Hoe vergeef je jezelf voor fouten uit het verleden?

We moeten weten hoe we het verleden kunnen loslaten als een probleem begint te veranderen in een last die ons hindert om verder te gaan, onszelf te verbeteren en gelukkig te zijn.
Hoe vergeef je jezelf voor fouten uit het verleden?

Laatste update: 21 januari, 2019

Wat er in het verleden is gebeurd mag de gevoelens of emoties die je vandaag de dag hebt niet verstoren. Hoewel het waar is dat we onze fouten kunnen gebruiken als een les, zijn er veel mensen die zichzelf niet vergeven voor de fouten van gisteren. Ze gaan gewoon niet verder met leven. Je moet leren hoe je jezelf kunt vergeven voor fouten uit het verleden.

Vergeef jezelf voor fouten uit het verleden

Hoewel het misschien een cliché lijkt, is het waar dat niemand perfect is en dat we allemaal fouten maken. Het verschil zit hem echter in de manier waarop we die fouten uit het verleden accepteren en hoe we ervan leren.

Het doet ons geen goed om thuis te zitten huilen of blijven nadenken over wat we verkeerd hebben gedaan, als we niet op zoek gaan naar antwoorden. Onszelf beschuldigen of straffen zal ons hierbij niet helpen.

Het gaat erom te begrijpen wat er gebeurd is en manieren te vinden om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt, of om te voorkomen dat het ons opnieuw negatief beïnvloedt.

Het is niet makkelijk om anderen of onszelf te vergeven. De fouten van gisteren achtervolgen ons vaak en weigeren om ons los te laten. Vergevensgezindheid hangt af van ons vermogen om fouten achter ons laten door middel van reflectie, zelfbewustzijn en kennis.

Als we bepaalde fouten maken, voelen we ons verslagen, wanhopig en bang. Het is alsof je een spijker in je vinger slaat en dan verwijdert, om hem er daarna weer in te slaan. Op die manier zal de spijker ons voor altijd pijn blijven doen.

Natuurlijk is onszelf vergeven niet eenvoudig, maar het is de moeite waard. Je zult een grote opluchting voelen als de enorme druk van je schouders valt. Het voorkomt dat je in de toekomst de fouten uit het verleden herhaalt.

Tips voor het vergeven van fouten uit het verleden

Om jezelf te vergeven is het tijd om terug te kijken en de fouten uit het verleden die je hebt gemaakt te accepteren.

Hoewel je het misschien niet gelooft, zijn wij vaak onze eigen strengste keurmeesters. We beoordelen onszelf zwaarder dan anderen. Begin er vandaag nog mee en vergeet niet dat elke fout een kans is om te groeien.

1. Zoek (en vind) de positieve kant van dingen

In tegenstelling tot wat mensen geloven, is er altijd iets goed in elke situatie. Van pijn, mislukkingen en fouten kunnen we groeien, rijpen en het leven beter begrijpen. Als je fouten maakt, denk dan even na: hoe kan ik dit gebruiken om er beter van te worden?

Om te voorkomen dat je de fout opnieuw maakt, moet je de “les” erin vinden. Reflecteer zo lang als je nodig hebt tot je de positieve kant van de dingen vindt, ga dan verder met jezelf vergeven.

2. Bepaal het ‘waarom’ van vergeving

Vergeven is een zeer belangrijke daad, omdat het ons bevrijdt van een gevangenis waarin we vaak zonder het te beseffen binnenlopen en vast blijven zitten.

Misschien voel je je schuldig of verantwoordelijk voor iets wat er gebeurd is, en kan je jezelf daardoor niet vergeven. De herinneringen kunnen heel pijnlijk zijn, maar je moet weten dat hoewel de gevolgen negatief waren, je tijd hebt om jezelf te bevrijden en de situatie op te lossen.

Laat jezelf zien dat je in staat bent te veranderen, te verbeteren en dat je spijt hebt. Het zal makkelijker voor je zijn om vergeving te vinden.

3. Houd van jezelf boven alles

Houd van jezelf

We vallen onszelf meer aan dan anderen, zonder onszelf te verdedigen. Soms zijn we te kritisch over onze fouten en kunnen we onze fouten uit het verleden niet vergeven omdat we niet genoeg van onszelf houden.

Zelfvertrouwen is geen synoniem voor narcisme, noch is het het geloof dat we goddelijke barmhartigheid verdienen. Integendeel, het stelt ons in staat om te begrijpen, medelevend te zijn en van onszelf te houden, zelfs met onze gebreken.

Probeer van jezelf te houden als een brug naar vergeving en je zult zien hoe veel beter je je voelt over jezelf.

4. Denk na over de toekomst

Te veel in het verleden leven zorgt ervoor dat we niet naar de toekomst kijken. Jezelf aan gisteren vastklampen is een van de grootste obstakels die ervoor zorgt dat we altijd op dezelfde plek blijven hangen. Een goede manier om deze last te laten verdwijnen is door het plannen en definiëren van doelstellingen.

Als je je blik op je doelen gericht houdt, vergeet dan niet dat wat je eerder hebt gedaan er niet zo veel toe zal doen, of in ieder geval niet zo’n belangrijke plaats in je gedachten zal innemen.

Je kunt je fouten zelfs gebruiken als een platform om in actie te komen, zodra je weet wat je moet vermijden om je dromen waar te maken.

5. Begin helemaal opnieuw

Begin opnieuw

Helemaal opnieuw beginnen is een geweldige manier om onszelf te vergeven voor de fouten van gisteren. Je moet ernaar streven om als een feniks te zijn en uit de as te herrijzen.

Laat de pijn en problemen die je ervan weerhielden om te groeien achter je. Richt je op deze “nieuwe ik” die niet dezelfde angst of lijden heeft, maar eerder ervaringen en wijsheid.

Laat het verleden precies waar het is: in het verleden. Zie je fouten als lessen en pas ze toe op het heden zodat je toekomst perfect zal zijn.

6. Spirituele groei

Misschien heb je wat “externe” hulp nodig om te helpen accepteren wat er gebeurd is als je al meerdere malen geprobeerd hebt om jezelf te vergeven zonder veel succes.

Wat zijn je opties? Er zijn er een aantal: mediteren, bidden, een spiritueel ritueel volgen, naar een psycholoog gaan… Al deze dingen kunnen je helpen geestelijk en emotioneel te groeien.

Natuurlijk kun je altijd een paar minuten van je dag reserveren om na te denken, en positief te denken (niet over je fouten, maar over hoe je de situatie kunt verbeteren).

Ga op zoek naar de momenten waarop niemand je stoort: bijvoorbeeld voordat je naar bed gaat of juist als je wakker wordt, of zelfs als je onder de douche staat.

7. Waardeer je huidige leven

Waardeer het heden

Een overschot aan verleden of toekomst is voor niemand goed, want het vult ons met verdriet of angst (afhankelijk van de situatie). Om dit te voorkomen is het van cruciaal belang dat je zo volledig mogelijk van het heden geniet en dat je consequent probeert te zijn.

Denk na over wat er op dit moment het belangrijkste is in je leven? Waar moet je dankbaar voor zijn?

Het zijn veel dingen. Erken ze!

UItgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Romero Ariza, M., & Perez Ferra, M. (2018). CÓMO MOTIVAR A APRENDER EN LA UNIVERSIDAD: UNA ESTRATEGIA FUNDAMENTAL CONTRA EL FRACASO ACADÉMICO EN LOS NUEVOS MODELOS EDUCATIVOS. Educational Psychology. https://doi.org/10.1080/01443410.2018.1412604</p>

  • Colaboradores sobre Creación de empresas. (2010). Las 5 causas más frecuentes del fracaso empresarial. Emprendalia Magazine.

  • Suárez, J., Albisu, L. M., Sotolongo, N., & Blanco, F. (2007). Factores de éxito y fracaso en el comportamiento innovador de las empresas ganaderas cubanas. (Spanish). Pastos y Forrajes.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.