De tijd heelt niet altijd alle wonden

Noch tijd, noch het proces in onze hersenen is in staat om altijd alle wonden te helen. Het is vooral belangrijk om te accepteren wat er gebeurd is en verder te gaan met je leven.
De tijd heelt niet altijd alle wonden

Laatste update: 12 december, 2018

De tijd kan inderdaad soms wonden genezen en helen, door je te helpen je pijn aan de kant te zetten en dingen op een meer relativerende manier te bekijken. Vergeet echter niet dat geen van de traumatische ervaringen die je in je leven hebt meegemaakt voor altijd zal verdwijnen – je zult simpelweg minder pijn voelen wanneer je eraan denkt dan voorheen.

Misschien ben je eraan gewend voortdurend de uitdrukking ‘de tijd heelt alle wonden’ te horen en dit is zeker therapeutisch om je te helpen te leren van de negatieve dingen die je hebt meegemaakt.

Het is echter belangrijk om een aantal dingen te verhelderen. Je geest vergeet dingen nooit en niet alle pijnlijke ervaringen zullen uiteindelijk ervaringen worden waar je iets van kunt leren. De tijd heelt niet altijd alle wonden.

Het is zelfs zo dat sommige verliezen of pijnlijke ervaringen in plaats van je iets te leren, je er juist toe zullen dwingen om bepaalde feiten simpelweg te aanvaarden – zonder verdovingsmiddel.

Je hebt geen andere keus dan te accepteren dat ‘niets voor altijd is’. Hetgeen je vandaag nog als waarheid beschouwt, kan morgen een ingewikkelde en onzekere optie zijn.

Wij nodigen je uit om hier even over na te denken.

De wonden die het leven je heeft nagelaten

Een dierbare verliezen, emotioneel in elkaar storten, een vriendschap beëindigen, bedrogen worden, niet slagen in iets dat je graag wilde behalen… het zijn allemaal bestaande feiten die je soms in het leven onder ogen moet zien.

Vaak worden er dingen geschreven of gezegd als: ‘om het leven te begrijpen, moet men lijden’. Dit hoeft echter helemaal niet per se waar te zijn. Dit soort belangrijke leerprocessen doen zich op verscheidene manieren voor.

Ook gelukkige momenten kunnen hartstikke goede leermeesters zijn die jou aansporen om vooruit te gaan.

Traumatische gebeurtenissen en wonden kunnen je soms zelfs vastzetten. Het lukt je niet om vooruit te gaan, omdat je zoveel pijn ervaart. Wat kun je in dit soort omstandigheden doen?

Welke strategieën zou je toe moeten passen wanneer jouw pijn overweldigend begint te worden?

Hartslag

Leer te leven met de leegte

Er bestaat geen magische formule om je voorbij die kruispunten waar je op sommige momenten in je leven op staat te helpen. Er bestaan geen pilletjes om de wonden te genezen en de pijn te laten verdwijnen en geen enkele tijdmachine zal jou helpen om bepaalde feiten te vermijden.

  • Wonden zullen er, of je het nu leuk vindt of niet, altijd zijn. Tijd is niet de perfecte architect die deze wonden kan uitwissen. Het kan echter wel het genezingsproces ondersteunen en ervoor zorgen dat je minder pijn voelt dan je de eerste dag voelde. Je zult in staat zijn om te leven met je pijn.
  • Er zijn genoeg mensen die geleerd hebben om te leven met een leegte in zich: de afwezigheid van een dierbare, het litteken van een verkeerde keuze, een verloren liefde.
  • Wat in dit soort gevallen vooral belangrijk is, is dat je probeert te voorkomen dat jouw verdriet je gevangen neemt. Het is niet de bedoeling dat je je onvermogen om te vechten alsmaar blijft voeden. Probeer te vermijden om dingen tegen jezelf te zeggen als ‘Hierna heeft het leven geen zin meer’ of ‘Ik zal nooit meer gelukkig zijn’.

Het geheim is om te werken aan acceptatie. Wat gebeurd is, is werkelijk gebeurd. Het is wat het is en de enige optie die je hebt is om de realiteit en jezelf in de nieuwe situatie waar je jezelf in bevindt te accepteren.

Zelfliefde

Het leven blijft je van tijd tot tijd vooruit sturen op golven die soms koud en gevoelloos kunnen zijn. Hoe kon het leven de persoon om wie je het meeste gaf nu van je afnemen? Waarom zou dit bij jou gebeuren als je een goed persoon bent, die altijd het beste voor iedereen wil?

Soms kan het zoeken naar betekenis wanneer er eigenlijk geen betekenis is er juist voor zorgen dat je je wonden open houdt, in plaats van ze te genezen. Het is belangrijk dat je dit vermijdt.

Golven

Wanneer je door een pijnlijke situatie moet, is het makkelijk om een bepaald aspect volledig te vergeten, namelijk: voor jezelf zorgen en van jezelf houden.

Wanneer je geconfronteerd wordt met de pijnlijke slagen van het leven, dan is er soms niets dat jou beter kan genezen dan weer in contact komen met jezelf, naar de feiten kijken en herinnerd worden aan het gegeven dat je het verdient om weer gelukkig te zijn.

  • Als je iemand verloren hebt, vergeet dan niet om te blijven lachen voor die persoon die altijd in je hart en herinneringen zal voortbestaan.
  • Wanneer iemand jou heeft gekwetst, teer dan niet op deze pijn. Op die manier maak je de schade die hij/zij heeft aangericht alleen maar groter. Accepteer de feiten, breek vervolgens los en ga verder. Schud je schaduwen van je af en sta weer op uit je eigen as.

Omarm het leven

Een gewonde ziel kan nooit volledig genezen. Je wonden zullen altijd blijven bestaan, maar je hart zal ook altijd blijven kloppen. Gun het jezelf om weer gelukkig te zijn. Omarm het leven dat je verdient.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.