Leer negatief denken uit te schakelen

11 december 2018
In het artikel van vandaag laten we je zien hoe je negatief denken kunt uitschakelen, zodat je kunt genieten van een beter leven. Je kunt het!

De gemiddelde westerse levensstijl brengt vaak grote hoeveelheden stress en negatief denken met zich mee. Het snelle ritme van het leven kan zo overweldigend worden dat in veel gevallen negatieve gedachten veranderen in een levensmotto dat ons echt kan schaden.

Het is misschien moeilijk te geloven, maar gedachten zijn erg sterk.

Als onze gedachten vol zitten met negatieve emoties en vernietigende woorden, halen we onszelf de hele dag op een miljoen manieren naar beneden. We zullen ons helemaal niet goed voelen en het leven zal een voortdurende strijd lijken.

Aan de andere kant, als onze gedachten vol zitten met emoties die ons kunnen verheffen en ons gelukkig maken, zullen we hele andere resultaten zien.

Om te leren onze gedachten te sturen en een gezonde levensstijl te volgen, moeten we veel aandacht schenken aan bepaalde details. Daarnaast moeten we bepaalde acties corrigeren en een aantal nieuwe dingen proberen.

De sleutel ligt in het weten hoe we de veranderingen omarmen die ons een goed gevoel geven.

De volgende aanbevelingen zijn bedoeld om je te helpen de nodige veranderingen toe te passen en om te voorkomen dat je opgeeft. We hopen dat je dan gelukkiger begint te worden. Het gaat niet om negativiteit ten koste van alles te vermijden, maar om te leren hoe je het moet sturen, zodat het je niet in de problemen brengt.

Ben je er klaar voor om negatief denken uit te schakelen?

Misschien ook interessant:
Negatieve gedachtegang veranderen met 5 tips

Tips voor het uitschakelen van negatief denken

1. Verander je lichaamstaal

Lichaamstaal

Als je normaal gesproken met een gebogen rug loopt, voortdurend je armen en benen kruist en een lichaamstaal hebt die vijandigheid uitstraalt ten opzichte van anderen en jezelf, moet je een paar wijzigingen aanbrengen.

De belangrijkste zaken eerst: verbeter je houding. Houd te allen tijde je rug recht. Je lichaam zal er dankbaar voor zijn en je zal je beter voelen, waardoor je humeur verbetert.

Bovendien moet je tijdens het zitten je armen en benen niet kruisen – vooral niet als je met iemand praat. Probeer in plaats daarvan je rug recht te houden en je voeten naast elkaar op de grond. Hou je armen ontspannen op tafel, op schoot of waar je maar wilt. Dit zal je helpen om je:

  • onzekerheden te verminderen
  • je open te stellen voor een gesprek
  • een betere indruk achter te laten

2. Communiceer

Communiceren

Om de negatieve gedachten weg te nemen, helpt het altijd om met iemand te praten die je kunt vertrouwen. Ook al is het misschien moeilijk te geloven, het kan ook helpen om tegen jezelf te praten.
In feite bevelen psychologen een bepaalde oefening aan op momenten van hoge spanning als je je niet zo goed voelt.

  • De oefening bestaat uit het opnemen van jezelf met een recorder en het uiten van al je zorgen. Het is alsof je praat met iemand die je vertrouwt of met een psycholoog.
  • Na het opnemen van jezelf wis je gewoon de opname. Het is niet nodig om het op te slaan of er zelfs naar te luisteren.

Omdat je het oordeel van een luisteraar niet zult voelen, kun je alles volledig bespreken. Door dit te doen, zul je je opgeluchter voelen. Zo ben je er klaar voor om de situatie objectiever te bekijken.

Er zijn ook andere strategieën die je in de praktijk kunt brengen om je de benodigde opluchting te geven. Het belangrijkste idee is om niets achter te houden en te proberen om vooruit te blijven gaan.

3. Ontspan je geest

Ontspan

Het is cruciaal om te leren om te ontspannen. Het is ook noodzakelijk om een moment te vinden om dit te doen.

De eerste stap is om de tijd te nemen om te ontspannen en eens goed diep in te ademen. Het is de bedoeling om je gedurende meerdere (ongeveer 5-10) minuten te concentreren op je ademhaling. Zo leer je de opgebouwde spanning los te laten. Diep ademen zal negatief denken in korte tijd verminderen.

Het zal je helpen een betere grip op de negatieve gedachtes te krijgen en om de controle over de situatie te krijgen. Dan kun je deze storende ideeën en gevoelens vervangen door positieve gedachten.

4. Draai negatief denken om

Omdenken

Het leren van het uitschakelen van onze negatieve gedachten heeft niets te maken met het negeren van de werkelijkheid. Het gaat meer over het veranderen van de manier waarop we het waarnemen.
Om een voorbeeld te geven: als je een probleem of tegenslag als falen ziet, verlies je de kans om te groeien en sterker te worden.

Op momenten van conflicten hoeven de negatieve gedachtes het niet over te nemen en je te weerhouden van de oplossing zien. Je moet even pauzeren (zo vaak als nodig) om het negatief denken om te draaien.

5. Gebruik creativiteit in je voordeel

Creativiteit

Creatief denken kan je helpen uit de negatieve put te komen. Er is immers niet altijd maar één oplossing voor welk probleem dan ook. We moeten vaak nieuwe manieren vinden en onze aanpak een beetje veranderen.

Natuurlijk helpen gezonde activiteiten je om creatief te denken. Het draait allemaal om dynamisch zijn. Veel mensen proberen te:

  • schilderen
  • tekenen
  • schrijven
  • dansen
  • andere activiteiten

6. Maak een wandeling

Wandelen

Soms zal het verlaten van het gebied je helpen om je geest te bevrijden en weer helder na te kunnen denken. Een wandeling in een park of een andere plaats zal helpen je af te leiden en je gedachten op orde te brengen.

Onthoud echter dat wandelingen niet alleen bedoeld zijn voor wanneer jij je overweldigd voelt. Wekelijkse wandelingen kunnen je helpen om de extreme gevallen van stress en angst te vermijden.

Lees meer over wandelen:
Leer de geweldige voordelen van dagelijks wandelen kennen

7. Maak een lijst van alle goede dingen in je leven

schrijven

Vaak concentreren we ons te veel op onze problemen, zoveel dat het de goede dingen in ons leven wegneemt. Wanneer we negatief denken proberen uit te schakelen, probeer dan een lijst te maken waarop je alle goede dingen die je hebt meegemaakt opschrijft.

Zo onthoud je alle positieve dingen die je hebt gedaan en, nog belangrijker, hoe waardevol ze zijn. Het beheersen van je gedachten is een dagelijkse taak die gemakkelijker kan zijn als we iets meer moeite doen.