is er tegen jezelf over klagen en jezelf opstellen als slachtoffer. Dat voedt en versterkt de negativiteit om je heen.

Hoe kun je dit voorkomen? Door met positiviteit te reageren op slechte situaties. Stel dat je geconfronteerd wordt met de mogelijkheid om ontslagen te worden. Je kunt dan zeggen: “Dit is een mogelijkheid om ander werk te vinden die me zal helpen om te groeien.”

Een ander voorbeeld. Stel dat je partner de relatie verbreekt. Je kunt dan zeggen: “Nu heb ik meer tijd om aan mezelf te besteden. Ik kan nu ontdekken wat ik echt zoek in een relatie.”

Natuurlijk zullen deze dingen wel wat tijd nodig hebben, maar het zal helpen er op een gegeven moment een positieve draai aan te geven.

4. Oefen mindfulness en leer het negatieve ombuigen!

Met mindfulness kun je het negatieve ombuigen

Mindfulness helpt je om positiever te zijn. Dit komt omdat een van de eigenschappen is dat je je op het heden moet focussen. Met andere woorden: stop met leven in het verleden en met je zorgen maken over de toekomst. Dat is het enige dat je hoeft te doen.

Met mindfulness zul je leren om naar je gedachten te kijken zonder erover te oordelen. Je zult het beste in de zaken zien. Daarnaast zul je het goede zien in de situaties waarin je je bevindt.

Velen van ons zijn afhankelijk van hoe ze zich voelen. Dit zorgt ervoor dat ze de situatie waarin ze zich bevinden niet kunnen overzien.

5. Hou veel van jezelf en verwen jezelf

Hand met een smiley

We kunnen deze strategieën waarmee we het negatieve ombuigen tot iets positiefs niet beëindigen zonder iets te zeggen over hoe belangrijk het is om van jezelf te houden en jezelf te verwennen.

Als je niet van jezelf houdt, is het bijna onmogelijk om de positieve kant van de situaties waarin je je bevindt te zien.

Mensen hebben de neiging om iets als goed of slecht te beoordelen, afhankelijk van hoe andere mensen op hun gedrag reageren. Daarnaast laten ze hun gevoel van welbevinden afhangen van andere mensen.

Je moet leren om prioriteiten te stellen, en de eerste prioriteit ben jijzelf. Je moet jezelf waarde toekennen omdat je dat verdient, niet omdat een ander dat zegt. Bovendien zou je van jezelf moeten houden zonder dat dit afhankelijk is van de liefde die een ander je wel of niet geeft.

Dit is het moment om de touwtjes van je leven in handen te nemen en deze strategieën toe te gaan passen. Ontdek dat negatief zijn alleen kwestie van perspectief is.

Hoe zou je leven zijn als je niet altijd dacht dat een fout maken een drama was? Wat zou het betekenen als je je realiseerde dat het achteraf gesproken een kans was? Word geen slachtoffer en lijd niet zonder reden!

Het leven is veel gemakkelijker dan je denkt. Het is alleen zo dat onze gedachten soms beïnvloed worden door de emoties die jij als “slecht” had bestempeld. Nu zijn het obstakels geworden die jou dreigen te verslaan.

Het is tijd om deze strategieën toe te gaan passen: je kunt het negatieve ombuigen tot iets positiefs. Het is tijd om echt gelukkig te zijn!

Uitgelichte afbeelding met dank aan WikiHow© 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.