6 emotionele wonden uit je kindertijd

Mensen worden vaak beïnvloed door hun ervaringen uit hun jeugd. Lees dit artikel om te ontdekken hoe je je kinderen kunt beschermen tegen pijnlijke ervaringen.
6 emotionele wonden uit je kindertijd

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hebben de emotionele wonden uit je kindertijd vandaag de dag nog steeds invloed op jou? Sommige negatieve ervaringen uit je jeugd kunnen je mentale gezondheid beïnvloeden tijdens de tiener- en volwassen jaren. Ervaringen uit de kindertijd bepalen de factoren die de persoonlijkheid van een volwassene beïnvloeden. In de kindertijd wordt gedeeltelijk bepaald wie je bent en hoe je het leven tegemoet treedt.

Emotionele wonden uit je kindertijd zijn het resultaat van slechte ervaringen. Deze hebben je getekend tijdens de vormingsjaren. De gebeurtenissen vonden lang geleden plaats. Toch laten ze sporen na in het leven van mensen. Daarom heb je als volwassene nog steeds onopgeloste kinderangsten.

Het is dan ook erg belangrijk om je kinderen te helpen hun emoties te beheersen en hun angsten te overwinnen. Als ouder moet je begrijpen dat bij het opvoeden van kinderen alles draait om teamwork.

Wat zijn emotionele wonden uit je kindertijd?

De meeste psychologische problemen zijn geworteld in emotionele trauma’s tijdens de kindertijd. Je ervaringen uit je jeugd beïnvloeden je persoonlijkheid en je houding ten opzichte van verschillende situaties in het leven.

Emotionele problemen uit je kindertijd kun je je hele leven mee dragen

Als deze ervaringen traumatisch waren en veel leed veroorzaakten, is de kans groot dat die angsten bij je zullen blijven tijdens de volwassenheid. Zo kun je reageren als een kind als je bepaalde stressvolle situaties ondergaat.

Heb je in de kindertijd traumatische ervaringen gehad? Dan zal je innerlijke kind dat werd vernederd, verraden of een laag zelfbeeld had naar buiten komen en je diepste angsten bloot leggen. Daarom is het normaal dat je de emotionele wonden uit je kindertijd nog steeds meedraagt. Deze kunnen je tot op vandaag beïnvloeden.

1. Vernedering

Lachten klasgenoten, familieleden of verwanten tijdens je kindertijd om bepaalde eigenschappen of gedragingen? Dit kan een introverte persoonlijkheid met veel problemen hebben voortgebracht. Slachtoffers van destructieve kritiek kunnen meedogenloze mensen worden. Ze zullen willen dat anderen lijden net als zij deden.

2. Verlatingsangst

Kinderen die door een ouder verlaten werden hebben de neiging om naar manieren te zoeken om hun leegte als volwassenen te vullen. Dat is de reden waarom ze vaak hun partner verlaten. Ook doen ze dingen uit angst om als eerste verlaten te worden. Ze zeggen zaken zoals:

  • “Ik ga je verlaten voordat je mij verlaat.”
  • “Als je gaat, kunt je beter niet terugkomen.”
  • “Waarom zou ik het verdragen als niemand me steunt?
Verlatingsangst is terug te leiden tot de kindertijd

Mensen met verlatingsangst moeten werken aan:

  • hun angst voor afwijzing
  • de muren die ze rond zichzelf hebben opgetrokken
  • eenzaamheid
  • lichamelijk contact in het bijzonder

3. Problemen met het zelfbeeld

Zelfvertrouwen ontwikkelt zich tijdens de kindertijd, vooral in de huiselijke kring. Accepteer jij je kinderen niet zoals ze zijn? Hou je niet van ze om wie ze zijn? Dan zullen ze het gevoel hebben dat ze moeten veranderen om aan je verwachtingen te voldoen.

Elk kind heeft verschillende eigenschappen en vaardigheden die hen uniek en anders maken. Wanneer je kind je vertelt over een prestatie waardoor ze trots op zichzelf zijn, toon dan je vreugde met een liefdevol gebaar. Op die manier zal je kind weten dat je hem lief hebt en koestert. Dit zal hun zelfvertrouwen vergroten. Daarnaast zal het ze een goed gevoel over zichzelf geven.

Mensen met een laag zelfbeeld zijn meestal:

  • besluiteloos
  • lui
  • ontmoedigd
  • pessimistisch
  • gemakkelijk in verlegenheid gebracht

Daarom is het uitermate belangrijk om een goed gevoel van eigenwaarde bij onze kinderen te bevorderen gedurende hun hele jeugd.

4. Oneerlijkheid

Wanneer een kind voortdurend oneerlijk of overdreven streng gestraft wordt vanwege hun gebreken worden ze onzeker. Oneerlijkheid is één van de emotionele wonden uit je kindertijd. Ze kunnen een persoon veranderen in iemand met een zeer negatieve kijk op het leven. Bovendien bekritiseren degenen die tijdens hun jeugd niet eerlijk werden behandeld alles om hen heen.

5. Scheidingsangst

Kind met scheidingsangst

Tijdens de kindertijd creëert de angst om alleen te zijn of weg van de ouders behoeftige volwassenen die alles doen om wat liefde te krijgen. Mensen met scheidingsangst zijn doorgaans verlegen, onzeker en onderdanig.

6. Verraad

Als ouders zich niet houden aan de beloften die ze hun kinderen hebben gedaan, kunnen ze als volwassenen wantrouwig en mensenschuw worden. Respect en loyaliteit zullen deze volwassenen in de toekomst veel meer vertrouwen geven. Een kind voor de gek houden neemt hun naïviteit weg. Het vervangt deze eigenschap met boosaardigheid.

Conclusie

Je emotionele wonden uit je kindertijd bepalen de manier waarop je het leven ziet. Als je niet wilt dat je kinderen opgroeien met emotionele trauma’s moet je heel voorzichtig zijn tijdens hun opvoeding. Het is belangrijk om een actieve rol te spelen tijdens hun jeugd. Laat deze verantwoordelijkheid dus niet aan een ander over.

Je moet niet vergeten dat elk kind uniek is. Hij of zij ontwikkelt vaardigheden in zijn eigen tempo. Je moet ze dus nooit vergelijken met hun vrienden of klasgenoten. Wil je dat je kind iets verandert? Dan moet je er bij hen op aandringen om na te denken over hun gedrag zonder hen onterecht te straffen.

Ten slotte is het de plicht van elke ouder om open communicatielijnen met zijn kinderen te onderhouden. Op deze manier zullen je kinderen zich veilig voelen. Ze zullen dan ook hun angsten of zorgen met je bespreken, zodat je hun problemen sneller kunt oplossen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ellis, P. (2018). Emotional resilience. Wounds UK. https://doi.org/10.1136/adc.2004.068163
  • Spinazzola, J., Hodgdon, H., Liang, L.-J., Ford, J. D., Layne, C. M., Pynoos, R., … Kisiel, C. (2014). Unseen wounds: The contribution of psychological maltreatment to child and adolescent mental health and risk outcomes. Psychological Trauma: Theory, Research, Practice, and Policy. https://doi.org/10.1037/a0037766
  • Stebnicki, M. A. (2007). Empathy fatigue: Healing the mind, body, and spirit of professional counselors. American Journal of Psychiatric Rehabilitation. https://doi.org/10.1080/15487760701680570
  • McCauley, J. (1997). Clinical characteristics of women with a history of childhood abuse: unhealed wounds. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1210/endo.142.10.8416

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.