Negatieve gedachtegang veranderen met 5 tips

Om ​​negatieve gedachten te veranderen, moet je eerst je manier van denken aanpassen en leren om alleen verantwoordelijkheid te nemen voor wat echt van jou is.
Negatieve gedachtegang veranderen met 5 tips

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wat is jouw gebruikelijke gedachtepatroon? Heb je een negatieve gedachtegang of een positieve? We hebben het over die stem in je hoofd. Die stem die gedurende je hele leven alsmaar irrationeel en automatisch opduikt.

Waarschijnlijk lees je dit artikel over hoe je een negatieve gedachtegang kunt veranderen omdat dit een veelvoorkomend probleem voor je aan het worden is. Of misschien was het altijd al een probleem voor je.

Probeer echter niet voortdurend al die negativiteit die door je hoofd gaat te elimineren. Als je ze objectief bekijkt en vervolgens goed gebruikt, kunnen negatieve gedachten je namelijk aanwijzingen geven over wat je zou moeten veranderen of waar je aan zou moeten werken.

Als deze gedachten echter juist beperkend voor je zijn, kijk dan eens naar onderstaande tips om je negatieve gedachtegang te veranderen.

1. Verander je negatieve gedachtegang door actie te ondernemen

Meisje dat nadenkt

Het is onmogelijk om een negatieve gedachtegang volledig om te zetten in goede, prettige en positieve gedachten. Het is zelfs zo dat een geheel perfect leven en gedachtepatroon je op vele manieren juist in gevaar kan brengen.

In plaats van je dus tevergeefs te richten op het onmogelijke, kun je beter je best doen om de ideeën die je dwars zitten te analyseren:

 • Waar gaan je gedachten over?
 • Wat zou je kunnen doen om deze gedachten te kalmeren?

Als je duidelijk antwoord hebt kunnen geven op deze twee vragen, weet je eigenlijk precies hoe je verder moet gaan.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je negatieve gedachten gefixeerd zijn op het idee dat je relatie stuk zal gaan. Door te analyseren wat er gaande is, kom je er wellicht achter dat je man niet meer met je praat of geen interesse meer in je toont. In dat geval kun je actie ondernemen en het probleem oplossen.

Als je niets doet, loop je het risico op:

 • meer stress
 • meer negativiteit
 • ongezonde vermijding

Het is natuurlijk beter om de koe gewoon bij de horens te vatten en je problemen zo snel mogelijk op te lossen.

2. Mediteren

Mediteren op bed

Zou je graag de negatieve gedachten over jezelf, zoals je persoonlijkheid of je lichaam, willen veranderen? Er zijn genoeg mensen die er serieus moeite mee hebben om te accepteren wie ze zijn en tevreden te zijn met hun persoonlijke aspecten.

Als dit ook voor jou geldt, dan is het niet alleen belangrijk om actie te ondernemen, maar ook om vrede te sluiten met jezelf. Dit kan een vrij ingewikkeld proces zijn. Het is echter altijd beter om die negatieve gedachten over jezelf niet zomaar aan de kant te schuiven. Ga ermee aan de slag.

Enkele negatieve gedachten waar je je juist op moet richten, zijn:

 • ‘Ik ben niet in staat om…’
 • ‘Was ik maar meer …’
 • ‘Ik zou meer moeten…’
 • ‘Ik ben niet goed genoeg…’

Als je het gevoel hebt dat mediteren voor jou niet werkt, probeer dan psychologische therapie. Soms hebben we nu eenmaal hulp van buitenaf nodig om met dit soort problemen om te gaan.

3. Omring jezelf met positieve mensen

Grote groep vrienden

Een negatieve gedachtegang veranderen is een geleidelijk proces. En dit proces wordt een stuk eenvoudiger als je je omringt door mensen die positieve energie uitstralen. Er zijn mensen die eigenlijk geen negatieve gedachten zouden hebben als ze altijd in het gezelschap van de juiste mensen zouden verkeren.

Analyseer de mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt. Vergeet niet dat deze mensen in veel opzichten bepalend zijn voor wie je bent. Hoewel je misschien veel van ze houdt, is het soms gewoon beter om even afstand te nemen.

Het idee dat je niet goed bent in je werk zou bijvoorbeeld kunnen zijn ontstaan doordat je moeder je altijd vergelijkt met iemand die je kent. In dat geval ben je gewend jezelf te vergelijken met mensen die andere eigenschappen hebben dan jij en in een andere realiteit leven.

In die zin zou je iedereen die een giftige invloed op je heeft maar beperkt toegang moeten geven tot je leven. Laat je wens om een aardig of goed persoon te zijn even voor wat het is: als het niet goed voor je is, vermijd het dan even.

4. Verdeel je verantwoordelijkheden

Meisje met veel verantwoordelijkheden

Nog een andere manier om je negatieve gedachtegang te veranderen, is door niet langer verantwoordelijkheden op je te nemen die eigenlijk niets met jou te maken hebben.

Dit probleem doet zich vaak voor bij mensen die de leiding hebben over hun familie of hun werk.

 • Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij moeders die zichzelf er de schuld van geven als hun kinderen slechte cijfers halen. Zonder dat ze kijken of hun kinderen wel interesse tonen in school en hun huiswerk doen.
 • Natuurlijk draagt de moeder ook een deel van de verantwoordelijkheid. Zodra ze echter aan haar kinderen laat zien dat er bepaalde gevolgen verbonden zitten aan het halen van slechte cijfers, zullen haar kinderen zich steeds beter gaan gedragen. Zodoende kan de moeder zich bevrijden van het idee dat het haar schuld is.

5. Stap uit die slachtofferrol

Jongen die nadenkt

Klaag je altijd over alles dat er mis is in je leven, omdat je vindt dat je meer verdient? Als je jezelf altijd het slachtoffer maakt, wordt het des te makkelijker om negatieve gedachten te ontwikkelen.

Vraag jezelf eens af waar je op hebt gewacht en wat je hebt gedaan om dit werkelijkheid te maken. Dit punt heeft veel te maken met het eerste punt dat we aanhaalden.

Als je geen actie onderneemt en beslissingen alsmaar blijft uitstellen, saboteer je je eigen vooruitgang en de kans om te bereiken wat je wilt.

We begrijpen dat het heel makkelijk is om het slachtoffer uit te hangen. Het is namelijk een manier om jezelf te beschermen als er iets misgaat. Bovendien dient het als een excuus om geen actie te ondernemen.

Hoe lang zal dit echter blijven werken? Levert het wel echt voordelen op?

Door in de slachtofferrol te treden, geef je de controle over je leven over aan andere factoren. Dit kan nooit even bevredigend zijn als zelf bewust je eigen doelen nastreven.

Wat doe jij om negatieve gedachtegangen te veranderen? Heb je weleens nagedacht over deze opties? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.