Emotionele volwassenheid: het leven is niet perfect

Volwassenheid komt met de jaren. We groeien door gekwetst en teleurgesteld te worden en door onderuit te gaan.
Emotionele volwassenheid: het leven is niet perfect
Raquel Aldana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Raquel Aldana.

Laatste update: 04 januari, 2023

Emotionele volwassenheid betekent dat je gelukkig bent, ook al weet je dat het leven niet perfect is. Deze volwassenheid ontwikkel je naarmate je leert van de lessen die het leven je voorschotelt.

Het betekent dat je bergen moet beklimmen en het leven moet ervaren om je zelfbeeld sterker te maken en te leren hoe je met bepaalde dingen kunt omgaan waar je je ongemakkelijk bij voelt, zodat je kunt leren, veranderen en groeien.

Naarmate de tijd vordert, zul je steeds beter begrijpen dat geen enkele vorm van liefde krachtiger is dan eigenliefde. Eigenliefde vormt het fundament vormt voor de manier waarop je het leven benadert.

Deze liefde is onze steun en de wandelstok die we gebruiken om overeind te komen nadat we gevallen zijn, zodat het vervolgens minder pijnlijk is om te lopen.

Emotionele volwassenheid ontwikkel je met verloop van tijd bij elke klap die het leven je uitdeelt. Is het niet apart dat we zo veel groeien wanneer we door een periode van stress, rouw of lijden gaan?

In een tijd waarin er voor vrijwel alles een handboek bestaat, is er nog steeds geen handboek uitgebracht met de titel: Handboek voor het leven: hoe je volwassen wordt.

Deze boodschap wordt gefilterd door alle andere dingen in ons leven die ons vertellen wat we wel of niet moeten zijn of wat we wel of niet zouden moeten bereiken.

Vrouw

Omdat iedereen uniek is en het boek Handboek voor het leven: hoe je volwassen wordt niet bestaat, hebben we geen toegang tot een bepaalde formule die je kan vertellen hoe je zou moeten leven of hoe je zal groeien.

“Ik weet dat ik volwassen ben wanneer ik niet meer de behoefte heb om ieder ander te veroordelen of de schuld te geven voor de dingen die mij overkomen.”

-Anthony de Mello-

Tekenen van emotionele volwassenheid

Er komt een punt in onze emotionele reis waarop we beginnen na te denken over de wegen die we in het leven genomen hebben. Wat zijn enkele van de tekenen van emotionele volwassenheid?

1. Weet wanneer je dingen moet los laten

Emotioneel volwassen mensen weten allemaal dat het leven veel aangenamer is als je het vrij beleeft.

Ze weten hoe ze de dingen die geen nut meer hebben in hun leven los moeten laten, omdat ze zich realiseren dat terugkijken naar het verleden hen ervan weerhoudt om hoofdstukken in het leven af te sluiten en emotionele wonden te genezen.

Maan

2. Accepteer het leven en genees je emotionele pijn

Wanneer je geleerd hebt van je pijn, dan is de angst om in jezelf te kijken om je emotionele verleden te genezen verdwenen en kun je eindelijk een stap vooruit zetten in het leven.

3. Leer hoe je kunt overbrengen wat je denkt en voelt

Door te vermijden om in je binnenste te kijken, geef je het verleden de kans om zich te bemoeien met je heden. Hierdoor blijft er niet veel ruimte over voor positieve dingen en bovendien doet het pijn. Heel veel pijn.

De mentale helderheid waar emotioneel volwassen individuen over bezitten, staat in scherp contrast met de luiheid en de voortdurende chaos van de mensen die deze staat van volwassenheid nog niet hebben bereikt.

Mentale volwassenheid zal je helpen om de problemen in je dagelijkse leven op effectieve wijze op te lossen.

4. Hou op met klagen

Emotioneel volwassen mensen hebben zowel geleerd om hun leven te accepteren als om te veranderen, maar geklaag is nergens goed voor.

Hart in Kuil

5. Straf jezelf niet voor je fouten

Fouten maken is de beste manier om te leren, omdat je er hierdoor achter kunt komen wat je tekortkomingen zijn. Volwassen mensen straffen zichzelf niet om hun beperkingen; ze gaan juist op zoek naar manieren om zichzelf te verbeteren.

6. Wees emotionele open

Naarmate je steeds meer volwassen wordt, begin je je te realiseren dat emotionele blokkades alleen maar je ontwikkeling in de weg staan. Hoewel sommige barrières inderdaad noodzakelijk zijn, is het soms ook belangrijk om die barrières af te breken.

Sleutel

Volwassen mensen genieten zowel van wat tijd alleen als van het delen van hun tijd me anderen

De onderstaande tekst wordt toegekend aan Charlie Chaplin. Het is een mooie manier om te kijken naar de reis door het leven, volwassen worden en veranderen:

Ik heb fouten vergeven die inderdaad onvergeeflijk waren. Ik heb geprobeerd mensen te vervangen die onvervangbaar waren en geprobeerd mensen te vergeten die onvergetelijk waren. Ik heb gehandeld vanuit impuls, ben teleurgesteld door mensen op momenten waarvan ik dacht dat het onmogelijk was. Maar zelf heb ik ook de mensen van wie ik hield teleurgesteld.

Ik heb gelachen wanneer ik dacht dat ik hier niet toe in staat was. Ik heb eeuwige vrienden gemaakt. Ik heb lief gehad en ben geliefd geweest en ik ben ook afgewezen. Ik ben geliefd geweest door iemand waar ik niet van hield.

Ik heb geschreeuwd en op en neer gesprongen van blijdschap. Ik heb geleefd voor de liefde en eeuwige geloftes gemaakt, maar er ook veel verbroken.

Ik heb gehuild bij het luisteren naar muziek en het bekijken van foto’s. Ik heb iemand gebeld alleen maar om zijn stem te horen. Ik ben verliefd geworden op een glimlach. Op momenten dacht ik dat ik dood zou gaan omdat ik iemand zo erg miste.

Ik ben bang geweest om iemand die speciaal voor mij was te verliezen (en verloor diegene uiteindelijk toch). Maar ik heb het overleefd!

En ik leef nog steeds!

Ik laat het leven niet gewoon aan mij voorbijgaan. En dat zou jij ook niet mogen doen.

Leef!!!

Het is goed om te vechten met overtuiging en vastberadenheid, om het leven te omarmen en het te beleven met passie. Verlies met klasse en win met lef. De wereld behoort namelijk toe aan de durvers en het leven is te kort om onbelangrijk te zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dean, D. G., & Bruton, B. T. (1989). Alienation and emotional maturity. Sociological Focus. https://doi.org/10.1080/00380237.1989.10570544
  • Irving, J. A., & Williams, D. I. (1999). Personal growth and personal development: Concepts clarified. British Journal of Guidance and Counselling. https://doi.org/10.1080/03069889908256287
  • Moore, D. (2010). 7 Steps to emotional maturity. https://doi.org/10.1080/10610278.2015.1098639
  • Revista Interuniversitaria de Formación del Profesorado, 66 (23,3) (2009), 7835-81408
  • Berrocal, P. F., & Pacheco, N. E. (2009). La inteligencia emocional y el estudio de la felicidad. Revista interuniversitaria de formación del profesorado, (66), 85-108.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.