Schrijven om je wonden te helen

Schrijven is een van de meest effectieve manieren om je stress los te laten en wat orde in je leven te scheppen op momenten dat je dat het meeste nodig hebt.
Schrijven om je wonden te helen

Laatste update: 27 april, 2019

Schrijven helpt je om uit te drukken wat er in je omgaat. De pijn, de teleurstelling, het verdriet en de smart…. Hoewel we weten dat het slechts een stukje papier en een pen of potlood is, werkt het bevrijdend.

Is zoiets jou ook ooit overkomen? Is schrijven de manier voor jou om je te uiten?

Schrijven over je gevoelens

Schrijf over je gevoelens

Zo ongeveer iedereen moet zich uiten op een bepaald moment. We moeten allemaal zeggen wat we voelen en praten over wat er gaande is. Maar praten is niet hetzelfde als schrijven. Als je begint met dat schrijfblok te vullen met de gedachtes in je hoofd, beginnen dingen op hun plaats te vallen.

Als het niet goed met je gaat en de wereld dreigt je in te sluiten, lijkt het onmogelijk om eruit te komen. Je kunt overspoeld worden door emoties en het kan lijken alsof je niet meer kunt ontsnappen.

Schrijven helpt je niet alleen om deze verschrikkelijke gevoelens op papier te zetten. Het helpt je ook om je gedachten te ordenen en je gedachten te ontcijferen op een manier die je nooit voor mogelijk had gehouden.

Laten we zeggen dat je door een erg moeilijke tijd gaat in je liefdesleven. Je begrijpt niet wat er gaande is. Je verliest hoop en je blijft achter vol angst en twijfel. Wat is er mis met me? Wat is er aan de hand?

Schrijf

's Nachts schrijven

Als je de woorden eenmaal op papier hebt gezet, kun je ze steeds opnieuw lezen. Net zo vaak als je nodig hebt. Je zult verbaasd zijn wat er werkelijk aan de hand is.

Je kunt ontdekken dat je emotioneel afhankelijk bent geworden. Of dat je een situatie accepteert die je echt niet leuk vind. Misschien ontdek je wel dat je een relatie met iemand hebt bij wie je eigenlijk helemaal niet wilt zijn.

Deze uitgeschreven gedachtes zullen hun licht laten schijnen op de harde realiteit. Je zult daardoor in staat zijn de weg terug naar vrede vinden.

Versnellen van het helingsproces

Iedere negatieve ervaring laat een diepe wond achter. Hoe langer je dat negeert, hoe groter het wordt. Dat is waarom het zo belangrijk is om te schrijven. Het is de manier waarop je je realiseert wat er daadwerkelijk aan de hand is.

Het maakt niet uit of je probleem hetzelfde is als het probleem dat we hiervoor hebben beschreven. Het overlijden van een geliefde, ontslag op je werk, een ruzie… alle genoemde situaties verdienen de vrijheid die je zult krijgen door woorden.

Schrijven zal je niet alleen duidelijker laten zien wat er gaande is. Het zal ook het helingsproces versnellen.Als je schrijft laat je de spanning, stress en angsten vrij.

Dit artikel is ook interessant:
Naar het werk fietsen vermindert stress

Een vrouw met een boek

De meeste mensen zijn niet in staat om goede verhalen of diepe gedichten te schrijven als ze hun emoties niet dicht bij de oppervlakte laten komen.

Tenslotte loopt alles beter met emoties. Woorden rollen er makkelijk uit omdat niet de redelijkheid spreekt, maar je gevoel. Je gevoelens moeten immers op een of andere manier tot uiting komen.

Schrijf expressief

Als je oefent met het schrijven maar je ziet nog geen goede resultaten, schrijf je misschien nog niet expressief.

Veel mensen denken te veel na als ze schrijven. Ze proberen om samenhangende zinnen te maken die alles verklaren, maar dat is niet hoe het werkt. Expressief schrijven betekent dat je alles dat door je hoofd heen spookt, opschrijft. Gewoon zoals het is. Je zou er niks aan toe moeten voegen of iets moeten organiseren.

Laat de chaos er uitkomen.

Het is niet belangrijk dat wat je opschrijft niet logisch is. Dat komt later wel als je je woorden terug leest. Dat is het moment dat je begrijpt wat er aan de hand is.

Als je nog steeds niet kunt ontdekken wat het betekent, laat het dan een paar dagen liggen voordat je er weer naar kijkt. Als je dan terugleest wat je hebt geschreven, zul je in staat zijn om de dingen in een ander perspectief te zien.

Schrijven is een van de meest effectieve manieren om je te ontdoen van stress. Daarnaast brengt het wat lijn aan in je leven op het moment dat je daar het meeste behoefte aan hebt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.